Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Pomoc w wyborze kotła na ekogroszek

JohnWayne

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie,

Proszę o pomoc w wyborze kotła z podajnikiem na ekogroszek.

Budynek nowy  z poddaszem użytkowym

Powierzchnia do ogrzania 180m2

Dom będzie ocieplony styropianem grafitowym 20cm, poddasze wełna 25cm, podłogi styropian grafit 10cm.

Okna trzyszybowe na profilach 7-komorowych

Będę wdzięczny za konkretne propozycje najlepiej od osób które użytkują polecany kocioł przy podobnym metrażu.

Opublikowano

SkampPV. Myślę, że SkampPV 13 by wystarczył.

Opublikowano
2 godziny temu, JohnWayne napisał:

Dom będzie ocieplony styropianem grafitowym 20cm, poddasze wełna 25cm, podłogi styropian grafit 10cm.

Przepraszam że nie w temacie o który pytasz ale przy takim ociepleniu ścian, grubości wełny oraz styro na podłodze wypadają dość "marnie" :).

Opublikowano
13 godzin temu, JohnWayne napisał:

Witam serdecznie,

Proszę o pomoc w wyborze kotła z podajnikiem na ekogroszek.

Budynek nowy  z poddaszem użytkowym

Powierzchnia do ogrzania 180m2

Będę wdzięczny za konkretne propozycje najlepiej od osób które użytkują polecany kocioł przy podobnym metrażu.

Nowy domek z mikrym apetytem, chcesz na ekogroch?

Oszczędności będzie mało, a gazu tam nie masz? lepszy by był kocioł gazowy kondensacyjny.

A ta powierzchnia ogrzewania to z garażem?

A możesz określić apetyt domu na energię, tu:

http://cieplowlasciwie.pl/start

Opublikowano
8 godzin temu, Animus napisał:

Nowy domek z mikrym apetytem, chcesz na ekogroch?

Oszczędności będzie mało, a gazu tam nie masz? lepszy by był kocioł gazowy kondensacyjny.

A ta powierzchnia ogrzewania to z garażem?

A możesz określić apetyt domu na energię, tu:

http://cieplowlasciwie.pl/start

Gazu niestety nie ma. Gdyby był nie byłoby tematu.

Myślałem jeszcze o pellecie ale nikt ze znajomych tym nie pali i nie ma się kogo zapytać a w internecie opinie są różne.

Powierzchnia którą podałem to cały dom łącznie z garażem.

Jeżeli chodzi o http://cieplowlasciwie.pl/start  to sprawdzałem i wychodzi 13-14 kW (ekogroch/pellet)

Gość berthold61
Opublikowano

Coś poknociłeś to pewne bo ja mam dom poniemiecki z 12 cm styro grafit i zapotrzebowanie o połowę mniejsze , zeszły sezon grzałem 160m2 na średniej mocy ok 5kw a najwieksza moc to była ok 6,5kw i to nie w mrozy tylko przy ok -2 do +2 stopnie bo jak przyszły mrozy do minus 10 to zapotrzebowanie spadło do ok 5,5kw , to jest moc razem z CWU więc coś źle policzyłeś , ja mam kocioł o mocy 10kw ,parter 120m2 na piętrze drugie tyle z tym że bezpośrednio grzane jest tam tylko 2/3 a reszta pośrednio bo prawie ta sama temp .

Opublikowano
40 minut temu, JohnWayne napisał:

Myślałem jeszcze o pellecie ale nikt ze znajomych tym nie pali 

I myśl dalej, a później zaproś sąsiadów do kotłowni na flaszkę niech sobie porównają.... 

Nie rozumiem dlaczego ludzie nadal chcą się kurzyc /brudzić...

Kocioł 10KW ( max 12 kw) przy takim ociepleniu jakie masz spokojnie wyrobi. Lepiej jak kocioł będzie pracował na połowie swojej mocy, a nie kupować kolosa i później go "dusić" 

Kolega wyżej z tymi 20 KW, to się mocno rozpędził :) 

Opublikowano
10 minut temu, Trener40 napisał:

I myśl dalej, a później zaproś sąsiadów do kotłowni na flaszkę niech sobie porównają.... 

Nie rozumiem dlaczego ludzie nadal chcą się kurzyc /brudzić...

Z tych 2 zdań wnioskuję że jesteś użytkownikiem kotła na pellet.

Mogę prosić o więcej szczegółów.

Jaką powierzchnię ogrzewasz, jaki kocioł i jaką ilość pelletu na sezon zużywasz ?

Opublikowano
50 minut temu, berthold61 napisał:

Coś poknociłeś to pewne bo ja mam dom poniemiecki z 12 cm styro grafit i zapotrzebowanie o połowę mniejsze , zeszły sezon grzałem 160m2 na średniej mocy ok 5kw a najwieksza moc to była ok 6,5kw i to nie w mrozy tylko przy ok -2 do +2 stopnie bo jak przyszły mrozy do minus 10 to zapotrzebowanie spadło do ok 5,5kw , to jest moc razem z CWU więc coś źle policzyłeś , ja mam kocioł o mocy 10kw ,parter 120m2 na piętrze drugie tyle z tym że bezpośrednio grzane jest tam tylko 2/3 a reszta pośrednio bo prawie ta sama temp .

Nic nie poknociłem.

Wpisałem wszystko ze stanem faktycznym.

Na końcu mam rekomendowany kocioł na pellet:

Kocioł automatyczny na ekogroszek lub pellet 12-14kW

Opublikowano

John...info poszło na PW. Za dużo pisania było i też nie chcialem się powtarzać na forum. 

Gość berthold61
Opublikowano

No ale tam ci pisze maksymalne zapotrzebowanie 7,5kw przy mrozach minus 18 no i ileż tych dni w roku takich mamy ? druga sprawa to te nieszczęsne CWU ja wiem ze to jest ale ja tego nawet pod uwagę nie brałem podczas moich skromnych obliczeń i jak się okazało dom też tego nie zauważa a zwłaszcza jak ktoś ma podłogówke to z mety powinien odrzucać dodatkowe obliczenia dla CWU .

przeciętna moc ci wychodzi niespełna 4kw i tego sie trzymaj , wg mnie 10 kw to dobrze a każde powyżej to be.

Chyba że rozważasz peleciaka , to aby nie przepłacać jakichś idiotycznych cen typu 12 czy 14 tysi to przyjrzyj się peleciakowi Zębiec Agat 10kw , ale ja mimo wszystko brałbym ekogroszkowca , ja sezon zakończyłem ceną 1600zł od września do dziś i kilka jeszcze dni bo w zasobniku zostało kilka ostatnich kilogramów .

Opublikowano

4 kw przeciętnie, a w sezonie przejściowym pewnie jakieś 2 KW. Jak autor będzie miał podłogówkę, to chyba dałbym bufor i dobrze to zautomatyzował. 

Takie moje przemyślenia... 

Gość berthold61
Opublikowano

Przy podłogówce bufor raczej zbędny ,podłogówka to juz bufor potężny sam w sobie .

Opublikowano

No racja :) 

Berthold... Spaliłeś za 1600 zł, a ile by wyszło przy pellecie? Może 2200, czyli 100zl/mies więcej w sezonie..., ale caly proces obsługi kotła nieporównywalny. 

Opublikowano
33 minuty temu, berthold61 napisał:

Przy podłogówce bufor raczej zbędny ,podłogówka to juz bufor potężny sam w sobie .

Widzę że wiele osób na tym forum i nie tylko na tym nie rozumie po co jest bufor przy kotle na pellet.

W takiej instalacji magazynowanie ciepła w buforze to sprawa drugorzędna.

Gość berthold61
Opublikowano
10 minut temu, Trener40 napisał:

No racja :) 

Berthold... Spaliłeś za 1600 zł, a ile by wyszło przy pellecie? Może 2200, czyli 100zl/mies więcej w sezonie..., ale caly proces obsługi kotła nieporównywalny. 

Pewnie masz racje , też rozważałem peletowca bo kosztował tylko 1 tys więcej od ekogroszkowca ale przeważyły względy praktyczne czyli w zasadzie tylko i wyłącznie magazynowanie opału , wilgoć itp no i tu u mnie wygrał ekogroch .

Zębiec Agat ,Zębiec saturn i mam tego drugiego.

Opublikowano

Jak na pellet to Black Star, Laguna Edilkamina, jak coś budżetowego to Ferroli Biopellet. 

Opublikowano

Tak jak gdzieś wyżej padło, jak ocieplone, to Skamp pv13kW z sv200n-15 i na SKZP02 będzie ok 

Na pellet też kocioł w podobnej granicy powinien dać radę,tu można się pokusić o nieco większy m.in ze względu na zapalarke

Opublikowano

Rodzicom na 232m2 brałem ekogroszek bo nie miałem styczności z peletem i mało o tym paliwie widziałem. Szwagier czyści kocioł, są zadowoleni. 

Ja sobie już wziąłem peleciaka i nie wyobrażam sobie niczego innego w kotłowni, ale to paliwo trzeba przemyśleć. Jeśli masz dostęp do peletu w normalnej cenie, to jest ok, i przy o niebo mniejszej obsłudze masz komfort cieplny niedrogim kosztem. Jeśli masz palić peletem za 1000zl to średnio to się opłaca. 

@berthold61 przestań wciąż powtarzać te fanaberie i wsadzać kija w mrowisko bo ceny które napisałeś może są idiotyczne, ale dla kotła Zębiec. Kupując kocioł za 14-15k płacisz za wygodę, bezobsługowość i jakość. Nijak ma się to do weglaka z palnikiem peletowym wysławianym przez Ciebie. 

U kolegi taki kocioł będzie sobie pyrkal ze średnią mocą 5-6KW i biorąc pod uwagę ten fakt, trzeba dobrać kocioł. Uważam że jeśli jest jak kolega pisze, to kocioł z dolną granicą ok. 4KW będzie tu idealny. 

Ja mam dom jak w opisie i w tą zimę średnia moc kotła wahała się w granicach 5KW a w dobe -19* i -6* w dzień poszło mi na 7,5KW, niech to da Ci do myślenia.

Gość berthold61
Opublikowano

Sory ale no nie dałbym 14-15 kafli za kocioł do grzania chałpy no nie dałbym i już , w cej cenie mam pompę ciepła monobloka i wygoda duużo większa ale to i tak pikuś , najlepiej zainwestować w karty graficzne i kopać kryptowaluty a produkt uboczny grzeje dom i kasa rośnie nie maleje , to żart ale wart przemyślenia popatrzcie na wzrosty bitcoina masakra .

Opublikowano

Zębca za 10K na Techu też bym nie chciał. Można mieć i Kołtona lub Stalmarka, który się od tego Zębca nie różni nawet i za 14K...
Jak już mieć kocioł a'la węglak + palnik to i za 9tysi można wyrwać coś na Kipim i Plumie z modułem B.

Ludzi tego ma od groma, sterownik z modułem B już jest taki, że ogarniesz co chcesz (3 mieszacze, bufor), wstępnie jest to jakoś dopasowane do palnika. W Techu na pellecie jak ktoś nie dobrał parametrów do palnika to życie stracisz zanim się z tym dogadasz. Palnik EcoMat pod Key-a robiony, ale że nie ma kojojowego wyświetlacza to jest be...

W razie problemów masz obszerny wątek na forum z Kipim czy plumem, ludzi co na tym zęby zjedli, nawet do Pluma się dodzwonić idzie. W Techu jak tyrkniesz o 7mej to jesteś 14 w kolejce i może nawet o 11 się czegoś dowiesz :D

Można ściemniać że palnik jest taki czy sraki - użytkownicy mają to gdzieś, chcą palić i żeby ich nic nie obchodziło, bo Kołton z Techem za 14 tysi od jakiś kotłów Mocka z Plumem za 8200 to się różni z punktu widzenia Kowalskiego pierdołami, które tej różnicy nigdy nie zwrócą - nawet palnik mają ten sam...

Jak już oczekujesz komfortu to nie bawisz się w takie kotły tylko ładujesz droższe wersje - Laguny, Black Stary, lub jak Cie stać Austryjackie Wichajstry - tam już jest coś co robi przeskok, czy to kompresja popiołu, czy to wentylator wyciągowy i dużo lepsze algorytmy spalania - czyli nie trzeba tam grzebać jak się nie znasz - co ludziom najbardziej odpowiada.

Co do innych rzeczy weźmy np wentylator wyciągowy - kocioł Ferroli - koszt 8K - wyjście spalin fi 80 - kupujesz wkład i możesz go puścić w kanale wentylacyjnym lub montujesz fi 120 w starym kominie, unikniesz frezowania komina i montażu wkładu fi 200 czyli jesteś jakieś 4K do przodu na samym kominie... Cena w stosunku do w/w kotłów z palnikami też czasem przez pół...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.