Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Jaki kocioł i czym palić?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Duża oferta buforów jest na czeskich stronach np na tej co podana na poprzedniej , ale warto kupić z izolacją, choć często wartość izolacji przewyższa wartość samej blachy.

Obecnie nie mam dostępu do kompa z danymi , więc nic dokładnie nie podam, jedno jest pewne że blacha powinna być grubości 3 mm, 2,5 to trochę mało

Opublikowano

Panowie, doradzcie coś. Już o tym wspominałem ale przypomnę. Czy warto zainwestować w bufor z wężownicą na cwu czy lepiej zwykły bojler na cwu a bufor osobno? A może tylko bojler z dwiema wężownicami na cwu i solary? Przypomnę że mało miejsca w kotłowni. 

Opublikowano

@sambor będę wertował , , ale jak będziesz miał już dostęp to zerknij swych fachowym okiem i zapodaj jak możesz , bo cena tego jest atrakcyjna , ale według mnie jak już coś robić to solidnie i z głową. Bo już tak myślę żeby może tu uderzyć  https://www.alplus.pl/pl/p/CHELCHOWSKI-700L-Zasobnik-bez-wezownicy%2C-Zbiornik%2C-Bufor%2C-Nierdzewna-Stal%2C-Wysylka-GRATIS/621, ale cena kosmos , ale do śmierci by wystarczył i zamknął wszelki temat przeróbek i modernizacji.

@arturwin87 ta wężownica jak kilka osób w domu i zaczną się pluskać to szybko Ci rozładuje bufor.

Opublikowano

Jaki sens jest pakować tak duże pieniądze w bufor z kwasówki? To woda kotłowa tzw. brudna. Co innego bojler CWU, gdzie muszą być zachowane jakieś wymagania sanitarne dla wody użytkowej/pitnej. Sam mam bojler z kwasówki od Chełchowskiego. Kwasówki, czy nierdzewka to nie temat zamknięty do śmierci. Gadałem przez telefon z Chełchowskim przed zakupem ich bojlera. Eksploatacja około 20 lat takich bojlerów. Nie są wieczne. O ile nic tam nie zardzewieje to pewnie z czasem porobią się jakieś korozje wżerowe w zależności jakie parametry ma woda, jej pH, itd. 

Opublikowano
21 minut temu, emigrant napisał:

to pewnie z czasem porobią się jakieś korozje wżerowe

Nic nie jest wieczne. Chyba ze ospa albo pioro. Sa rozne stale. Tylko chlor jest w stanie dokonac takich ubytkow a jego stezenie jest ograniczone albo calkiem wyeliminowane. Cena wynika z uzytych materialow i jakosci wykonania.

Opublikowano
2 godziny temu, emigrant napisał:

Eksploatacja około 20 lat takich bojlerów. Nie są wieczne. O ile nic tam nie zardzewieje to pewnie z czasem porobią się jakieś korozje wżerowe w zależności jakie parametry ma woda, jej pH, itd. 

A jak myślicie skąd się biorą setki takich nierdzewnych buforów, bojlerów na aukcjach - to właśnie te które są zdyskwalifikowane w EU z radością trafiają na nasz rynek aby mieć długi drugi żywot.

Ponadto bufory z nierdzewki mają wadę - powstaje korozja wżerowa na styku żeliwa i nierdzewki z postępem do 1mm rocznie,

a wtedy dopiero jest bal.

Opublikowano

Czyli najlepiej jest mieć bufor tylko dla co, a cwu grzać w bojlerze. Nie mając bufora to już lepiej bojler z dwiema wężownicami by podlaczyc solary na letnie zapotrzebowanie na wodę. Dobrze kumam? 

Opublikowano
5 minut temu, sambor napisał:

Ponadto bufory z nierdzewki mają wadę - powstaje korozja wżerowa na styku żeliwa i nierdzewki z postępem do 1mm rocznie

Stali weglowej.

Nie ma co straszyc. Te ktore widzialem sa akurat wykonane w calosci ze stali nierdzewnej np. 2mm i maja po 20/30 lat albo i wiecej. Podobnie jak rurociagi. Eksploatowane sa w dalszym ciagu. Czesto narazone na kwasy, zasady, srodki dezynfekujace.

Trzeba sie mocno postarac albo niewlasciwie dobrac aby to zniszczyc w takim tempie.

Opublikowano

Zgoda, ale to instalator powinien wiedziec jak i czym to polaczyc aby zjawisko nie wystepowalo lub zrobic to np. tak aby miejsce laczenia odsunac od zbiornika.

Opublikowano
2 godziny temu, arturwin87 napisał:

Czyli najlepiej jest mieć bufor tylko dla co, a cwu grzać w bojlerze. Nie mając bufora to już lepiej bojler z dwiema wężownicami by podlaczyc solary na letnie zapotrzebowanie na wodę. Dobrze kumam? 

Opublikowano

Dzięki. Czyli na mój metraż kotłowni chyba muszę zrezygnować z bufora. Szkoda bo z tego co tu zrozumiałem to świetna sprawa dla podłogówki i peleciaka. A jak uważacie, lepsze solary czy bojler z zintegrowana pompa? 

Opublikowano

W Czechach maja wąskie i wysokie.

Zbiorniki buforowe. Eu.

Dość tanie ale trzeba płacić z góry bo inaczej się nie opłaca. P2AR piętno też by Ci zmajstrowal na wymiar.

[mention=67496]robin60[/mention].

Gra jest warta świeczki? Jak widzę certyfikat galmetu. 97% a na mocy minimalnej jest taka tragedia że aż żal to bufor do tego to tandem idealny. Nie mówiąc już o kondensatach.

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Teraz sobie myślę, że może kocioł elektryczny plus panele foto. Kocioł to koszt około 3 tyś. plus reszta na panele, myślę że wyjdzie podobnie co zbudowanie kotłowni z kotłem na pellet.

Opublikowano

Czyste Powietrze daje *** pożyczkę na panele. 15 lat Wibor 12M + 0.80%. To nawet bardzo ładnie się kalkuluje. Lepiej niż Mój Prąd. Wyciągać z kieszeni nie jest dużo krótszym pomysłem bo trzymając te kasę na lokacie możesz wcale nie być w plecy. Tylko mówi się o tym ze chcą te dwa programy połączyć, więc ja się nie spiesze.

Opublikowano

Następne przemyślenia skłaniają mnie do wniosków. Kocioł na pellet + bojler z dwiema wężownicami, na cwu i solary. Teraz trzeba to jakoś fajnie poskładać. 

Opublikowano

Ma ktoś lub poleci jakiś fajny zestaw solarow do cwu? Z bojlerem lub bez? Jakie firmy i jakie mogą być koszta? Zapotrzebowanie 3osoby.

Montujac kolektory, bardzo ingerujemy w konstrukcje dachu? 

Opublikowano

Taka instalacja ma na pewno ekonomiczne uzasadnienie? Biorąc pod uwagę pompę, żywotność solarow, prąd itd? Licząc te wszystkie koszta, dodając odsetki gdyby trzymać na lokacie (albo z nadplaty hipoteki). Szczególnie dla 3 osób to może być wątpliwa inwestycja.
Z pelletem to jest dobre że on się sam pali i grzeje.

Opublikowano

@DzonyZerg twoim zdaniem nie ma sensu dodatkowego źródła na ogrzanie cwu? Lepiej wyjdę na paleniu samego pelletu? 

Opublikowano

Z tego co wiem to tak jest. Tylko to sprzed kilku lat. Mogły się zmienić parametry, żywotność i skuteczność systemu. Na pewno spadły koszty prądu bo pompy są sprawniejsze. To też kwestia ilu osób. Trzeba poczytać i przeanalizować. Ta inwestycja kosztuje. Jakbym miał hipotekę to raczej na pewno by mi się nie opłacało.
Dwóch znajomych zakładalo z dotacji kilka lat temu i mówią że wychodzili na zero względem względem węgla (kredyt od kwoty po dotacji plus prąd ) To są faceci co potrafią liczyć.

Opublikowano

To że dziś liczę wodę na 3os nie znaczy że już tak zostanie. Ogólnie szukam dobrych rozwiązań. Zaczynam od zera w kotłowni tak więc szukam rozwiązań. Wiem na czym polega palenie w zasypowcu, na tym się wychowałem. Wiem, że peleciak się auto wl/wył więc może w lato warto mieć inne źródło dla cwu. 

Opublikowano

Po co tracić kasę na inne źródło skoro kocioł sam się rozpali o zadanej godz.i nagrzeje zbiornik ?

Gdybyś miał na ekogroszek to rozumiem, bo tam kocioł musi palić się non stop.

W to miejsce lepiej dołożyć do kotła / zbiornika cwu.

Albo zapłacić za projekt podłogowki, na dobrego instalatora. Kuzyn ma problem z instalacją w nowym domu, zrobił to jakiś koleś a serwisant z Tekli poprawił i jest masakra 

Na tym nie warto oszczędzać.

Gość berthold61
Opublikowano
2 godziny temu, arturwin87 napisał:

To że dziś liczę wodę na 3os nie znaczy że już tak zostanie. Ogólnie szukam dobrych rozwiązań. Zaczynam od zera w kotłowni tak więc szukam rozwiązań. Wiem na czym polega palenie w zasypowcu, na tym się wychowałem. Wiem, że peleciak się auto wl/wył więc może w lato warto mieć inne źródło dla cwu. 

Latem to nie problem , albo zwykłe solary do wody lub kupno bojlera z PC w jednej obudowie bo używki idą już od 1500 zł a co ciekawsze niektóre mają te bojlery z nierdzewki .

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.