Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum o ogrzewaniu

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Cerapur Smart ZSB 24-5c 200 startow palnika na dobe

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Zaciekawiłem się tym postem gdyż posiadam u siebie sterownik CW400 oraz piec junkers ceraptur modul. Piec został odpalony 20 lutego w zeszłym roku. Podejrzałem te dane o których jest mowa i u mnie do dzisiaj palnik pracował 1467h a startów palnika miał 58438 tyś. więc dlaczego u mnie jest taka rozbieżność. W domu posiadam ogrzewanie grzejnikowe, brak podłogówki.

Edytowane przez martii1

Opublikowano
13 godzin temu, DrKoko napisał:

Tak, już to doczytałem gdzieś w zakątkach internetu, na podstawie sterownika fw-100 ktoś tłumaczył to.

Tylko tutaj w junkers cw-100 to w jakich jest to jednostkach? Dostępne wartości to: WYL, oraz od 1 do 10. Co znaczy 1 a co 10?

1- minimalny wpływ?

10-max wpływ temp. pomieszczenia na temp. zasilania z kotła?

W Kelwinach, ale nie do końca wiem jak to modyfikuje temperaturę pracy kotła. U mnie wystarcza ustawione na 2K.

Opublikowano

58438 tyś.

58 milionów?

Wysłane przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Dołączam zdjęcie ze startami i pracą palnika. Moje pytanie jest czy taka duża rozbieżność może być? Czy wszystko jest OK.

IMG_20200131_121122_resized_20200201_024830460.jpg

Edytowane przez martii1

Opublikowano
W dniu 31.01.2020 o 22:04, teres napisał:

W Kelwinach, ale nie do końca wiem jak to modyfikuje temperaturę pracy kotła. U mnie wystarcza ustawione na 2K.

Ja doszedłem, że im większy wpływ to tym bardziej brana jest pod uwagę temp. w domu przy ustalaniu temp. wody w podłodze.

Znakiem tego bez sensu jest ustawiać to na WYL  - zawsze będzie przegrzewać na takim ustawieniu.

Opublikowano

Ja doszedłem, że im większy wpływ to tym bardziej brana jest pod uwagę temp. w domu przy ustalaniu temp. wody w podłodze.

Nie tyle Temperatura w domu co różnica pomiędzy temperatura ustawiona na sterowniku a temperatura zmierzoną przez sterownik.

Dla podłogówki: każdy 1stC różnicy powoduje zmianę temperatury wody o tyle ile jest ustawiony 'wpływ pomieszczenia' (dla kaloryferow trzeba jeszcze przemnożyć przez magiczna liczbe: 3)

Czyli jeżeli ustawisz 21stC, a w pokoju masz 20stC, (przy 'wpływie pomieszczenia' =2) sterownik podwyszy temperaturę wody w obiegu o 2stC. A jeżeli zmierzy 21.5stC, to obniży o 1stC.

Wysłane przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
  • Autor

Witam ponownie . Teraz mam taka sytuacje z kotlem ze pokazuje na wyswietlaczu 40-50 stopni alw ani nie grzeje wody cwu  ani nie zasila ogrzewania bo termometr na sprzegle pokazuje 23 stopnie .  Wiec co to za wartosc i skad sie wziela. Na cw 400 rowniez pokazuje temp zasilania 40 stopni chociaz wcale nie zasila taka temperatura. Ktos sie spotkal z takim problemem?

Opublikowano

Ale cały czas tak jest, czy jak przychodzi zapotrzebowanie to podejmuje pracę? 

Opublikowano
  • Autor
W dniu 3.02.2020 o 23:12, gbbsoft napisał:

Zauważyłem to wczoraj.  Zeby to przerwac wylaczam na chwile kociol. Teraz jest ok . Sprawdze jak sie to stanie następnym razem czy sam zacznie grzac cwu albo podlogowke.  Wyglada to jak jakies zawieszenie sie kotla . 

Edytowane przez Tomo1985

Opublikowano
  • Autor

Kociol grzeje normalnje jak jest potrzeba tylko . Czasami wchodzi w ten dziwny tryb ze pokazuje wlasnie jakasc wartosc 35 albo 40 stopni  ale nie ma znaczka na kotle ze to grzejniki  albo cwu . Dziwne.

Opublikowano

Może to temperatura wyliczona przez pogodówkę ile miał by grzać jakby była potrzeba.? 

Może ktoś kto też ma taką konfigurację się wypowie. 

Opublikowano
  • Autor

Ale pytanie czy kociol wtedy trzyma taka temperature ktora pokazuje czuli 50 stopni i spala gaz . Czy tylko wyswietla sama wartosc . I jak sie tego pozbyc

Opublikowano

To czy spala gaz sprawdzisz po tym, czy jest ikona płomienia. Trzeba poczekać aż się wychłodzi, albo pójdzie to w instalację.

Opublikowano
  • Autor

Nie spala . Bo palnik nie chodzi  . Kociol w symie tez nie chodzi . Wyglada na to ze tak jak ktos wyzej pisal to pozostaje wartsc z podgrzewania cwu . Nie ma wplywu na kociol .