Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Defro Optima Komfort 20 KW - problem z kominem - smoła

robert1991

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Szukam pomocy dla osoby z rodziny która ma problem z kominem przy kotle Defro Optima Komfort 20KW - kocioł jak w linku poniżej:

https://kotly.com.pl/produkt-kociol-defro-optima-komfort-20-kw-4094.html?l=pl

- problemy zaczęły się po wymianie starego bezklasowca na tego z poziomymi kanałami spalinowymi  - domyślam się że powodem jest temperatura spalin - po wymianie w międzyczasie przebyty pożar komina

- komin nieocieplony w ścianie szczytowej przechodzi przez nieogrzewany strych - od strony strychu ocieplony

- palone suchymi dębowymi odpadami z zakładu produkcji mebli(tzw klapkami bez lakierów itd)

- na krótkim obiegu wpięty zasobnik CWU który znacząco podnosi temperaturę powrotu 

- utrzymywana temperatura na kotle 70 stopni z miarkownikiem ciągu

Pytanie jak Waszym zdaniem temu zaradzić: 

- pierwszy krok jaki wujek chce wykonać to ocieplić komin w ścianie szczytowej - pytanie czy to pomoże?
- czy montaż regulatora ciągu może w jakiś sposób również pomóc 

- czy jedynym sensownym rozwiązaniem jest montaż wkładu kominowego?

Wiem że tematów z takim problem jest dużo ale każdy przypadek jest inny.

Opublikowano

Palone z gory czy z dolu ???

Wysłane z mojego LG-M700 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Rozpalane od góry ale ciągle więc z czasem jest tylko dokładane. Zapomniałem dodać że komin wysoki jakieś 12 metrów a rozmiar 150x240

Opublikowano

Nie zrozumialem dokladnie

Czy za kazdym razem rozpalanie od gory

Czy tez 1 razpalasz od gory a potem dokladanie

To drewno raczej sezonowane nie jest ????

Wysłane z mojego LG-M700 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

To albo kiszenie drzewa albo zbyt duża wilgotność mam ten sam kocioł i też przerabiałem smole w kominie potem w mieszkaniu aż w końcu trzeba było wstawić komin z blachy ale problem rozwiązało palenie od góry i drewno suche max do 15 procent.

Wysłane z mojego motorola one przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

to jest kolos 20 kw, 2.6 m2 wymiennika,zależy co ogrzewa.

Opublikowano

Mam podobny dom jak twój  i komin jak twój i  tez komin idzie przez nieogrzewany strych - po kilku miesiacach po wymienie starego na nowy piec DS z palnikiem ceramicznym  temperatura spalin spadła przez co komin mi zaczął zamakac od góry - ale mozna to łatwo  - wełna skalna z leroja - ja dałem 5cm plus kawałek sznurka aby obwiązać komin . - powiem ci pomogło bo komin nie zamaka plus dom sie tak nie wychładza - bo te kominy bez ocieplenia robiły jak chłodnice - wyziebiały dom. 

Jc zrób na razie takie cos na strychu- najlepiej zrobić też na zew dachu + obic komin blachą - ale teraz ociepl sam komin co masz pod dachem

bierz tylko skalną taką w kostkach - bo ją sie zakłada na zakładke - koszt nie duży naprawde kupiłem chyba 20bal za ok 450zł - ale kominy mam 2   po 2.5 m dł 0.5m szerokosci i 6m wysokie 

A jak to nie pomoże to wkład bo - lepsze to niz wykwity pod tynkiem i smród w domu.

Jc drewno którym palisz jest chyba lekko wilgotne troche - aby lepiej sie paliło spróbuj wyłożyć ruszt tak w 70% cegiełkami szamotowymi takimi 2.5cm grubosci - poprawi to jakosć spalania drewna

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.