Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć

Na wiosnę chcę zamontować kocioł Defro HG 25 z buforem oraz zasobnikiem CWU. Zabezpieczenie kotła będzie stanowić Termoregulator 57 lub Laddomat. Zastanawiam się jak podłączyć pompę Defro 57. Czy zdefiniować ją jako pompę dodatkową i wtedy będzie chodzić cały czas przy załączonym kotle? Czy powinna być podłączona jako pompa bufora i wtedy będzie ładować bufor w zakresie zadanych temperatur na buforze? Zastanawia mnie również tryb pracy letniej, wtedy chodzi tylko pompa CWU, czy nie powinna również chodzić pompa termoregulatora? Poniżej link do sterownika, a w załączniku schemat instalacji.

https://www.defro.pl/download,pliki,522,522_instrukcja-hg-2.pdf

10-15-2019-2057.32.pdf

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Cześć pompa laddomatu powinna być ustawiona jako ładująca bufor . Sterownik będzie nią sterował niezależnie od ustawionego trybu pracy. Wkładka termostatyczna w laddomacie co najmniej 72stopnie. Sam mam ten kocioł od prawie roku i spisuje się znakomicie.

Wysłane z mojego Lenovo YT-X703L przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

To kilka zdjęć z mojej kotłowni sterowanie i schemat instalacji598db7b4fb309761178a1dcc19c8be6b.jpgd1746798bf00fb92d0e127c6cdb5e2ac.jpgc9f6d066cb39a52183b7a834e9ed593f.jpgbdb4f32bc369b9d6eb5a22da6ee411bb.jpg0effdba6af5815a5e538ff73884b556a.jpg7d3012f126641c79e6ba3d63e4d3fa38.jpgaf65d4bb7c8d56c682ee2aca602d8352.jpg

Opublikowano

Ogrzewam około 230m kwadratowych powierzchni, podłogówka plus grzejniki. Palę w większości świerkiem czasem bukiem w tamtym sezonie spaliłem ok. 12 mp. Latem cwu grzeję solarami

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Mam następujący problem z podłączeniem czujników bufora, w instrukcji sterownika stoi że po aktywowaniu bufora z czujnik temperatury zewnętrznej zrobi się czujnik bufora dolny. W jaki sposób  w takim układzie podłączyć czujnik temperatury zewnętrznej? czy muszę dołożyć dodatkowy moduł sterujący zaworem aby to ogarnąć? Przerabiał ktoś ten temat z Defro i TechSterowniki?

bufor .jpg

Opublikowano

Czujnik zewnętrzny przejmuje rolę czujnika bufora dolnego chcąc odczytywać temperaturę zewnętrzną musisz zainstalować dodatkowy moduł zaworu . Ja mam i1 techa ale na wyświetlaczu sterownika pokojowego nie pokazuje mi temperatury zewnętrznej. 4ddd5f7e247ba3a935a9554bd2434237.jpgb979dc3691dde26e2cc13d06396036a9.jpg

• Lubię to 1
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Czyszczenie gruntowne kotła Defro HG po ok. dwóch miesiącach od ostatniego czyszczenia, plus komin po roku od ostatniego wymiatania.

• Lubię to 2
Opublikowano

jaką masz temp spalin na czopuchu - bez właczonego wentylatora wyciągowego? 

Opublikowano

Nie mam pojęcia wentylator kręci cały czas do wypalenia opału

Opublikowano

Ten za 13-20 PLN do 350*C jest dobrą propozycją, to g... za 60 juz mi się dwa przekręciły w krótkim czasie, ten tanszy do wedzarni smiga normalnie.

Opublikowano

On powinien mieć czujnik temperatury spalin i dawać wgląd z poziomu menu.

W takich kotłach modulacja mocy wentylatora w zasadzie odbywa się w oparciu o temperaturę spalin. Temperatura wody jest drugorzędna.

Dobre kotły przeważnie mają poniżej 145°C na czopuchu. Niektóre 105-110°C.

Tylko to nie jest wyznacznik. Dobrze spalasz to możesz dużo poslac w komin. Puszczasz w komin dużo CO to nawet 100°C nie oznacza sprawności.

Wysłane z mojego Redmi 7A przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
1 godzinę temu, Panstan napisał:

ten tanszy do wedzarni smiga normalnie.

raz nawet spadł mi na beton z 1m i działa

Opublikowano

Przy normalnym paleniu temperatury na czopuchu wahają się w granicach 160 stopni termometr mam w czopuchu ze sterownika głównego. Można zmniejszyć temperaturę spalin A tym samym moc kotła regulując powietrze  pierwotne i wtórne . W kotle hg powinno się palić na maxa po to są bufory ,w komorze palnika temperatury sięgają ok 1200 stopni  . Powierzchnia wymiennika to 2,6 m2 przy 23 kW. 

Opublikowano

Raczej jest inaczej. Kotły HG paliło się na maxa bo sa bufory. Kocioł był tutaj drugorzędny, mial wielka komorę i automatyczny zapłon by nie być uwiązanym. Do budynku dobieramy bufor a do niego kocioł.
Instalacje projektuje się na 3-5 dni ciepła z bufora a do tego często się daje olbrzymią moc. Szybko grzejesz sobie bufory w sobotę czy niedzielę i ładujesz kolejna komorę by starczyło do kolejnej.

Teraz sterowanie jest już standardem. Prócz jakichś niemieckich kotlow premium nastawionych na powyższy model każdy kocioł ma sterowanie mocą. W Niemczech to zrozumiałe, tam raczej każdy kto grzeje drewnem na już bufor.
Niektóre schodzą poniżej 20%.

Bez sterowania tylko Atmos i Viadrus się ostaly. W ostatnim przypadku to jest uzasadnione.

Wysłane z mojego Redmi 7A przy użyciu Tapatalka

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
W dniu 13.02.2020 o 00:56, adamzk napisał:

Tu jest stroną mojego kotła
http://zdalnie.techsterowniki.pl
Login adamzk
Hasło DEFRO1

Kolego widziałem jak czyścisz kocioł. Na początku pozazdrościć buforków razem chyba 2000 l, ja mam 1 tyś, i komory załadowczej. Zdziwiła mnie ta cermika na dole, powinna być w środku czyściejsza, bardziej wypalona, bez sadzy. Jak na innym filmie, regulujesz powietrzem wtórnym, moim zdaniem jest go za mało. Płomień powinien być bardziej niebieski. W pewnym momencie tak było, ale potem znów wróciłeś do ustawień poprzednich. Pozdrawiam

Opublikowano (edytowane)
17 godzin temu, DzonyZerg napisał:

Popatrz jeszcze raz na prezentację spalania różnych kotłów na YT. płomień barwy białej to najlepsze spalania. Niebieskiej nie uraczysz.

moim zdaniem tą ceramikę trzeba ocieplić z zewnątrz matą ceramiczną tak około 10 mm, i wyregulować powietrze wtórne

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu
Opublikowano

No uraczysz ale mówiłem o markowych kotłach. Szczegolnie że ten widać chłopaki właśnie regulują... Skrajnie eksperymentalnie.

Zacne ceny mają te kociołki. Zawsze taki chciałem mieć, mam w garażu więc co to za przyjemność robić sobie kocioł zewnętrzny.

Wersja minim 45tys i jeszcze by coś trzeba ocieplić? 

Szkoda słów. Mam zajebiste kotły w Europie, nie znalazłem amerykańskich o lepszych parametrach ciąg przejrzałem tylko z 40 marek. I nie mówię tutaj o jakichś Brunerach czy nawet  Froling. Kładziesz 8-12 kafli na stół i masz zajebisty kocioł. Niestety nie w Polsce.

Opublikowano

Kolego Dzony Zerg, ja tylko ci chciałem zasugerować że coś tu nie gra w twoim spalaniu. Dziwne na końcu pierwszego filmu że w środku ceramiki masz sadzę, możliwe by to było, ale nie w takiej ilości, na samym początku jak rozpalasz, bo nie jest to wszystko rozgrzane, a u ciebie jak się nie mylę spaliny w fazie rozpalania od razu idą na dół, nie masz dźwigni  zmiany spali, i lepiej. Nie wiem czy ta ceramika leży na półce wodnej czy nie, ale ona jest do ocieplenia. U mnie ceramika od półki wodnej jest oddzielona 10 mm wełny ceramicznej. Tak to się przedstawia na zdjęciu, czy widzisz tam sadzę jak u ciebie?

IMG_20190927_123026.jpg

• 5 miesięcy temu...
  • 4 miesiące temu...
Opublikowano

Czy ta temperatura zadana 85 stopni na pewno ok - producent w instrukcji sugeruje 70-75 stopni 

Mam jeszcze jedno pytanie mam dom okol 250 m2 powierzchni grzewczej bufor 1000 l i nagrzany cały do 70 stopni starcza na 5h -6h czy to normalne ?