Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Instalacja CO ze sprzegłem czy bez

empawel

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zastanawiałem się czy jezeli jest jedna pompa która obsluguje dwa poziomy np grzejników to czy możliwa jest sytuacja w której pompa pcha wode w jeden poziom i jednocześnie zaciąga z poziomu drugiego? Zawory zwrotne by na to nie pozwoliły.

Opublikowano
Godzinę temu, empawel napisał:

to czy możliwa jest sytuacja w której pompa pcha wode w jeden poziom i jednocześnie zaciąga z poziomu drugiego? Zawory zwrotne by na to nie pozwoliły.

Człowieku!

To nie nasz rząd.

Opublikowano

...przed pompą :)

Opublikowano

Moja uwaga dotyczyła wpisu kol.  @sambor, że mieszacz na zaworze 3D jest PRZED pompą a nie ZA.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 23.01.2020 o 20:25, Grundfos napisał:

Oba rozwiązania będą poprawnie pracować z tym że dla ekogroszku zrobiłbym na pompie kotłowej.Tylko za pompą kotłową musisz mieć zawór grzybkowy do regulacji przepływu.Co do opcji ze sprzęgłem to zasobnik przed sprzęgłem a nie za + przydałby się zawór temperaturowy do ochrony powrotu.Tak że rozwiązanie z pompą kotłową będzie tańsze i równie skuteczne

A dla pelletu które rozwiązanie było by kożystniejsze dla pracy kotła/spalania? 

Opublikowano

Dorzucę swoje "trzy grosze" Empawel. Popatrz na swój pierwszy post w tym temacie. Moim zdaniem, instalacja będzie tak działać, jak wyglądają Twoje rysunki - ładny dobrze a brzydki mniej dobrze.

Opublikowano

ZZ przed pompą może dławić przepływ i pompa może kawitować

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.