Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Cerapur Smart ZSB 24-5c 200 startow palnika na dobe

Tomo1985

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Zaciekawiłem się tym postem gdyż posiadam u siebie sterownik CW400 oraz piec junkers ceraptur modul. Piec został odpalony 20 lutego w zeszłym roku. Podejrzałem te dane o których jest mowa i u mnie do dzisiaj palnik pracował 1467h a startów palnika miał 58438 tyś. więc dlaczego u mnie jest taka rozbieżność. W domu posiadam ogrzewanie grzejnikowe, brak podłogówki.

Opublikowano
13 godzin temu, DrKoko napisał:

Tak, już to doczytałem gdzieś w zakątkach internetu, na podstawie sterownika fw-100 ktoś tłumaczył to.

Tylko tutaj w junkers cw-100 to w jakich jest to jednostkach? Dostępne wartości to: WYL, oraz od 1 do 10. Co znaczy 1 a co 10?

1- minimalny wpływ?

10-max wpływ temp. pomieszczenia na temp. zasilania z kotła?

W Kelwinach, ale nie do końca wiem jak to modyfikuje temperaturę pracy kotła. U mnie wystarcza ustawione na 2K.

Opublikowano

58438 tyś.

58 milionów?

Wysłane przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
W dniu 31.01.2020 o 22:04, teres napisał:

W Kelwinach, ale nie do końca wiem jak to modyfikuje temperaturę pracy kotła. U mnie wystarcza ustawione na 2K.

Ja doszedłem, że im większy wpływ to tym bardziej brana jest pod uwagę temp. w domu przy ustalaniu temp. wody w podłodze.

Znakiem tego bez sensu jest ustawiać to na WYL  - zawsze będzie przegrzewać na takim ustawieniu.

Opublikowano

Ja doszedłem, że im większy wpływ to tym bardziej brana jest pod uwagę temp. w domu przy ustalaniu temp. wody w podłodze.

Nie tyle Temperatura w domu co różnica pomiędzy temperatura ustawiona na sterowniku a temperatura zmierzoną przez sterownik.

Dla podłogówki: każdy 1stC różnicy powoduje zmianę temperatury wody o tyle ile jest ustawiony 'wpływ pomieszczenia' (dla kaloryferow trzeba jeszcze przemnożyć przez magiczna liczbe: 3)

Czyli jeżeli ustawisz 21stC, a w pokoju masz 20stC, (przy 'wpływie pomieszczenia' =2) sterownik podwyszy temperaturę wody w obiegu o 2stC. A jeżeli zmierzy 21.5stC, to obniży o 1stC.

Wysłane przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Witam ponownie . Teraz mam taka sytuacje z kotlem ze pokazuje na wyswietlaczu 40-50 stopni alw ani nie grzeje wody cwu  ani nie zasila ogrzewania bo termometr na sprzegle pokazuje 23 stopnie .  Wiec co to za wartosc i skad sie wziela. Na cw 400 rowniez pokazuje temp zasilania 40 stopni chociaz wcale nie zasila taka temperatura. Ktos sie spotkal z takim problemem?

Opublikowano

Ale cały czas tak jest, czy jak przychodzi zapotrzebowanie to podejmuje pracę? 

Opublikowano
W dniu 3.02.2020 o 23:12, gbbsoft napisał:

Zauważyłem to wczoraj.  Zeby to przerwac wylaczam na chwile kociol. Teraz jest ok . Sprawdze jak sie to stanie następnym razem czy sam zacznie grzac cwu albo podlogowke.  Wyglada to jak jakies zawieszenie sie kotla . 

Opublikowano

Kociol grzeje normalnje jak jest potrzeba tylko . Czasami wchodzi w ten dziwny tryb ze pokazuje wlasnie jakasc wartosc 35 albo 40 stopni  ale nie ma znaczka na kotle ze to grzejniki  albo cwu . Dziwne.

Opublikowano

Może to temperatura wyliczona przez pogodówkę ile miał by grzać jakby była potrzeba.? 

Może ktoś kto też ma taką konfigurację się wypowie. 

Opublikowano

Ale pytanie czy kociol wtedy trzyma taka temperature ktora pokazuje czuli 50 stopni i spala gaz . Czy tylko wyswietla sama wartosc . I jak sie tego pozbyc

Opublikowano

Nie spala . Bo palnik nie chodzi  . Kociol w symie tez nie chodzi . Wyglada na to ze tak jak ktos wyzej pisal to pozostaje wartsc z podgrzewania cwu . Nie ma wplywu na kociol . 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.