Skocz do zawartości
IGNOROWANY

kocioł na pellet i gaz w jednej instalacji

majdan1986

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam 

Czy ktoś z was ma może w jednej kotłowni kocioł na Gaz i Pellet połączony w jedną instalacje ??

Zacznę od tego że nie mam przyłącza gazu a jedynie rozważałem korzystanie z butli 33kg z propan butanem ( lub samym propanem ) 

Mam zamontowany kocioł defro bio slim 10kw  i ogrzewa dom i CWU ,  mam również okazję zakupu kotła Ariston  GENIUS PREMIUM EVO 24 EU praktycznie za grosze , i tutaj moje pytanie czy da coś połączenie tych dwóch źródeł ( chodzi o koszty ekonomiczne opału ) pomijając koszt montażu 

Opublikowano

Koszt 1kWh z pelletu oscyluje w granicach 17-20 groszy, ta sama kWh z butanu- propanu 34-38 groszy. Wszystko zależy za ile kupisz opał u dostawcy. Pozdrawiam Hermogenes

Opublikowano

Koszt to chyba najmniejszy problem

Po pierwsze musi być osobne pomieszczenie na kocioł gazowy,

Po drugie to pomieszczenie musi być nad poziomem gruntu- kociło na LPG nie może być w piwnicy!

Po trzecie osobny komin

Jak spełnisz te trzy warunki to można instalować

Opublikowano

ok pewnie przyjąłeś wartości opałowe tych paliw , ale jak to się ma do sprawności , strat  kominowych itp. troche nie chce mi sie wierzyć w te wartości bo wychodziło by na to że dzisiaj zużywając pelletu za 2500zł na rok na dom 120m2 to gazu bym zużywał za 5000zł 

Opublikowano

kotłownia jest na gruncie ( nie w piwnicy ) , komin to przy kotle gazowym tego typu to kwestia przewiertu prze ścianę , 

Opublikowano

Ok przewiert przez ścianę może być, ale dla kotła o mocy do 21kW

Koszt będzie o jakieś 30-50% wyższy.

Dużo zależy od tego co potrafi kocioł na pellet i od samej instalacji

Opublikowano

no to czyli nie opłacalne,   a czym wspomóc kocioł na pellet ,  aby obniżyć koszty ogrzewania . Pompa ciepła ?? 

Opublikowano

dom parterowy 102m2 mieszkalne + garaż ogrzewany i kotłownia ( razem 45m2) , na dzień dzisiejszy podłogówka 50m2 i pokoje i garaż grzejniki , dom wybudowany w 2015r. raczej dobrze ocieplony , na dzień dzisiejszy 3 tony pelletu na cały rok z CWU (3 osoby , wanna, ) kocioł  defro bio slim na  zaworach trójdrogowych + pompa kotłowa , bez bufora , zasobnik cwu 220 l , temp w domu 22,5 stopnia , regulowana od termostatu pokojowego ktory steruje rozpalaniem i gaszeniem kotła 

Opublikowano

Jak masz 3 tony pelletu na cały rok razem z CWU to co ty chcesz jeszcze oszczędzać? Możesz ewentualnie tańszy pellet kupić. Ten Bio Slim to rozumiem 10KW?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.