Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Junkers Cerapur Smart przegrzewa

Szczypiorr

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dopóki ktoś nie wyjaśni konkretnie 'co to znaczy' to ciągle będzie marketingiem.

Ja używam wersji z punktem początkowym i oprócz faktu, że mogę ustawić punkt początkowy reszta działa w 100% przewidywanie czyli jak normalna krzywa grzewcza.

Ps. Może ten Pan czytał ta sama instrukcje obsługi jak wszyscy...

Wysłane przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Tak, masz rację, jest zafiksowany na 25stC dla temperatury zewnętrznej 20stC.

Opublikowano

Faktycznie przy tej bez punktu początkowego jest sztywne 25' jako punkt początkowy. W takim razie podobnie jak większość z Was również spróbuję to zmienić i ustawić sobie punkt początkowy na 20', tym samym powinienem mieć jeszcze niższą temp na zasilaniu a co za tym idzie jeszcze dłuższą prace kotła bez wyłączenia. Na obecnych ustawieniach kocioł pracuje już 4 doby, poczekam do poniedziałku i przestawię na tą z punktem początkowym. Akurat temp zewnętrzne nie odbiegają drastycznie od siebie to będzie dobry punkt odniesienia. 

Opublikowano

Początkowa 20', końcowa 32' do tej pory grzal. Dzisiaj w nocy -3 i już nie grzeje. Zadana 22 w domu 21.5. Podniosłem końcowa na 33' i ruszył.
Dlaczego nie grzal wogole? Myślałem że będzie non stop pracował tylko na niskim zasilaniu i ewentualnie nie będzie mu nagrzac ale nie ze całkiem się nie włączy.

Opublikowano

Jeżeli chodzi o wyłączanie się kotła, to 'temp zadaną kotla' I 'temp rzeczywista kotla'. Piec się wyłącza, jak to drugie jest o 6stC większe niż pierwsze.

Warto też obserwować 'Temperatura powrotu' (o ile masz) I 'rzeczywista moc palnika'. Piec się wyłącza, jak to drugie nie może już bardziej spaść.

Temp rzeczywista kotla może rosnąć, gdy temp powrotu rośnie, a moc palnika jest już na minimalnej wartości.

Ps. A błędów ci żadnych nie zgłaszał? Np '3F/273 Blokada czas. Przerwanie pracy - palnik i wentylator'?

Opublikowano

Już kiedyś była z tobą rozmowa na ten temat i do niczego nie doprowadziła bo pisałem, że nie mam takich różnic czy to temp powrotu itd.

Jeżeli kocioł nie grzeje to jak może być temp zadana i temp rzeczywista kotła bo nie bardzo rozumiem.

Widać wyraźnie że palnik się nie włączył bo była za mała temp końcowa. Tylko nie rozumiem dlaczego, logicznie myśląc powinien grzać niska temp zasilania ewentualnie nie dogrzac ale czenu wogole nie grzał?

Opublikowano

Musisz złapać wartości tych parametrów zaraz PRZED wyłączeniem. Po wyłączeniu są mało interesujące.

Ps. Sprawdzałes błędy?

Opublikowano

No... Trzeba siedzieć... Ja potrafiłem godzinami siedzieć, aby się dowiedzieć, jak to działa... :-)

Opublikowano
10 godzin temu, Szczypiorr napisał:

Już kiedyś była z tobą rozmowa na ten temat i do niczego nie doprowadziła bo pisałem, że nie mam takich różnic czy to temp powrotu itd.

Jeżeli kocioł nie grzeje to jak może być temp zadana i temp rzeczywista kotła bo nie bardzo rozumiem.

Widać wyraźnie że palnik się nie włączył bo była za mała temp końcowa. Tylko nie rozumiem dlaczego, logicznie myśląc powinien grzać niska temp zasilania ewentualnie nie dogrzac ale czenu wogole nie grzał?

A może trafiłeś na moment kiedy to kocioł grzać CWU i później nie wrócił do grzania CO, tylko czekał na różnice 6k pomiędzy parametrami i7 / i9? Tak jak to pisał kol@gbbsoft... Dziś miałem taką samą sytuację, CWU zaklocilo prace kotła po 16h ciągłej pracy i później kocioł czekał aż temp zasilania spadnie poniżej 6k temp zadanej przez CW400 i dopiero wystartował. 

Może trzeba się gdzieś odezwać z zapytaniem co jest grane? Przecież jeśli przerywa pracę na CWU, niech z automatu wróci później do CO, a nie czeka na różnice 6k - chore!

Opublikowano

U mnie też przegrzewa o te 0,5 stopnia. Mam to samo prawie, jedyna różnica to CW100 zamiast 400.

Jak nie podłączyłem czujnika temp. zewn. to leciałem na sposobie regulacji 'temp. pomieszczenia zasilanie'. I wtedy nie przegrzewało.

Nie wiem jeszcze jak to poprawnie wyregulować.

Opublikowano
12 godzin temu, Szczypiorr napisał:

Ale na co zwrócić uwagę? Na który parametr? Palnik był wyłączony w diagnozie też to pokazywalo

Zrób zdjęcia tego, co masz w Diagnoza --> wartości monitorowane, osobno kocioł, osobno obieg grzewczy.

Opublikowano
U mnie też przegrzewa o te 0,5 stopnia. Mam to samo prawie, jedyna różnica to CW100 zamiast 400.
Jak nie podłączyłem czujnika temp. zewn. to leciałem na sposobie regulacji 'temp. pomieszczenia zasilanie'. I wtedy nie przegrzewało.
Nie wiem jeszcze jak to poprawnie wyregulować.
Obniz krzywa grzania, skoro stałe ci Przegrzewa.

Opublikowano
Dziś miałem taką samą sytuację, CWU zaklocilo prace kotła po 16h ciągłej pracy i później kocioł czekał aż temp zasilania spadnie poniżej 6k temp zadanej przez CW400 i dopiero wystartował.  Może trzeba się gdzieś odezwać z zapytaniem co jest grane? Przecież jeśli przerywa pracę na CWU, niech z automatu wróci później do CO, a nie czeka na różnice 6k - chore!

U mnie też tak jest. Tak jak pisałem w innym watku: dodatkowo przerywa także PRZED graniem cwu, więc licznik restartow zwiększa się o 2 co każde grzanie cwu. Też tak masz?  

Opublikowano

Akurat na to nie zwróciłem uwagi, zobaczę na sumę startów palnika i poczekam do następnego grzania CWU.

Tak mnie ciekawi jeszcze jedna kwestia, mianowicie funkcja serwisowa 2.3F "Czas podtrzymania ciepla", parametr ustawiony na 1min, a możliwy przedział to 0-30min.

Opis parametru: "Po przygotowaniu CWU tryb grzewczy jest zablokowany przez ten czas".

Może to wprowadza cały zamęt? Może ustawić na 0min? 

Opublikowano

Wydaje mi się, że może chodzić o to, żeby kocioł nie przełączał zbyt szybko na CO. Raczej bym tego nie zmieniał, chyba, że chcesz testować jak będzie się zachowywał kocioł.

To może być ustawienie przydatne dla kotłów 2F, gdy na chwilę zakręcasz kran z ciepłą wodą i odkręcasz ponownie.

Opublikowano
Zrób zdjęcia tego, co masz w Diagnoza --> wartości monitorowane, osobno kocioł, osobno obieg grzewczy.
Teraz czy wtedy jak nie chce grzać przy niskim punkcie końcowym? Bo zmieniłem o jeden stopień i już grzeje do tych 22' i tak to wygląda teraz. Oczywiście pochodzi troche jeszcze i się wyłączy, nie mam pojęcia jak u was może pracować kocioł 16h ma dobę.
bfb2d10dff54ab3c61ace3c1c124281e.jpg5d9cf5284c5c87eafbe804ac02c30cf2.jpg1ad5cc1bd3b611c369726d8fcb67aadb.jpg3ae7f50c001a26e9b750e52ee4dfa210.jpgff6cac757ff3c1364ca68dcd4c0f1d0c.jpg0bd33a90fbb609b6edfac9e4654fadf8.jpg
Opublikowano

Obciąłeś chyba ekran obiegu, bo nie widać wpływu pomieszczenia. Zrób też jak nie będzie grzał.

Czy w przyszłości mógłbyś robić zdjęcia w poziomie? Szyja boli przy oglądaniu ;-)

Opublikowano

Wpływ pomieszczenia masz -1,2k i do tego Ci przegrzewa - ja bym obniżał krzywą. Wydaje mi się, że już nic nie wywalczysz, skoro kocioł pracując na 12% mocy palnika i tak przegrzewa. Właściwie, to mógłbyś zacząć otwierać okna, wtedy nie będzie przegrzewał :-D

Co do zdjęć, to może rób je w poziomie, inaczej niż robisz, to będą normalnie się wyświetlać :-)

Opublikowano

przy dodatnich temperaturach z tego co się orientuję to lepiej korygować punkt poczatkowy krzywej a nie końcowy bo bierze właśnie z tej części wyjściowe dane do grzania

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.