Adrian81 Opublikowano 1 Kwietnia 2020 #101 Opublikowano 1 Kwietnia 2020 Ja mam dom z roku 1980, parter 110m2 (podłogówka i grzejniki), jak mrozy podłogówka a jak mrozów nie ma to grzejniki i tylko dwa wtedy grzeją. Piętro 126m2 tylko grzejniki które chodzą cały czas. Strych nieużytkowy, 140m2. Dom nie ocieplony, ściany 40cm cegła i pustak i 5cm pustki powietrznej. Ocieplona tylko podłoga na parterze. Wszędzie okna plastiki. W tym roku muszę zmienić kocioł z zasypowego na inny. Ciekawi mnie właśnie ten z możliwością palenia na ekogroszek i pellet. Chociaż głównym opałem byłby u mnie ekogroszek.
Pieklorz Opublikowano 2 Kwietnia 2020 #102 Opublikowano 2 Kwietnia 2020 Tu właśnie ogarnięty w moim przypadku startujący od serii skamp-pv ekogroszkowych jest soft SKZP02 z obsługą zapalarki pod ekogroszki. Zapalarka idzie w gniazdo cyrkulacyjnej (jej kosztem oczywiście) Jest tryb czuwanie Eco pozwalający na wygaszanie ekogroszku gdy nie ma zapotrzebowania od układów CO oraz bojlera. Świeży temat. Testy
Kordjano Opublikowano 2 Kwietnia 2020 #103 Opublikowano 2 Kwietnia 2020 Moim zdaniem skoro jest zapalarka do ekogroszku to powinno się samo odpalać od termostatu czy też harmonogramu , tak samo jak pellet .
sambor Opublikowano 2 Kwietnia 2020 #104 Opublikowano 2 Kwietnia 2020 5 godzin temu, Pieklorz napisał: Zapalarka idzie w gniazdo cyrkulacyjnej (jej kosztem oczywiście) Ciekawe czy to taka prosta zmiana - zapalarka ma moc elektryczną, szczególnie przy starcie z 5-10x większą niż pompa cyrkulacyjna, coś więcej trzeba aby to zamienić.
Adrian81 Opublikowano 2 Kwietnia 2020 #105 Opublikowano 2 Kwietnia 2020 Świeży temat ale ja trzymam kciuki. Mam nadzieję że do wakacji będzie już wszystko wiadomo.
eliks Opublikowano 3 Kwietnia 2020 #106 Opublikowano 3 Kwietnia 2020 18 godzin temu, Pieklorz napisał: Jest tryb czuwanie Eco pozwalający na wygaszanie ekogroszku gdy nie ma zapotrzebowania od układów CO oraz bojlera. Świeży temat. Testy Fajnie. Czyli w sumie działało by to jak przy pellecie. U rodziców w Defro mam zapalarke, działa ponad 3 lata i jest nieoceniona jeśli chodzi o dni przejściowe. Oczywiście nie ma tu softu z harmonogramem, ale mama 2 kliknięciami sobie rozpala lub wygasza i są zadowoleni.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.