Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Defro Optima Komfort 20KW+KIPI 20KW

ptaku666

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Skoro piszesz , że wymiennik zarasta jest za dużo pelletu w komorze i nie ma temp spalania odpowiedniej dla pelletu. U mnie waga 1600 kal. podobna i podawanie 3,6 /h. Ponadto zwiększ temp zadaną kotła na co najmniej 70 nie bój się i zobaczysz jaki będzie wymiennik.

Nie martw się o % płomienia to nie jest żaden wyznacznik poprawnego spalania.

Opublikowano

ustawilem nadmuch jak podales ze przy pełnej mocy kotla bylo 40%. Masa paliwa w tescie wpisalem 1350g bo tyle mi wyszlo wagi. Kalorycznosc dalem 5,3KWh taka deklaruje producent pelletu. Temperature kotla zostawilem narazie na 63 stopnie. Efekt jest taki ze dłuzej sie nagrzewał kocioł. wczesniej było to jakies 1,5h teraz 2h. Co do osiadania na sciankach to bede mogl cos powiedziec po dluzszym uzytkowaniu

Opublikowano

Czyli nie zrobiłeś nic co było Ci proponowane! I jak Ci potem mają ludzie pomagać? Akurat @robin60 ma Kipiego w palcu a ty dalej jesteś mądrzejszy.

Opublikowano

jak wpisałem 1500g to płomień był za mały nie nagrzał by pieca do zadanej temperatury wiec zmieniłem na 1350. On ma ale ty to nie wiem po co sie wypowiadasz tutaj idz moze lepiej na jakies forum o piecach kaflowych moze tam sie przydasz :D 

Opublikowano

Kolego a w jakim kotle ten palnik pracuje , i ile masz do ogrzania bo dwie godziny żeby zagrzać kocioł do temperatury 63 st z mocą 20 kw to coś nie halo u ciebie , ciekaw jestem jak płomień wygląda przy pełnej mocy u ciebie , u mnie od 30 st do 75  i przy wystudzonych grzejnikach  dochodzi w godzinę na dodatek z mocą przyciętą do 19 kw i kaloryczności 5.5 kw a płomień w cale nie jest jakiś mały strumień paliwa przy tych 19 kw to 3.3 kg na godzinę .dobra doczytałem kocio defro 20 .kw

Opublikowano
17 minut temu, ptaku666 napisał:

jak wpisałem 1500g to płomień był za mały nie nagrzał by pieca do zadanej temperatury wiec zmieniłem na 1350. On ma ale ty to nie wiem po co sie wypowiadasz tutaj idz moze lepiej na jakies forum o piecach kaflowych moze tam sie przydasz :D 

No ja w przeciwieństwie do twoich majstrów wiem do czego służy zawór RTL ale tak to jest (będąc w tematyce kaflakow) jak zdun instalację robi. Na 70* zmieniłeś też jak było Ci sugerowane czy boisz się że Ci za dużo pelletu spali?

@Kordjano zobacz na jego niby schemat instalacji z pierwszej strony, to Ci trochę podpowie

Opublikowano
13 minut temu, Kordjano napisał:

Kolego a w jakim kotle ten palnik pracuje , i ile masz do ogrzania bo dwie godziny żeby zagrzać kocioł do temperatury 63 st z mocą 20 kw to coś nie halo u ciebie , ciekaw jestem jak płomień wygląda przy pełnej mocy u ciebie , u mnie od 30 st do 75  i przy wystudzonych grzejnikach  dochodzi w godzinę na dodatek z mocą przyciętą do 19 kw i kaloryczności 5.5 kw a płomień w cale nie jest jakiś mały strumień paliwa przy tych 19 kw to 3.3 kg na godzinę .dobra doczytałem kocio defro 20 .kw

Metrów do ogrzania jest 200. Płomień teraz nie wiem jak faktycznie wyglada po tych zmianach bo nie byłem przy piecu, ale waha sie w granicach 80-100% w econet. Grzejniki w wiekszosci stare żeliwne. Dom z początku lat 90 słabo ocieplony. Na węglu jak paliłem nagrzewał sie do 65 w okolo 1,5h tez. 

Opublikowano
7 minut temu, eliks napisał:

No ja w przeciwieństwie do twoich majstrów wiem do czego służy zawór RTL ale tak to jest (będąc w tematyce kaflakow) jak zdun instalację robi. Na 70* zmieniłeś też jak było Ci sugerowane czy boisz się że Ci za dużo pelletu spali?

@Kordjano zobacz na jego niby schemat instalacji z pierwszej strony, to Ci trochę podpowie

ja tego zaworu nie montowałem. Zmieniłem na 65. Nigdy nie ustawialem na 70 i było dobrze wiec po co teraz mam to robic ?

Opublikowano

Jak grzejniki żeliwne i rury grube i kupa wody w instalacji to trochu to tłumaczy , a jaką masz ochronę powrotu ile masz różnicy ?być może kocioł zalewa ci zimna woda i stąd ten czarny osad .

Opublikowano

Nie widziałeś? Za ochronę powrotu robi zawór RTL :-)

Opublikowano

@Kordjano autor ma duży odbiór kw z kotła na taką instalację u dużej poj. wodnej bo ma co grzać, więc ile kocioł wyprodukuje tyle idzie na grzejniki , i ciężko mu jest dojść do  temp zadanej na kotle.

Druga sprawa to jaka jest sprawność wymiennika i ile przy tym kolego idzie w atmosferę. @ptaku666  bo jeżeli jest przeciąg w kotle to tak jak pisze Kordjano kocioł powinien w ciągu max 1 h dojść z palcem w nosie do temp. zadanej 70.

Nie patrz na to co piszą na worku z pelletem. Może też tak być , że ten pellet jest zły i palnik nie potrafi z niego wycisnąć mocy i tak się męczy.

Wady stosowania zaworu RTL

Największą wadą instalacji z zaworem RTL jest brak kontroli nad temperaturą czynnika wpływającego do pętli ogrzewania.

Zawór RTL to dobre rozwiązanie w przypadku prostej instalacji,  jednego obiegu grzewczego, najlepiej na małej powierzchni, np. w łazience. Zastosowanie zaworu RTL przy większej powierzchni nie sprawdzi się.

Opublikowano

No tak myślałem że to nie jego schemat jest , a temperatury powrotu brak .

Opublikowano
12 godzin temu, ptaku666 napisał:

Efekt jest taki ze dłuzej sie nagrzewał kocioł. wczesniej było to jakies 1,5h teraz 2h. 

Jaki tryb pracy palnika?

Jaka moc:maks,średnia,mini?

Jaka histereza kotła? Parametry H1 i H2 ?

Przydałaby się temperatura spalin na mocy maks pod koniec cyklu i temperatura powrotu kotła.

Opublikowano

Mam zdjęcia z przed czyszczenia pieca i po. Porobiłem też zdjęcia jak wykonana jest instalacja. Porobiłem testy przy piecu i pozmieniałem trochę ustawienia które wrzucam. Teraz po wyczyszczeniu pieca z nocy nagrzewa sie do temperatury 65 stopni przez około 1 godz 40 min. Ciekawe jak będzie dalej. Przesyłam też film gdzie widać jak wygląda płomień na nowych ustawieniach. Jeśli macie jakieś uwagi chętnie wysłucham. Pozdrawiam

IMG_1547.JPG

IMG_1548.JPG

IMG_1549.JPG

IMG_1550.JPG

IMG_1551.JPG

IMG_1553.JPG

IMG_1554.JPG

serwisowe.jpg

uzytkownika.jpg

Opublikowano

Moc jest ale nadal za długo Ci ładuje ciepło. Ja mam grube rury, starą instalację i po rozpaleniu na kotle 65* osiąga jakieś 20-30 minut w zależności ile kocioł stał (zadana 70). U mnie jakieś 300l wody do zagrzania. 

W ustawieniach Ci koledzy od Kipiego pomogą, ja natomiast od siebie dodam żebyś wywalił ten ruszt awaryjny. To również zaburza proces spalania.

Opublikowano

Ja nie widzę dokładnie czy to zasypowiec czy przeróbka po ekogroszku ale ten ruszt wywal. Ruszt to ruszt.

IMG_1548.JPG.047ceadca7b610d138533b1124d9970a.thumb.jpeg.c8525af982ecfc515d737efafa306e9a.jpeg

Opublikowano

@eliks to jest ruszt stały wodny . @ptaku666 Twój problem to zalewanie kotła zimną wodą , nastawy typu modulacja palnika na nic tu się zdadzą ,ten zawór RTL potrzebny tam jak wrzód ta du.... załóż czujnik temperatury powrotu i spalin będziesz mądrzejszy . Ja proponuje tobie puki co zwiększ temperaturę załączania pompy na 50 st temperaturę zadaną kotła na 70 st przejdz na standard histereza h1 1st h2 2st , niech palnik zapitala na maksa do końca nadzór daj na 10min moc nadzoru 2kw nadmuch 19% czas cyklu pracy dla nadzoru 50s histerezę kotła daj na 3st .

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

zrobiłem jak zalecił kordjano. Zauwazyłem kolejny problem. Byłem na strychu i zauwazyłem ze na kominie porobiły sie jakies odbarwienia brązowawe. Nie wiem od czego to sie porobiło. Załączam zdjecia komina. Sprawdzałem wilgotnośc pelletu, ma około 5% wiec naprawde dobrze. Kaloryczność potwierdzona to 5,04. W tej chwili mam ustawiony nadmuch na 45%, 1250g, kaloryczność na 5,0 i w popielniku widze niedopalony pellet.

IMG_1586.thumb.JPG.537c589cf507455647f44a2eb15b3a4c.JPG

IMG_1588.JPG

Opublikowano

To się porobiło od niskiej temperatury spalin. Wkładu kominowego pewnie nie masz?

Opublikowano

Nie mam wkladu. Jak zwiekszyc temperature spalin ? Nie mam czujnika temperatury spalin. Ale jak dotykalem komina na wysokosci tych odbarwien kiedy piec mial okolo 66 stopni to faktycznie byl chlodny ...

Opublikowano

Jeśli nie założysz wkładu, wykwity wkrótce będziesz miał w domu. Przy pellecie to mus.

Opublikowano

Jak masz nie dopalony pellet to daj kaloryczność na 5.5 kw nie sugeruj się tym co piszą na worku ,chyba że są to dwa peleciki na dobę  to się nie przejmuj . Pewnie  tam masz zimno na tym poddaszu , to wzmacnia efekt skroplin w kominie , nie wiem co ci powiedzieć bo sam nie mam wkładu , ale u mnie tragedi nie ma , ostatnio załozyłem  regulator smartflow , ale na wnioski jaszcze za wcześnie , jak masz zimny powrót to też wspomaga to skraplanie się również w kominie .

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.