Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Temperatura kotła Klimosz Combi s3

misza1991

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Mam pewien problem z temperaturą kotła takiego jak w temacie. Przy zadanej temperaturze CO 50 stopni, temperatura kotła waha się od 70 do nawet 85 (przy 85 wymusza wyrzut na CO i CWU). Zadanej temperatury CO też nie utrzymuje stałej, tylko momentami jest np 60. To wszystko jest normalne? 

Opublikowano

No..normalne nie jest.. powodów może być dziesiątki. Żle dobrane nastawy na sterowniku ( dawka paliwa,powietrza) Słaby obiór ciepła przez instalację, za duży kocioł, W sterze z PIDem kocioł ma modulować w okolicach zadanej +/- 2-3 st. W dwustanie będzie pracowal na zasadzie grzej/nie grzej. Aby wiecej coś powiedzieć za mało info.

Opublikowano

Kocioł 16 kw, palę pelletem. 140 metrów do ogrzania. Dom ocieplony. Paliwo co 20 sekund, podaję przez 7 sekund, wentylator 40 %. Podtrzymanie 20 minut. Ustawione Auto, bez PID. Jeszcze jakieś info potrzebne? 

Opublikowano

Kocioł pracuje w trybie ciągłym? Przy pelaciaku po nagrzaniu układu kocioł sie wygasza, gdy układ się wystudzi, kocioł sie uruchamia. Jak jest z odbiorem ciepła, jaka instalacja.? 

Opublikowano

U mnie gdy kocioł dojdzie do zadanie temp CO, to przechodzi w stan podtrzymania. W domu są grzejniki. W łazienkach podłogówka. Z góry przepraszam, jeśli nie zrozumiałem pytań. Jestem kompletnym laikiem. 

Opublikowano

Zrób zdjecia instalacji przy kotle,ewentualnie narysuj dokładnie schemat. Z pewnością koledzy pomogą i zobaczą czy nie ma błędów. 

Opublikowano

Hmm.Ale ja tu widze retortę .Nie  żebym komuś zaglądał w kieszeń ,ale palenie pelletem w retorcie ,to nie najlepszy  pomysł . Trzeba mieć świadomość ze po pierwsze spalanie będzie kosmiczne ,po drugie,w pewnych niesprzyjajacych okolicznościach ,np przy zaniku pradu ,albo awarii mechanizmu napędu podajnika ślimakowego ,  jest niebezpieczeństwo zapalenia się pelletu w zbiorniku

Opublikowano
14 minut temu, misza1991 napisał:

Budynek jest nowy, pierwszy sezon. Pali mi około 20-25 kg na dobę. Myślę że to ok. 

Biorąc pod uwagę ze to retorta ,to spalanie 20-25kg peleltu na dobę jest tak rewelacyjnym wynikiem  ,że aż nie chce się wierzyć ,bo nie jeden użytkownik typowego pelleciaka chciałby miec takie spalanie.Także ja" zachodze w głowe" ,jak to możliwe

Opublikowano

Mnie zastanawiają te różnice temp... Czy czasami mieszacz nie robi tam za ochronę powrotu, a jednocześnie za temp zasilania? 

Opublikowano
7 minut temu, Trener40 napisał:

Mnie zastanawiają te różnice temp... Czy czasami mieszacz nie robi tam za ochronę powrotu, a jednocześnie za temp zasilania? 

Prawdopodobnie tak jest. 

Opublikowano

Nie cytuj ostatnich postów, bo Cię opitolą. 

Jeżeli tak jest, to tak to będzie niestety pracowało. Mieszacz wahluje w prawo i w lewo w zależności jaka jest temp na zasilaniu, a jaka na powrocie. 

Ja bym go zdjął i ustawił w takiej pozycji zawór aby zachować komfort w domu. Tylko nie na łubu dubu, tylko powoli i na spokojnie zmieniać ustawienia palnika. 

Po czasie powinno się wszystko ustabilizować.

Jaki będziesz miał powrót do kotla, to sam sprawdzisz... Z pewnością teraz też nie jest zachowana norma, a zalewanie kotla wystudzoną wodą z instalacji też nie jest dobre. 

P. S. Ja tam nie widzę, aby z mieszacza wychodził jakiś przewód z czujnikiem do powrotu. 

Ok... Pewien wychodzi ze starownika... Napisz czy masz czujniki na zasilaniu i powrocie. 

Opublikowano

Wystarczy w sterowniku wyłączyć ochrone powrotu i po kłopocie bedzie z wachlowaniem. Możliwe też ze bardziej ustabilizowana bedzie temp. na kotle

Opublikowano

Znajomy podpowiedział, żeby obniżyć ochronę powrotu z 45 na 35. Na kilka godzin przyniosło to efekt. Temperatura na zasilaniu wskazywała od 60 do 70 stopni. Potem wszystko wróciło do "normy". Zmieniłem też ustawienie z auto na PID. Dzisiaj podniosłem temp pokojową na krzywej pogodowej. To też pomogło na parę godzin, ale w domu było oczywiście nie do wytrzymania. 

Opublikowano

Audilhr, na moim piecu nie da się całkiem wyłączyć ochrony. Maksymalnie mogę zmniejszyć do 25 stopni. Po zmniejszeniu temperatura na kotle spadła z 79 do 56 stopni. 

Opublikowano

Tak szczerze mówiąc ,to te 25 czy 35 stopni na powrocie ,to żadna "ochrona powrotu " wiec  cokolwiek ustawisz to i tak żadnej ochrony powrotu nie ma.O ochronie powrotu mozna mówić kiedy temp. na powrocie  mamy przez wiekszość czasu pracy kotła w okolicy  50 stopni

Opublikowano

Jeśli rura pokazana strzałką i opisana jako powrót "3" jest powrotem z bojlera, to jest żle. Nie można do rury powrotu do 4D podłączać rur powrotów z obiegów, które zasilane są PRZED 4D. Wydaje mi się, że dobrze opisałem pozostałe zasilania i powroty "1" i "2".

Oprócz tego pompa P1 pracuje szeregowo z pompą P2. Zasilanie pompy P2 musi być przed pompą P1. Na temat obiegu pompy P3 to nie wiem, skąd jest zasilana. Ale przed pompami powinny byc filtry, zaś zawory zwrotne za nimi a nie przed (P1 i P2)

1218823109_powrCWU.thumb.png.e9b6f530c0c1b1e617af90c692b584b1.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.