Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zastanawiałem się czy jezeli jest jedna pompa która obsluguje dwa poziomy np grzejników to czy możliwa jest sytuacja w której pompa pcha wode w jeden poziom i jednocześnie zaciąga z poziomu drugiego? Zawory zwrotne by na to nie pozwoliły.

Opublikowano
Godzinę temu, empawel napisał:

to czy możliwa jest sytuacja w której pompa pcha wode w jeden poziom i jednocześnie zaciąga z poziomu drugiego? Zawory zwrotne by na to nie pozwoliły.

Człowieku!

To nie nasz rząd.

Opublikowano

...przed pompą :)

Opublikowano

Moja uwaga dotyczyła wpisu kol.  @sambor, że mieszacz na zaworze 3D jest PRZED pompą a nie ZA.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)
W dniu 23.01.2020 o 20:25, Grundfos napisał:

Oba rozwiązania będą poprawnie pracować z tym że dla ekogroszku zrobiłbym na pompie kotłowej.Tylko za pompą kotłową musisz mieć zawór grzybkowy do regulacji przepływu.Co do opcji ze sprzęgłem to zasobnik przed sprzęgłem a nie za + przydałby się zawór temperaturowy do ochrony powrotu.Tak że rozwiązanie z pompą kotłową będzie tańsze i równie skuteczne

A dla pelletu które rozwiązanie było by kożystniejsze dla pracy kotła/spalania? 

Edytowane przez olomajdan
Opublikowano

Dorzucę swoje "trzy grosze" Empawel. Popatrz na swój pierwszy post w tym temacie. Moim zdaniem, instalacja będzie tak działać, jak wyglądają Twoje rysunki - ładny dobrze a brzydki mniej dobrze.

Opublikowano (edytowane)

ZZ przed pompą może dławić przepływ i pompa może kawitować

Edytowane przez mironw
Opublikowano (edytowane)
21 godzin temu, mironw napisał:

ZZ przed pompą może dławić przepływ i pompa może kawitować

Weź nie żartuj!

Widziałeś kawitującą pompę od CO ?

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu