mik90 Opublikowano 27 Września 2019 #1 Opublikowano 27 Września 2019 Mam pytanie odnośnie sposobu wygaszania kotła. Posiadam Defro Komfort Eko Lux 20 KW. Sterownik K1Pv4. Kocioł odpalony, ale niebawem czeka mnie mała poprawka w instalacji i musze kocioł wygasić. Pytanie czy ktoś może mi powiedzieć jak to zrobić właściwie? Bo w opcjach nigdzie nie widzę takiej funkcji(chyba, że nie znalazłem?). Jak to zrobic w inny sposób? Czy wystarczy jak nie uzupełnię paliwa i z braku ekogroszku w zasobniku sam wygaśnie? Jak to zrobić? Proszę o radę.
Mati1987 Opublikowano 27 Września 2019 #2 Opublikowano 27 Września 2019 Poprostu go wyłącz Wysłane z mojego FIG-LX1 przy użyciu Tapatalka
mik90 Opublikowano 27 Września 2019 Autor #3 Opublikowano 27 Września 2019 No tak, ale z kolei czytałem że brak pradu może wpłynąć na duży wzrost temp(nie pracują pompy) i wtedy może być problem..
Mati1987 Opublikowano 27 Września 2019 #4 Opublikowano 27 Września 2019 U mnie nic takiego się nie dzieje. Do czyszczenia już 3 razy w ten sposób wyłączalem stalmarka i nie ma z tym problemu. Żadna temperatura nie wzrasta. Wysłane z mojego FIG-LX1 przy użyciu Tapatalka
FAFAŁ Opublikowano 27 Września 2019 #5 Opublikowano 27 Września 2019 Po prostu zgas go i to to wszystko :)
mik90 Opublikowano 27 Września 2019 Autor #6 Opublikowano 27 Września 2019 Czy niedostarczenie mu opału do zasobnika wystarczy?
FAFAŁ Opublikowano 27 Września 2019 #7 Opublikowano 27 Września 2019 To też jest opcja jakaś:) ale jak masz coś robić z woda to mozesz wyłączyć go i już. Zrobić pstryk sterownik . Zamknąć przeslone dmuchawy i odczekać niech się zdusi do końca . Zrob to kilka godzin wcześniej . W tym czasie ostygnie też woda.
Gość Cemol Opublikowano 27 Września 2019 #8 Opublikowano 27 Września 2019 Ja by otwarł Instrukcję (DTR) na stronie 21 i przeczytał rozdział "Wygaszanie kotła". Nie masz instrukcji? To gdzie kupiłeś ten kocioł, na eBayu?
Gość Trener40 Opublikowano 27 Września 2019 #9 Opublikowano 27 Września 2019 4 minuty temu, Cemol napisał: Ja by otwarł Instrukcję ..., ale, że co zrobił? Wróć człowieku do podstawówki. "rynce łopadają"
PioBin Opublikowano 27 Września 2019 #10 Opublikowano 27 Września 2019 @Trener40 to ze śląskiego chyba - ja akurat to lubie. 15 godzin temu, mik90 napisał: Bo w opcjach nigdzie nie widzę takiej funkcji(chyba, że nie znalazłem?) Poszedłem za radą @Cemol i skopiowałem cześć tekstu: "Rozpalanie z udziałem zapalarki odbywa się automatycznie zgodnie z opisem w rozdziale III.a. W przypadku, gdy zaznaczony jest tryb palenia bez udziału zapalarki funkcja Rozpalanie w menu głównym zamieni się na Start. Po wstępnym ręcznym zainicjowaniu procesu rozpalania (przygotowanie paleniska, podłożenie ognia) użytkownik wybiera i zaznacza w menu sterownika Start. Regulator przeprowadza proces rozpalania zgodnie z algorytmem opisanym w rozdziale III.a a następnie przechodzi do fazy Praca – w menu sterownika funkcja Start zamienia się w funkcję Wygaszanie." PS. Równie dobrze jak Ci się spieszy to Praca ręczna -> Podajnik do przodu. Wypchnie cały żar i troche węgla. Wyłączyć z prądu. Odczekać aż ostygnie.
mik90 Opublikowano 27 Września 2019 Autor #11 Opublikowano 27 Września 2019 Dziękuję za odp. Właśnie dlatego pytam o Wasze sposoby bo u mnie tej funkcji wygaszania nigdzie nie widzę..
Gość Cemol Opublikowano 28 Września 2019 #12 Opublikowano 28 Września 2019 W dniu 27.09.2019 o 20:01, Trener40 napisał: ..., ale, że co zrobił? Wróć człowieku do podstawówki. "rynce łopadają" Ty się trener nie napinaj. Zaczynam Cię obserwować.
Gość Trener40 Opublikowano 28 Września 2019 #13 Opublikowano 28 Września 2019 21 minut temu, Cemol napisał: Zaczynam Cię obserwować. Może zacznij obserwować gwiazdy, a być może wyczytasz z nich podstawy j. polskiego :) Pozdrawiam.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.