Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Pomoc w doborze sposobu ogrzewania

plasticfun

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak w 2007 roku wstawilem podajnikowca to wszyscy mowili, ze przeplacam za ekogroszek. Placilem wtedy 450 pln za tone. Obojetnie czym bedziemy ogrzewac. Tanio to juz bylo. Jezeli jest zdrowie, czas i sily to wstawic zgazowujacy z buforem. To chyba w tej chwili najtansza opcja. Jezeli wziac pod uwage mix kosztow instalacji i pozniejszego ogrzewania.

Opublikowano

Ja wybierając opcję pelletu brałem pod uwagę to, że w promieniu 50km mam peletu to wyboru do koloru. Konkurencja duża to i ceny dobre. Jak wcześniej kupowałem sąsiadowi, potem sobie to 3ci rok kupiłem w tej samej cenie. Oczywiście nie po worku, łapie okienko z obniżką ceny zamawiam sobie i zaraz sąsiadowi 6 ton to w niskiej cenie i przywóz mam gratis. Zresztą co wy się przejmujecie, przecież niedługo będziemy wszyscy zarabiać po 4000zl, nie stać was będzie?

Opublikowano

Wtedy chleb będzie po 50 zł i na opał może braknąć :-)

Opublikowano

Sprawność kotła pelletowego, jego ustawienia, ciągły nadzór, oraz paliwo, wielka niewiadoma, pellet może znacznie odbiegać od siebie jakością, jest produkowany z odpadów w większości przypadków drzewnych.
Patrzymy zawsze na cenę, możemy trafić na domieszki farb, laminaty, impregnaty do drewna, resztki plastiku, piasek, pyły itd.
Nawet ma znaczenie siła, z jaką pellety były prasowane, dlatego to jest ciągła walka o ogień.
Pompa ciepła powietrzna, czy nawet kocioł gazowy kondensacyjny nie generuje takich problemów.

Opublikowano
2 godziny temu, SONY23 napisał:

Ceny prądu w końcu poszybują

Ceny prądu rosną,ale dla odbiorców indywidualnych są one zamrożone-kiedyś przyjdzie odwilż.

18 minut temu, Animus napisał:

czy nawet kocioł gazowy kondensacyjny

Gaz to powoli pieśń przeszłości.

Opublikowano

Gaz to jeszcze długo pewno będzie.

Z  węgła jak wejdzie  przesiadka na pellet, lub drewno, to ceny tych paliw dopiero dygną.

Opublikowano

Naprawdę ile wy macie lat? Na konkurencyjnym forum jest temat: Kiedy będzie zakaz palenia węglem? Wątek ma już z 6-7 lat i tam od pierwszej strony piszą to co wy teraz. O opał to wy się nie przejmujcie, jeszcze długo paliwo stałe będzie rządzić. U mnie w Gminie 33 dofinansowania, 2 pelety, 11 gazu reszta ekogroszek. Kilkadziesiąt nowych domów które budują się wokół, wszędzie kominy stałopalne. I taką mamy rzeczywistość a nie gadanie na forum o ekologii. Pewnie jeszcze połowa z tych kotłów na eko węgiel to 20KW żeby było z zapasem.

Opublikowano
1 godzinę temu, eliks napisał:

U mnie w Gminie 33 dofinansowania

U mnie też są doinansowania - peletu nikt nie chce   , szwagier jest hydraulikiem - i też nikt tego nie kupuje bo to przeżytek, Obecnie najlepszą opcją jest pompa ciepla gruntowa ew jakiś staw (to działa najlepiej) + fotowoltanika.

Opublikowano
1 godzinę temu, Jamjestcichy napisał:

I tak nastukaliśmy 6 stron- @plasticfun chyba wiesz co już kupić ?:)

Taaaa...  wiem  :-)    

Na pewno odpada kocioł na ekogroszek, grzanie na prąd oraz PC (może zrobiłbym PC ale jakbym wygrał w Lotto)

a z tymi dwoma mam wciąż dylemat  Pelletor na 1 miejscu

DS   na   2 miejscu

A wiecie co pogadam  z żoną i zapytam co jej bardziej pasuje (przecież ona pali większość czasu) ,dam jej ten temat na forum do poczytania i jak będę w kraju pojedziemy popatrzymy jak wyglądają i sprawują się obydwie opcje na żywo.Będzie zima i na pewno będą jakieś  kociołki w akcji. Muszę tylko popytać czy w okolicy ktoś ma.

Opublikowano
2 godziny temu, mikkei napisał:

U mnie też są doinansowania - peletu nikt nie chce   , szwagier jest hydraulikiem - i też nikt tego nie kupuje bo to przeżytek, Obecnie najlepszą opcją jest pompa ciepla gruntowa ew jakiś staw (to działa najlepiej) + fotowoltanika.

Noooo super. Zaraz pobiegnę do babci i dziadka żeby se pompę kupili, w dodatku gruntową (ostatni debilizm w obecnych czasach)  za 40 000zl, do tego dołożyli fotowoltaike 5KW za 20 000zl i będą mieli prąd za darmo. Do tego studnia, krowa, kilka kur i świń, własny ogródek z warzywami i jesteśmy samowystarczalni. Na prawdę takie pierdoły ciężko się czyta. 

Opublikowano

@plasticfun, Jak żona będzie czytała, to wykasuj swojego posta dotyczącego Twojej fascynacji Ciccioliną :-):-)

Opublikowano
Godzinę temu, eliks napisał:

w dodatku gruntową (ostatni debilizm w obecnych czasach) 

Eliks,strasznie nerwowy jesteś:)

Napisz mi dlaczego jest to debilizm? ale postaraj się to uzasadnić bez żadnych emocji.

Opublikowano

Bo dzisiejsze pompy powietrze woda są połowę tańsze i gonią sprawnością gruntowe. Różnica w kosztach nigdy się nie zwróci, zwłaszcza w tak małym domku.

Opublikowano
1 godzinę temu, Benton661 napisał:

@plasticfun, Jak żona będzie czytała, to wykasuj swojego posta dotyczącego Twojej fascynacji Ciccioliną :-):-)

Nie ma potrzeby :-) 

i niestety za późno  już wysłałem jej linka na pocztę :-)  

Opublikowano
39 minut temu, eliks napisał:

Różnica w kosztach nigdy się nie zwróci, zwłaszcza w tak małym domku.

Jak to nigdy?:)

Jeżeli pompa wytrzyma 20lat to się zwróci,ale jest to "niepewne".

Co by nie pisać to rachunki są fajne,ale koszt początkowy olbrzymi niestety.

Opublikowano

W sumie to pompa ciepła powietrze - woda wyjdzie podobnie jak kocioł na pellet. Cła kotłownia też trochę kosztuje.

Na dodatek będziesz montował kominek na okazyjne palenie.

Może to jest właśnie ten złoty środek dla Ciebie ?

Ds"a i bufora bym nie brał pod uwagę - budujesz nowy dom dla wygody, a młodszy nie będziesz.

Opublikowano
20 godzin temu, eliks napisał:

Bo dzisiejsze pompy powietrze woda są połowę tańsze i gonią sprawnością gruntowe. Różnica w kosztach nigdy się nie zwróci, zwłaszcza w tak małym domku.

skąd to wiesz jak nigdy tego nie miałeś ?  Ok masz kocioł na pelet i uważasz że to szczyt ekologi i postępu.

Pozatym tak naprawdę  Kolego Morgan - niewiem czy wiesz że do mpm DS mozna założyć palnik na pelet KIPI  - ok 4 tys zł,  działa to bardzo dobrze i jest polskie.

- montując takie cos mozesz sobie zrobić hybryde - którą bedzie można np rozpalać drewnem i weglem -a potem na stabilizacji - zuzywając małe ilosci palić np w nocy peletem 

ale tak naprawde nie ma u nas takiej tragedii z tym ogrzewaniem aby było 9 miesiecy mrozu. tak naprawde  majać ds z buforem - w wrzesniu i październiku + kwiecien, maj zapalasz  raz na tydzien  i nie przejmujesz zbytnio.  Wode CWU masz z opcją na grzałkę- wiec jesteś niezależny.

Co innego mróz - trzeba co 2 dni. ale i tak to jest mega wygoda niz palenie co dzien.

Naprawde budowa domu to duzy koszt ale potem jego eksploatacja to inna kwestia, predzej czy później ktoś patrzy na ekonomie i to ile kasy idzie z dymem.,   wiadomo ekogroszki, pelety, pompy ciepla to wygoda- wieksza lub mniejsza.  Ale w takim DS załatwiająć sobie tanie drewno - ogrzewasz dom nie za 1000zł /miesiać ale np za 100zł. - mysle ze kazdy wolałby mieć odrobvine wiecej zajeć przy ogrzewaniu, a potem za zaoszczędzoną przez kilka miesiący kasę jechać sobie na darmowe wakacje ? Chyba kazdy. 

To jest własnie mega duża zaleta kotła zasypowego

Opublikowano

Chłopaki spójrzcie na to ogłoszenie czy to ma sens jeśli chodzi o cenę

https://www.olx.pl/oferta/zestaw-atmos-dc18s-bufor-eps1000-pozostale-czesci-CID628-IDC0gUa.html#099297387c;promoted

Opublikowano

w tym sie da spalać tylko drewno w 100% .  wegiel zapomnij

Opublikowano

Tak wiem mikkei ,ale pytałem czy cena za wszystko tzn. cały zestaw  jest przystępna.

To nie dla mnie tylko myślałem o rodzicach,lecz oni mają stary nieocieplony gierkowski dom dwupiętrowy i same żeliwne grzejniki. Myślę że to chyba niewypał. Dom około 200 m2 powierzchni użytkowej.

Opublikowano
Godzinę temu, plasticfun napisał:

Chłopaki spójrzcie na to ogłoszenie czy to ma sens jeśli chodzi o cenę

https://www.olx.pl/oferta/zestaw-atmos-dc18s-bufor-eps1000-pozostale-czesci-CID628-IDC0gUa.html#099297387c;promoted

W porządku chłopaki ten post nie jest taki ważny. Tak tylko gdybałem bo znalazłem dzisiaj ogłoszenie ,że może by tak rodzicom pomóc (porozmawiać,namówić) 

Ale nie wiem bo to twarde sztuki i tradycjonaliści (jak większość)  :-)

Nie chcę zaśmiecać więcej forum pytaniami bez potrzeby.Więc proszę o nie zwracanie uwagi na ten post. 

Z góry przepraszam i dziękuję.  Mniemam że się na mnie nie pogniewacie  :-)

Opublikowano
9 minut temu, Visitor1230 napisał:

Sam nowy atmos kosztuje 7000.

Tak widziałem i też tak pomyślałem że warto Atmos 7000 zł do tego  bufor,naczynie i trochę (również kosztownych) pierdołków do instalacji :-)

Może komuś się przyda :-)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.