Skocz do zawartości
IGNOROWANY

K1PV4+siłownik temp. zaworu różnica +- 1st. od zadanej

kurakk

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich. Mam siłownik Afriso, który steruje zaworem 3d podłogówki z poziomu opcji zawór wbudowany w sterowniku K1PV4. Nie wiem ale chciałbym się upewnić czy u innych też tak jest, że sterownik doregulowuje zawór do zadanej temp. ale zawsze kończy jak dojedzie 1 stopień mniej niż zadana, nie ważne czy w górę czy w dół, zawsze jest różnica 1 st. ?

Sytuacja taka, uruchamiam pogodówkę. Na zewnątrz +12 st., zadana zaworu 25, bieżąca 26 (siłownik nic nie robi, nie koryguje tego). Krzywa grzewcza działa od +10, i chce aby przy +10st. na dworze, zawór ustawił się na 26, a przy 0st. na 28st. No i teraz temp. na zew. spada do +10, zadana zmienia się z 25 na 26, siłownik stoi, no bo ma stać. Temp. na zewnątrz dalej spada i mamy +5, zadana zmienia się na 27 (tak myślę, nie sprawdzałem), siłownik dalej nic, bo ma różnicę 1 stopnia (bieżąca 26, zadana 27) . Temp. na zewnątrz osiąga 0 st., zadana zmienia się na 28 i siłownik zaczyna korygować ale tylko do momentu jak czujnik pokaże mu że jest 27. Reasumując, gdy temperatura na zewnątrz spadnie o 11 stopni w dół zawór nie zareaguje ? Czy ktoś kto tego używa mógłby wypowiedzieć się jak to jest w praktyce ?

Opublikowano

Jest dokladnie tak jak opisales. +/- 1C od zadanej.

Opublikowano

Jest taka opcja w ustawieniach zaworu "histereza temp. zaworu" i tam ustawiasz sobie kiedy ma reagować zawór.

Pozdrawiam

Opublikowano

Dzięki za potwierdzenie. Miałem identycznie z modułem Defro MZ i zgłosiłem to do Techa. Dostałem wtedy odpowiedź, że ten moduł jest już niewspierany, co mnie zdziwiło, bo dalej jest w sprzedaży, i że taka jest jego logika działania. Zgłosiłem to więc do Defro ale oni nic na to nie mogą poradzić. W K1PV4 miało to podobno działać poprawnie ale jak się okazuje jednak nie działa. Czy próbował ktoś może przepychać temat u producenta? Bo dla mnie nie działa to zgodnie z instrukcją, co Wy na to?

Opublikowano
6 minut temu, gilal napisał:

Jest taka opcja w ustawieniach zaworu "histereza temp. zaworu" i tam ustawiasz sobie kiedy ma reagować zawór.

Pozdrawiam

A to coś nowego, przyznam, że nie sprawdzałem.

Opublikowano

Jest to histereza i pod taką nazwą widnieje. Bynajmniej u mnie tak jest :)

Opublikowano

Rozumiem, że u Ciebie siłownik tak długo dostraja aż będzie zadana=zmierzona zaworu  ?

Opublikowano

Uważam, że tu nie ma sensu bawić sie w aptekę. A krzywa grzewcza temperatury za zaworem do poprawki na bardziej "stromą". Wtedy zawór zacznie korygować odpowiednio wcześniej. Masz aż tak dobrze ocieplony dom i "gęstą" podłogówkę, że zmiana temperatury zewnętrznej o kilkanaście stopni wymaga jedynie podniesienia temperatury za zaworem o 1-2 stopnie?

Opublikowano

Pewnie że nie, krzywą jak najbardziej można skorygować ale uważam, że jest to usunięcie skutku a nie przyczyny. W pewnym sensie masz rację, doktoryzuje się nad jednym stopniem ale niech to działa tak jak pisze instrukcja i zapewnia producent, a jak nie to niech poprawiają soft albo to co wypisują w instrukcjach.

Opublikowano
55 minut temu, gilal napisał:

Jest to histereza i pod taką nazwą widnieje. Bynajmniej u mnie tak jest :)

Gilal, a czy Ty masz K1pV4 na kotle ?

Opublikowano

W nowych softach jest taka opcja zaworu , ustawiasz procentowo otwarcie, tez to korygowalem bo krecil jak glupi raz w przod raz w tyl.

Opublikowano

A dokładnie jaki parametr masz na myśli ?

Opublikowano
2 godziny temu, kurakk napisał:

Gilal, a czy Ty masz K1pV4 na kotle ?

Kiedyś miałem. Teraz mam APC3.

To jest widok z emodul

Screenshot_20191028_152106_pl.techsterowniki.emodul.jpg

Opublikowano

No to może w APC3 jest ale u mnie nie ma takiej opcji w sofcie 3.4 k1p pz.

Opublikowano

A ten parametr "kontrola temperatury"?

Screenshot_20191028_211652_com.google.android.apps.docs.jpg

Opublikowano

Ale coś mi swita, że ustawiałem reakcje na zmianę temperatury mieszacza jak jeszcze miałem ten sterownik

Opublikowano
17 godzin temu, gilal napisał:

Kiedyś miałem. Teraz mam APC3.

To jest widok z emodul

Screenshot_20191028_152106_pl.techsterowniki.emodul.jpg

Z poziomu panelu sterownika też masz histerezę jak wejdziesz w ustawienia zaworów ? Mógłbyś fotkę zrobić ?

Opublikowano

Nawet jakby byla to pewnie da sie wpisac 1 lub wiecej - wiec dalej to samo. Chyba ze zrobili po jednym miejscu po przecinku.

Opublikowano

Dlatego ciekawy jestem jak to wygląda w ustawieniach i w jakim zakresie można się poruszać. Ale z drugiej strony popatrz, masz zadaną np kotła ustawioną na 60 i histerezę 2. Kocioł zaczyna pracę jak dostanie z czujnika że jest 58. Jak ustawisz histerezę na 1 i zadana zaworu powiedzmy na 30 no to jak wyłapie z czujnika że jest 29 to powinien skorygować nie ?

Opublikowano

A to juz zalezy jak soft napisany. Ale moze byc ze zacznie korekte robic tak jak napisales.

Opublikowano
Godzinę temu, kurakk napisał:

Z poziomu panelu sterownika też masz histerezę jak wejdziesz w ustawienia zaworów ? Mógłbyś fotkę zrobić ?

Tak. Mogę ustawić też po przecinku.

Ale standard zawsze ustawione jest 2°. I czym mniejsza wartość to mieszacz będzie częściej kręcił (myślę, że nie jest to dobre dla silownika) Wszystko też zależy od instalacji. Ja u siebie mam chyba też 2°

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.