Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Grzejnik nie grzeje

Nieznamsienatym

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzień dobry. Na wstępie chciałabym zaznaczyć,  że jestem kobietą i kompletnie nie znam się sprawach, o których zaraz przeczytacie. 
Od jakiegoś czasu w domu nie grzeje mi tylko jeden kaloryfer. Zazwyczaj zwykłe odpowietrzanie pomagało, teraz nic nie daje. Podczas odpowietrzania kilka sekund wylatuje powietrze, 0 wody. Ustawiłam jakiś wihajster (ten ze zdjęcia) na III stopień. Wydaje mi się, że to jakaś pompa- grzejnik zaczął grzać, ale teraz przestał całkowicie. Próbowałam dopuścić wodę (nie wiem jak się fachowo na to mówi), problem w tym, ze nie wiem gdzie się to robi... W każdym razie poprzekręcalam jakieś inne wajchy na różne strony (wiem, głupie), odpowietrzalam sto razy- grzejnik grzeje, ale bardzo słabo i tylko na górze, na dole zimny jak lód, a w pokoju jak w kostnicy. 
Piec to Metalbet, grzejniki zwykłe, płytowe.

Uwaga!! Grzejnik w pokoju zaczął grzać, aż parzy, za to ten w sąsiednim pomieszczeniu przestał... Oszaleć można z tym ogrzewaniem! Czy ktoś może wytłumaczyć jak chłop krowie na rowie co trzeba zrobić, żeby wszystkie grzejniki grzały równomiernie??

BEF19968-63A8-40DB-868A-44D8157E94AC.jpeg

388CCD37-47A3-4F5A-AC6D-A520673ACDD1.jpeg

Opublikowano

Jest sporo niewiadomych:

Od kiedy jest taka sytuacja ze nie grzeje? 

Jak czesto musisz odpowietrzac grzejnik?

Ile lat ma instalacja? Moze byc tak ze cos sie zapchalo lub pompa CO konczy zywota.

Czy jest zbiornik wyrównawczy(czy uklad otwarty)?

Czy na grzejnikach sa termostaty? 

I jeszcze sporo pytan mogloby sie tyczyc samej instalacji.

Ten wihajster co przestawilas jest od mocy pompy. Moze teraz byc tak ze oba zaczna grzac normalnie bo zwiększyłaś moc. 

Opublikowano

Skoro nie masz w zasięgu ręki ani wzroku hydraulika albo kumatej "złotej rączki", to zrób zdjęcie tego grzejnika, który "aż parzy" - zobaczymy i powiemy co przykręcić.

Po drugie: nie zamykaj żadnych  "wihajstrów" w okolicy kotła, bo nie wiadomo, jak jest zabezpieczony. Jak będzie zdjęcie kotła i "okolic", to powiemy, czego nie ruszać.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.