Gość Visitor1230 Opublikowano 17 Października 2019 #126 Opublikowano 17 Października 2019 Jak w 2007 roku wstawilem podajnikowca to wszyscy mowili, ze przeplacam za ekogroszek. Placilem wtedy 450 pln za tone. Obojetnie czym bedziemy ogrzewac. Tanio to juz bylo. Jezeli jest zdrowie, czas i sily to wstawic zgazowujacy z buforem. To chyba w tej chwili najtansza opcja. Jezeli wziac pod uwage mix kosztow instalacji i pozniejszego ogrzewania.
SONY23 Opublikowano 17 Października 2019 #127 Opublikowano 17 Października 2019 To fakt. Taniej już nie będzie. A ja tylko dodam, że dobry dolniak też jest kotłem zgazowującym. Tylko ile takich jest i ilu palaczy potrafi w nich prawidłowo palić...
eliks Opublikowano 17 Października 2019 #128 Opublikowano 17 Października 2019 Ja wybierając opcję pelletu brałem pod uwagę to, że w promieniu 50km mam peletu to wyboru do koloru. Konkurencja duża to i ceny dobre. Jak wcześniej kupowałem sąsiadowi, potem sobie to 3ci rok kupiłem w tej samej cenie. Oczywiście nie po worku, łapie okienko z obniżką ceny zamawiam sobie i zaraz sąsiadowi 6 ton to w niskiej cenie i przywóz mam gratis. Zresztą co wy się przejmujecie, przecież niedługo będziemy wszyscy zarabiać po 4000zl, nie stać was będzie?
Benton661 Opublikowano 17 Października 2019 #129 Opublikowano 17 Października 2019 Wtedy chleb będzie po 50 zł i na opał może braknąć :-)
Animus Opublikowano 17 Października 2019 #130 Opublikowano 17 Października 2019 Sprawność kotła pelletowego, jego ustawienia, ciągły nadzór, oraz paliwo, wielka niewiadoma, pellet może znacznie odbiegać od siebie jakością, jest produkowany z odpadów w większości przypadków drzewnych. Patrzymy zawsze na cenę, możemy trafić na domieszki farb, laminaty, impregnaty do drewna, resztki plastiku, piasek, pyły itd. Nawet ma znaczenie siła, z jaką pellety były prasowane, dlatego to jest ciągła walka o ogień. Pompa ciepła powietrzna, czy nawet kocioł gazowy kondensacyjny nie generuje takich problemów.
Gość Opublikowano 17 Października 2019 #131 Opublikowano 17 Października 2019 2 godziny temu, SONY23 napisał: Ceny prądu w końcu poszybują Ceny prądu rosną,ale dla odbiorców indywidualnych są one zamrożone-kiedyś przyjdzie odwilż. 18 minut temu, Animus napisał: czy nawet kocioł gazowy kondensacyjny Gaz to powoli pieśń przeszłości.
Animus Opublikowano 17 Października 2019 #132 Opublikowano 17 Października 2019 Gaz to jeszcze długo pewno będzie. Z węgła jak wejdzie przesiadka na pellet, lub drewno, to ceny tych paliw dopiero dygną.
eliks Opublikowano 17 Października 2019 #133 Opublikowano 17 Października 2019 Naprawdę ile wy macie lat? Na konkurencyjnym forum jest temat: Kiedy będzie zakaz palenia węglem? Wątek ma już z 6-7 lat i tam od pierwszej strony piszą to co wy teraz. O opał to wy się nie przejmujcie, jeszcze długo paliwo stałe będzie rządzić. U mnie w Gminie 33 dofinansowania, 2 pelety, 11 gazu reszta ekogroszek. Kilkadziesiąt nowych domów które budują się wokół, wszędzie kominy stałopalne. I taką mamy rzeczywistość a nie gadanie na forum o ekologii. Pewnie jeszcze połowa z tych kotłów na eko węgiel to 20KW żeby było z zapasem.
Gość Opublikowano 17 Października 2019 #134 Opublikowano 17 Października 2019 I tak nastukaliśmy 6 stron- @plasticfun chyba wiesz co już kupić ?:)
mikkei Opublikowano 17 Października 2019 #135 Opublikowano 17 Października 2019 1 godzinę temu, eliks napisał: U mnie w Gminie 33 dofinansowania U mnie też są doinansowania - peletu nikt nie chce , szwagier jest hydraulikiem - i też nikt tego nie kupuje bo to przeżytek, Obecnie najlepszą opcją jest pompa ciepla gruntowa ew jakiś staw (to działa najlepiej) + fotowoltanika.
plasticfun Opublikowano 17 Października 2019 Autor #136 Opublikowano 17 Października 2019 1 godzinę temu, Jamjestcichy napisał: I tak nastukaliśmy 6 stron- @plasticfun chyba wiesz co już kupić ?:) Taaaa... wiem :-) Na pewno odpada kocioł na ekogroszek, grzanie na prąd oraz PC (może zrobiłbym PC ale jakbym wygrał w Lotto) a z tymi dwoma mam wciąż dylemat Pelletor na 1 miejscu DS na 2 miejscu A wiecie co pogadam z żoną i zapytam co jej bardziej pasuje (przecież ona pali większość czasu) ,dam jej ten temat na forum do poczytania i jak będę w kraju pojedziemy popatrzymy jak wyglądają i sprawują się obydwie opcje na żywo.Będzie zima i na pewno będą jakieś kociołki w akcji. Muszę tylko popytać czy w okolicy ktoś ma.
eliks Opublikowano 17 Października 2019 #137 Opublikowano 17 Października 2019 2 godziny temu, mikkei napisał: U mnie też są doinansowania - peletu nikt nie chce , szwagier jest hydraulikiem - i też nikt tego nie kupuje bo to przeżytek, Obecnie najlepszą opcją jest pompa ciepla gruntowa ew jakiś staw (to działa najlepiej) + fotowoltanika. Noooo super. Zaraz pobiegnę do babci i dziadka żeby se pompę kupili, w dodatku gruntową (ostatni debilizm w obecnych czasach) za 40 000zl, do tego dołożyli fotowoltaike 5KW za 20 000zl i będą mieli prąd za darmo. Do tego studnia, krowa, kilka kur i świń, własny ogródek z warzywami i jesteśmy samowystarczalni. Na prawdę takie pierdoły ciężko się czyta.
Benton661 Opublikowano 17 Października 2019 #138 Opublikowano 17 Października 2019 @plasticfun, Jak żona będzie czytała, to wykasuj swojego posta dotyczącego Twojej fascynacji Ciccioliną :-):-)
Gość Opublikowano 17 Października 2019 #139 Opublikowano 17 Października 2019 Godzinę temu, eliks napisał: w dodatku gruntową (ostatni debilizm w obecnych czasach) Eliks,strasznie nerwowy jesteś:) Napisz mi dlaczego jest to debilizm? ale postaraj się to uzasadnić bez żadnych emocji.
eliks Opublikowano 17 Października 2019 #140 Opublikowano 17 Października 2019 Bo dzisiejsze pompy powietrze woda są połowę tańsze i gonią sprawnością gruntowe. Różnica w kosztach nigdy się nie zwróci, zwłaszcza w tak małym domku.
plasticfun Opublikowano 17 Października 2019 Autor #141 Opublikowano 17 Października 2019 1 godzinę temu, Benton661 napisał: @plasticfun, Jak żona będzie czytała, to wykasuj swojego posta dotyczącego Twojej fascynacji Ciccioliną :-):-) Nie ma potrzeby :-) i niestety za późno już wysłałem jej linka na pocztę :-)
Gość Opublikowano 17 Października 2019 #142 Opublikowano 17 Października 2019 39 minut temu, eliks napisał: Różnica w kosztach nigdy się nie zwróci, zwłaszcza w tak małym domku. Jak to nigdy?:) Jeżeli pompa wytrzyma 20lat to się zwróci,ale jest to "niepewne". Co by nie pisać to rachunki są fajne,ale koszt początkowy olbrzymi niestety.
Ksieciunio Opublikowano 18 Października 2019 #143 Opublikowano 18 Października 2019 W sumie to pompa ciepła powietrze - woda wyjdzie podobnie jak kocioł na pellet. Cła kotłownia też trochę kosztuje. Na dodatek będziesz montował kominek na okazyjne palenie. Może to jest właśnie ten złoty środek dla Ciebie ? Ds"a i bufora bym nie brał pod uwagę - budujesz nowy dom dla wygody, a młodszy nie będziesz.
mikkei Opublikowano 18 Października 2019 #144 Opublikowano 18 Października 2019 20 godzin temu, eliks napisał: Bo dzisiejsze pompy powietrze woda są połowę tańsze i gonią sprawnością gruntowe. Różnica w kosztach nigdy się nie zwróci, zwłaszcza w tak małym domku. skąd to wiesz jak nigdy tego nie miałeś ? Ok masz kocioł na pelet i uważasz że to szczyt ekologi i postępu. Pozatym tak naprawdę Kolego Morgan - niewiem czy wiesz że do mpm DS mozna założyć palnik na pelet KIPI - ok 4 tys zł, działa to bardzo dobrze i jest polskie. - montując takie cos mozesz sobie zrobić hybryde - którą bedzie można np rozpalać drewnem i weglem -a potem na stabilizacji - zuzywając małe ilosci palić np w nocy peletem ale tak naprawde nie ma u nas takiej tragedii z tym ogrzewaniem aby było 9 miesiecy mrozu. tak naprawde majać ds z buforem - w wrzesniu i październiku + kwiecien, maj zapalasz raz na tydzien i nie przejmujesz zbytnio. Wode CWU masz z opcją na grzałkę- wiec jesteś niezależny. Co innego mróz - trzeba co 2 dni. ale i tak to jest mega wygoda niz palenie co dzien. Naprawde budowa domu to duzy koszt ale potem jego eksploatacja to inna kwestia, predzej czy później ktoś patrzy na ekonomie i to ile kasy idzie z dymem., wiadomo ekogroszki, pelety, pompy ciepla to wygoda- wieksza lub mniejsza. Ale w takim DS załatwiająć sobie tanie drewno - ogrzewasz dom nie za 1000zł /miesiać ale np za 100zł. - mysle ze kazdy wolałby mieć odrobvine wiecej zajeć przy ogrzewaniu, a potem za zaoszczędzoną przez kilka miesiący kasę jechać sobie na darmowe wakacje ? Chyba kazdy. To jest własnie mega duża zaleta kotła zasypowego
plasticfun Opublikowano 18 Października 2019 Autor #145 Opublikowano 18 Października 2019 Chłopaki spójrzcie na to ogłoszenie czy to ma sens jeśli chodzi o cenę https://www.olx.pl/oferta/zestaw-atmos-dc18s-bufor-eps1000-pozostale-czesci-CID628-IDC0gUa.html#099297387c;promoted
mikkei Opublikowano 18 Października 2019 #146 Opublikowano 18 Października 2019 w tym sie da spalać tylko drewno w 100% . wegiel zapomnij
plasticfun Opublikowano 18 Października 2019 Autor #147 Opublikowano 18 Października 2019 Tak wiem mikkei ,ale pytałem czy cena za wszystko tzn. cały zestaw jest przystępna. To nie dla mnie tylko myślałem o rodzicach,lecz oni mają stary nieocieplony gierkowski dom dwupiętrowy i same żeliwne grzejniki. Myślę że to chyba niewypał. Dom około 200 m2 powierzchni użytkowej.
Gość Visitor1230 Opublikowano 18 Października 2019 #148 Opublikowano 18 Października 2019 Sam nowy atmos kosztuje 7000.
plasticfun Opublikowano 18 Października 2019 Autor #149 Opublikowano 18 Października 2019 Godzinę temu, plasticfun napisał: Chłopaki spójrzcie na to ogłoszenie czy to ma sens jeśli chodzi o cenę https://www.olx.pl/oferta/zestaw-atmos-dc18s-bufor-eps1000-pozostale-czesci-CID628-IDC0gUa.html#099297387c;promoted W porządku chłopaki ten post nie jest taki ważny. Tak tylko gdybałem bo znalazłem dzisiaj ogłoszenie ,że może by tak rodzicom pomóc (porozmawiać,namówić) Ale nie wiem bo to twarde sztuki i tradycjonaliści (jak większość) :-) Nie chcę zaśmiecać więcej forum pytaniami bez potrzeby.Więc proszę o nie zwracanie uwagi na ten post. Z góry przepraszam i dziękuję. Mniemam że się na mnie nie pogniewacie :-)
plasticfun Opublikowano 18 Października 2019 Autor #150 Opublikowano 18 Października 2019 9 minut temu, Visitor1230 napisał: Sam nowy atmos kosztuje 7000. Tak widziałem i też tak pomyślałem że warto Atmos 7000 zł do tego bufor,naczynie i trochę (również kosztownych) pierdołków do instalacji :-) Może komuś się przyda :-)
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.