pawelg92 Opublikowano 8 Września 2019 #1 Opublikowano 8 Września 2019 Witam, Dziękuję za przyjęcie do grupy. Właśnie jestem na etapie montażu pieca u mnie w kotłowni. Chciałem zapytać czy ustawienie pieca powyżej rury powrotu wody o 60 cm jest dopuszczalne ? Bardzo proszę o doświadczonych użytkowników i instalatorów o pomoc i udzielenie odpowiedzi. Instalacja z pompą obiegową wody, grzejniki i ogrzewanie podłogowe. Przesyłam rysunek pomocniczy.
KubaSko Opublikowano 8 Września 2019 #2 Opublikowano 8 Września 2019 Jak najbardziej moze tak byc. Podłogówka na rtl-ach ? A jak wpinasz naczynie wzbiorcze i zawor bezpieczenstwa ?
pawelg92 Opublikowano 8 Września 2019 Autor #3 Opublikowano 8 Września 2019 Tak podłogówka na rtl, schemat jak chce to podpiąć. W zależności jak będzie lepiej zawór 4 drogowy u góry albo na dole. Bardzo proszę o wszelkie sugestie.
KubaSko Opublikowano 8 Września 2019 #4 Opublikowano 8 Września 2019 Jest ok. Daj zawor zwrotny za pompą co. Różnicowy zbędny, daj dużą średnice obiegu krótkiego i zaworu 4d min. 1 1/4". Rurę wzbiorczą/bezpieczenstwa rozdziel przy naczyniu trojnikiem i daj ją do górt naczynia tak zeby para wodna mogła swobodnie uchodzic .Ja bym odradzil ten zawor 4d i dal zawor 3d i pompę kotłową. A co to za kociol ? Smieciuch, podajnikowiec ?
pawelg92 Opublikowano 8 Września 2019 Autor #5 Opublikowano 8 Września 2019 Piec na ekogroszek z podajnikiem 9 kW. Nie upieram się na zawór 4d. Zrobiłem schemat jakbym to widział z zaworem 3d i pompą. Dobrze to rozumiem ? Jakie powinny być średnice rur żeby to dobrze funkcjonowało, pisałeś o 1 1/4'' przy zaworze 4d przy zaworze 3d też byś takie proponował ?
KubaSko Opublikowano 8 Września 2019 #6 Opublikowano 8 Września 2019 przy 3 d 1'' wystarczy. Schemat w załączniku jak to powinno wyglądać. zawory i filtry przy pompach
pawelg92 Opublikowano 8 Września 2019 Autor #7 Opublikowano 8 Września 2019 Przeniesienie zaworu zwrotnego na powrót rozumiem, ale nie rozumiem celu zastosowania 3 pompy, czy mógłbyś mi w skrócie wyjaśnić jaki jest cel?
KubaSko Opublikowano 8 Września 2019 #8 Opublikowano 8 Września 2019 ochrona powrotu. Jak obniżysz temp na grzjeniki na zaworze 3d np do 40 stopni to wróci ci 30-35 stopni co dla kotła jest niedopuszczalne, zeżre go rdza i będzie niestabilnie pracował. Ta pompa wtłacza gorącą wodę z zasilania w powrót kotła.
CIHYMUR Opublikowano 10 Września 2019 #9 Opublikowano 10 Września 2019 To pompa kotłowa musi pracowac 24/h jesli kociołek pracuje ona dba o niego aby długo żył.
KubaSko Opublikowano 11 Września 2019 #10 Opublikowano 11 Września 2019 Jesli masz sterownik z opcja pompy kotlowej to ona pracuje tylko wtedy kiedy powrot bedzie ponizej nastawy. Jesli nie masz sterownika j/w to wpinasz razem z pompa c.o. i wtedy pracuje tak jak ona czyli 24h.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.