Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam potrzebuję zakupić kociołek do nowego domu parterowego 130m2 szukam,czytam i wybrałem ten model z racji tego że ma pionowy wymiennik rurowy sprawność na poziomie 94% automatyczne czyszczenie wymiennika cenowo też w miarę i wygląd ładny .Chciałem się poradzić was czy warto ?

Screenshot_20190921-201008.png

Opublikowano

Nastawiłes się na Defro? Ciężko onopinie skoro to całkiem świeży kocioł. Ja bym brał sprawdzone konstrukcje i całkiem udane jak  Sigma Ekopell. Pamiętaj że to wszystko palniki na dobry pellet.

Sigma_Ekopell_wiualizacja.jpg.2c74b31574229e6ff87233972c38ecdc.jpg

Opublikowano (edytowane)

No nie koniecznie nastawiam się na Defro ale akurat Defro gama ma konstrukcję wymiennika pionowego plomienniki podobna budowa do tych kociolkow z górnej półki tylko czy sprawdza się ? Większość firm bazuje na starych konstrukcjach jak do ekogroszku.defeo sigma wygląd już nie taki fajny jak lodówka Defro gama fajna lodówka.

Edytowane przez rexx86
Opublikowano

A jaka cena jeśli można wiedzieć ?

Opublikowano (edytowane)

Rozumiem. Rozważ Blackstara. Za 14500zl masz porządnego peleciaka z internetem i sondą.

A idąc w drugą stronę

https://allegro.pl/oferta/ferroli-biopellet-pro-12kw-piec-pellet-eco-design-8297488738

Edytowane przez eliks
  • Zgadzam się 1
Opublikowano (edytowane)

Do tego trzeba by było doliczyć pompę, zawór bezpieczeństwa, naczynie wzbiorcze itd.

Nie myślałeś o jakimś kompakcie np. Ferroli Biopellet? Kocioł godny uwagi i cenowo tańszy. Tutaj masz kocioł z kompletnym zestawem pompowym (pompa, zawór bezpieczeństwa) naczyniem wzbiorczym w cenie kotła.

Edytowane przez radik81
Opublikowano

Panowie a jeszcze takie pytanie jaka moc kotła bo instalator mówi że min 15kw a jak rozmawiałem z przedstawicielami Defro mówią że 10kw. Dom parterowy 130m2 podłogowa salon kuchnia łazienki hol wiatrołap. W 4 pokojach grzejniki bez podłogowej.dom nowy ściana ytong  plus 15cm  styropian na podlodze 10cm styro strop 15cm styro.Instalatorzy mówią że wiekszy nie zaszkodzi że w zapasie moc itp.

Opublikowano

Nie słuchaj instalatora ! Głupoty plecie. 10kW w zupełności wystarczy, a nawet będzie za duży

Opublikowano (edytowane)

Ja Laguną 12 ogrzewam 100 m2, dom mam słabiej ocieplony od Twojego, kocioł w największe mrozy pracował na 3 biegu czyli coś około 7 kW. No i oczywiście nie pracował całą dobę, może z 8 -10 godzin w ciągu doby, reszta to postój.

Ile mamy dni w ciągu roku z temperaturą poniżej -20°C, raptem 10 może 15. Swoją drogą to palnik w 10 kW a 15 kW jest chyba taki sam, różnica to tylko wielkość wymiennika. 

Ważne jest z jaką mocą minimalną kocioł może pracować tzn. spalać czysto bez smolenia wymiennika z zachowaniem dużej sprawności. 

Edytowane przez radik81
Opublikowano

10-12KW w zupełności wystarczy. 15KW w Defro za wysoko może modulować.

Opublikowano

Panowie zawsze tłumaczono mi że trzeba patrzeć na powierzchnię wymiennika oraz pojemność wodna bo w tych kompaktowych kotłach 30-45litrowy wymiennik nie będzie miał częstszych cykli pracy ?Nie lepiej kocioł który ma w sobie np.100litrow wody ?

Opublikowano (edytowane)

Są różne opinie i każdy ma swoje. Uważam że mała pojemność wodna nie jest wadą kotła ani żadną przeszkodą. Zachodnie konstrukcje na tym bazują. Nie napisałeś nic nam kolego o swojej instalacji.

A poza tym dlaczego mniejszy wymiennik ma mieć więcej cykli pracy? To takie gadanie jak u mnie że są grube rury  (2 cale) i bardziej stabilna praca kotła, że się niby instalacja wolniej wychładza, wszystko to po części racja, ale ilość energii jaka jest zużyta do podgrzania tych ponad 300l wody w układzie nie zrekompensuje mi wolniejsze wychładzanie się grzejników, to bzdura. 

Edytowane przez eliks
Opublikowano

Pisałem wyżej podlogowka salon kuchnia korytarz wiatrolap łazienki do tego 4 pokoje grzejniki bez podlogowki. 4 grzejniki +2 grzejniki w łazience razem 6 grzejnikow. Około 70m2 podlogowki 50m2 4pokoje bez podłogi.bojler 100l

Opublikowano

Kocioł kotłem, tutaj wydasz kupę kasy na instalację.

Opublikowano

No i jeszcze trzeba "ogarniętego"  hydraulika żeby to ze sobą zegrać. Coś będzie nie tak z instalacją i mogą być problemy, z dużym spalaniem włącznie. 

Opublikowano

Też planuję kupić ten kocioł. Chciałem Alfę ale odradzono mi, że to jeszcze nie ten czas na ten kocioł.

Mam Dom 220 m2 ściana z MAXa 20 cm styro podłoga 15 styro stropodach 25 cm styro wszędzie podłogówka zastanawiam się nad mocą kotła 20 kW ale do tego będzie 500 L bufor ciepła. Jak sądzicie moze być?

Opublikowano (edytowane)

Zamiast bufora pomyśl o kotle z dobrą modulacją mocy. Wyjdzie taniej, nie mówiąc już o miejscu w kotłowni, które zagospodarujesz inaczej

Edytowane przez Benton661
  • Zgadzam się 1
Opublikowano (edytowane)

Więc jaki zakres modulacji ma mieć owy kocioł gama 10kw ma zakres mocy 3-10 zły zakres ? 20kw 6-20 .Dziś rozmawiałem z kolegą który do domu 250m2 gdzie ma sama podłogowe kocioł działa mu w zakresie 5kw i mówił że zrobił błąd biorąc 25kw. Jest na forum ktoś kto posiada game?

Edytowane przez rexx86
Opublikowano (edytowane)

No też o tym pisze kolega wyżej. Góra mocy jest mało ważna, najważniejsza jest moc minimalna i sprawność jaką kocioł schodząc nisko uzyskuje. Nie znam palnika Defro, to że zejdzie na 3KW jeszcze nic nie znaczy, bo co z tego jak zacznie dymić i tworzyć sadzę. Ja wciąż daje przykład Stalmarka Ekosilvera gdzie kocioł modulując między 4-14KW na niskiej mocy sadzi na czarno aż tworzą się pęcherze. Ciekawe jak będzie w Defro. 

@agns możesz powiedzieć dlaczego doradzono Alfę? Przecież to ich flagowy produkt, niestety wciąż walczą z usterkami i brakiem kultury pracy tego kotła, ale tak to jest jak się wypuszcza niesprawdzony produkt, a Gama przecież wyszła po Alfie, warto pomyśleć co nie?  

Co do bufora. Teraz sobie przelicz bufor, zawory, kolejną pompę, resztę pierdół, robociznę i pomyśl ile to ton pelletu będzie kosztować. Bo jeśli sądzisz że taka inwestycja się zwróci to jesteś w błędzie. W tej cenie będziesz miał Blackstara z sondą, który moduluje od 10% i jeszcze Ci zostanie.

Edit: co do mocy kotła, sprawdźcie w opisie jaki mam dom, mi średnia z zimy wyszła 5,5KW.

Edytowane przez eliks
  • Zgadzam się 1
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano

Witam, od miesiąca jestem posiadaczem kociolka defro gamma 20kw, ogrzewam około 270 m2 temperatura na spklux 24,1 c. Histereza 0.6 stopnia temperatura oscyluje w okolicach  0 średnio spalanie na dobę około 32 kg pelettu, narazie jestem mega zadowolony 

Opublikowano

Witam .Jak mój poprzednik  posiadam ten sam kocioł tylko 25 kw ,a ogrzewam ok 290 m2 . Temperatura wewnątrz ustawiona  na 15 st . Domek jak narazie podczas wykończenia ,brak drzwi wewnętrznych, pracują tylko same grzejniki .Dodam że świeżo zalane posadzki . Spalanie około 30 kg peletu na dobę ,no i ja też jestem  zadowolony .

• 1 rok później...
Opublikowano

Ja mianowicie mam ciężko osiągnąć temp zadaną kotła 65c jeżeli ustawię ochronę powrotu na 55 to dobija do 65c zadanej ale podłoga staje. Grzejniki grzeją normalnie. A gdy wyłączę ochronę powrotu to temp powrotu spada do około 45c a temp kotła na 53c i może tak grzać bez końca. Praca na PID.

• 11 miesięcy temu...
  • 2 tygodnie później...