mariorodrigez Opublikowano 16 Lipca 2019 #1 Opublikowano 16 Lipca 2019 Witam. Mam piec na ekogroszek Defro Komfort Eko 12 z podajnikiem i sterownikiem Tech. Dom 95m. Kotłownia mała ale mam okno które jest praktycznie cały czas uchylone. Od ok pół roku nasilił się problem wysadzania drzwiczek rewizyjnych od komina. Niedawno siedzieliśmy z żoną w domu przed TV. Nagle wyczuwalne było drżenie sufitu. Od razu poszedłem do kotłowni a tam całe drzwiczki wywalone do wiadra na popiół (to niebieskie ze zdjęcia) Zadzwoniłem po kominiarza bo podejrzewałem zasyfiony komin i połączenie pieca z kominem. Wszystko zostało wyczyszczone i kominiarz nie stwierdził uchybień w samej kotłowni. Co najdziwniejsze dzień po jego wizycie znowu wysadziło drzwi. Sam jest to niepokojące
Hermogenes Opublikowano 16 Lipca 2019 #2 Opublikowano 16 Lipca 2019 I tak mnie nie posłuchasz. Wygaszaj tego czerwonego potwora po sezonie grzewczym do zasobnika CWU wkręć grzałkę elektryczną poczytaj koledzy na 2+1 osoby niszczą prądu za 50 -60 zł , czy warto za te pieniądze głowę sobie zawracać z popiołem, grochem o tych Twoich wydatkach na kominiarza i stresie tylko lekko napominam. pozdrawiam Hermogenes
mariorodrigez Opublikowano 16 Lipca 2019 Autor #3 Opublikowano 16 Lipca 2019 propozycja dość ciekawa jednakże u mnie dwójka małych dzieci a jak się chłodniejsze dni robią (nawet latem) to tylko włączam pompę podłogówki i płytki tak nie ziębią (są w kuchni z salonem, korytarzu i łazience a wiadomo jak to dzieciaki - głównie na podłodze i najlepiej bez kapci). Nie muszę rozpalać i czekać aż się wszystko podgrzeje. Ten kominiarz jedyne co mi doradził to ewentualne dodatkowe napowietrzenie kotłowni rurą fi bodajże 16 (30cm nad posadzką) - czytałem że lepiej jak już zrobić "zetkę" żeby nie wyziębiać kotłowni. Ale czy powodem wystrzałów może być brak powietrza skoro okno jest uchylone? przecież jest dopływ powietrza.Dziwne Może jakość groszku? duża zawartość siarki czy coś... jakieś pomysły? Coś przestawić w długości nadmuchu albo może bardziej odsłonić dmuchawę?
Gość Opublikowano 16 Lipca 2019 #4 Opublikowano 16 Lipca 2019 @mariorodrigez Też miałem wybuch tyle,że w zasypowcu. Powód ten sam co u Ciebie,czyli pali się aż w końcu ogień zanika i zaczyna się dym-potem wystarczy powietrze,tochę ognia i jest bummm. Ja raczej założę rck,więc myślę,że te wybuchy będą zminimalizowane bo z komina będzie usuwany na bieżąco dym. Wybuch był tylko raz,ale rodzice mówili,że hukło ostro-wyczysta góra i dół się otworzyła.
PioBin Opublikowano 16 Lipca 2019 #5 Opublikowano 16 Lipca 2019 Godzinę temu, Jamjestcichy napisał: Ja raczej założę rck,więc myślę,że te wybuchy będą zminimalizowane bo z komina będzie usuwany na bieżąco dym. @Jamjestcichy pamietaj zeby tak bylo RCK musi byc stale uchylone pod wpływem ciagu kominowego - czyli wartosc ciagu musi przekraczac wartosc ustawiona na RCK. Montaz RCK to czopuch, wyczystka lub bezposrednio sam komin i dopiero od tego momentu bedzie mocne "rozcienczenie" spalin powietrzem. W samym kotle dalej "bomba". Te kilkadziesiat/killaset m3 powietrza pobranego z ciepłego pomieszczenia (kotłowni) i wywalone kominem nie jest za darmo - w jego miejsce przyjdzie zimne z dworu. Czytałem Twoj watek i przemyslenia - nie mam niestety dla Ciebie pomysłu taniego i dobrego. Podobnie jak dla kolegi @mariorodrigez: wyłącz/wygaś to poszukaj grzałki, paneli solarnych (made in self), tanich pomp ciepła, gazu, PV. Cokolwiek co niestety wymaga inwestycji ale uwalnia od węgla na okres letni i przejściowe. Opcja inna to codziennie rozpalaj i wygaszaj - tak aby tylko zagrzac wode i podłoge. Praca bez podtrzymania.
Gość Opublikowano 16 Lipca 2019 #6 Opublikowano 16 Lipca 2019 21 minut temu, PioBin napisał: czyli wartosc ciagu musi przekraczac wartosc ustawiona na RCK. Właśnie to mnie martwi bo wiadomo,że jak kocioł przysypia to i ciąg się zmniejsza.A z drugiej strony rozeta pw powinna też oddymiać komin i słabo to robiła. 23 minuty temu, PioBin napisał: nie mam niestety dla Ciebie pomysłu taniego i dobrego. A jakiś inny nie tani (w granicach rozsądku) a dobry?
Gość Oldek Opublikowano 16 Lipca 2019 #7 Opublikowano 16 Lipca 2019 Myślę że należy częściej, mocniej i dłużej dmuchnąć w podtrzymaniu.
PioBin Opublikowano 16 Lipca 2019 #8 Opublikowano 16 Lipca 2019 2 godziny temu, Jamjestcichy napisał: A jakiś inny nie tani (w granicach rozsądku) a dobry? Pisales o przymykaniu szybra ze jest lepiej. Ciag kominowy to składowa różnych czynnikow jednym z nich jest wymiar poprzeczny komina i jego wysokosc. Wysokosci zmienic sie nie da, ale czy montaż wkładu wchodziłby w rachubę? Dobrać - zmniejszyc do minimalnych dla kotła ale zapewniających bezpieczenstwo. Bedzie z korzyscia dla komina ceglanego rowniez. Abstrahując: dlaczego RCK nie nalezy montować poza kotłownią? Chodzi o przepisy czy ze względów technicznych lub bezpieczeństwa? Ktoś wie?
krisgie Opublikowano 16 Lipca 2019 #9 Opublikowano 16 Lipca 2019 Uważam dokładnie jak @PioBin,. Mam komin fi200/8mb i RCK od ponad roku na 10pa i on się wychyla tylko przy dużej różnicy temperatur wew/zew i pełnej mocy kotła lub przy wiatrach. Z tym że u Twoich rodziców spaliny na pewno wyższe jak u mnie więc i ciąg większy bedzie i może to będzie jakoś działać...Koszt nie taki duży i sprawdzić warto...ale jak RCK będzie stał w miejscu to dla bezpieczeństwa rodziców zdemontowałbym go. Edit. To było do @Jamjestcichya nie założyciela wątku.
radik81 Opublikowano 16 Lipca 2019 #10 Opublikowano 16 Lipca 2019 Może spróbuj tak jak kolega @Oldekpisze albo popróbuj popalić innym groszkiem.
Animus Opublikowano 16 Lipca 2019 #11 Opublikowano 16 Lipca 2019 5 godzin temu, Oldek napisał: Myślę że należy częściej, mocniej i dłużej dmuchnąć w podtrzymaniu. To jedyna rozsądna rada, może niekoniecznie mocniej, ale na pewno częściej, czyli skrócić czas do następnego przedmuchu.
Gość Opublikowano 17 Lipca 2019 #12 Opublikowano 17 Lipca 2019 8 godzin temu, PioBin napisał: ale czy montaż wkładu wchodziłby w rachubę? Pewnie tak,ale nie teraz.Z drugiej strony komin zdrowy i szkoda wstawiać tam wkład. 8 godzin temu, krisgie napisał: Mam komin fi200/8mb i RCK od ponad roku na 10pa i on się wychyla tylko przy dużej różnicy temperatur wew/zew i pełnej mocy kotła lub przy wiatrach Komin podobny tyle,że około 13m. Dzięki Panowie za rady. Muszę przemyśleć to rck. @mariorodrigez Sorki,że wtrąciłem się w Twój temat :)
mariorodrigez Opublikowano 17 Lipca 2019 Autor #13 Opublikowano 17 Lipca 2019 9 godzin temu, radik81 napisał: Może spróbuj tak jak kolega @Oldekpisze albo popróbuj popalić innym groszkiem. Chyba od tego zacznę i pobawię sie z nadmuchem. Dzięki
Animus Opublikowano 17 Lipca 2019 #14 Opublikowano 17 Lipca 2019 2 godziny temu, mariorodrigez napisał: Chyba od tego zacznę i pobawię sie z nadmuchem. Dzięki Skracając czas, zapobiegniesz stężeniu wybuchowemu, gazy tak jak i pyły, w mieszaninie z powietrzem mogą wybuchać, pod wpływem temperatury. Są granice wybuchowości, a zakres stężeń wybuchowych, w których wybuchają może być bardzo wąski lub bardzo szeroki. Przedmuch obniży stężenie, poniżej granicy wybuchu, latem w kominie zanika ciąg kominowy, dlatego zdąży się ten gaz tam zebrać do stężenia wybuchowego. Masz tam okienko jakie w piwnicy, to uchyl go na stałe, żeby przypadkiem gazy nie zostały wypchnięte do kotłowni, do stężenia wybuchowego lub twojego podtrucia, przydał by się też czujnik tlenku węgla np. Kidde 10LLDCO, lub coś w ten deseń.
mariorodrigez Opublikowano 17 Lipca 2019 Autor #15 Opublikowano 17 Lipca 2019 Bardzo rzeczowa odpowiedź, dzięki. Dom mam parterowy a okno latem uchylone na stałe. Dzisiaj wydłużę nadmuch i skrócę odstępy. Pewnie przez to spalanie wzrośnie co nie? Ale lepsze to niż wybuch komina
pawelll Opublikowano 17 Lipca 2019 #16 Opublikowano 17 Lipca 2019 Jeszcze jest taka troche droga opcja , zakup sterownika z pid albo z podobnym sytemem . Tam wentylator pracuje cały czas i wypycha gazy powstałe przy spalaniu.
radik81 Opublikowano 17 Lipca 2019 #17 Opublikowano 17 Lipca 2019 PID w podtrzymaniu niewiele pomoże. W podtrzymaniu dmuchawa nie pracuje cały czas.
pawelll Opublikowano 17 Lipca 2019 #18 Opublikowano 17 Lipca 2019 Ale pid stworzono po to aby kocioł NIE WCHODZIŁ w podtrzmanie . Kilka lat palę, i nigdy nie miałem kotła w podtrzymaniu . Mam stary sterownik Tech 450 zPid.
Gość Oldek Opublikowano 17 Lipca 2019 #19 Opublikowano 17 Lipca 2019 a kolega @pawelll palił kiedykolwiek dla cwu tylko ? NIE WCHODZENIE sterownika z PID w podtrzymanie, ja nie potwierdzam.
Jasiek11 Opublikowano 17 Lipca 2019 #20 Opublikowano 17 Lipca 2019 Wyczyściłbym raz jeszcze komin, czopuch i kocioł. Chyba, że jest 100% pewności, że kominiarz wszystko wyczyścił.
pawelll Opublikowano 17 Lipca 2019 #21 Opublikowano 17 Lipca 2019 Od 2014 roku palę latem w trybie "lato" grzejąc tylko CWU. Temperatura zadana CWU 55° , temperatura kotła 55°-57° . Dmuchawa w/g wskazań na ekranie 1-3% . Nigdy nie miałem przypadku wejścia w podtrzymanie.
mariorodrigez Opublikowano 17 Lipca 2019 Autor #22 Opublikowano 17 Lipca 2019 nie wiem jak to jest poprawnie ale dla mnie to trochę dziwne że nie wchodzi w podtrzymanie. U mnie temperatura zadana zostaje osiągnięta i nie ma sensu grzać dalej. tak wydaje mi się że jest oszczędnie. Wentylator w podtrzymaniu miałem ustawiony tak: czas pracy:10 sekund , czas przerwy 7minut teraz przestawiłem na 20 sekund i 6 minut Poczekałem żeby przetestować i faktycznie wentylator przez te 10 sekund dłużej ładnie już wchodzi na obroty więc może lepiej przedmucha komin - zobaczymy co będzie się działo :)
Ksieciunio Opublikowano 17 Lipca 2019 #23 Opublikowano 17 Lipca 2019 Nie do końca związane z Twoim kotłem, ale.kiedyś jak miałem zasypowca to ustawiłem przedmuchy co minute na 5 sekund. Nic sie nie działo, ale jeśli robiłem dłuższe przerwy to tak jak u Ciebie, strzelało z komina.
mariorodrigez Opublikowano 17 Lipca 2019 Autor #24 Opublikowano 17 Lipca 2019 Wezmę pod uwagę takie rozwiązanie. Dzięki. Póki co poobserwuję czy wprowadzone zmiany pomogą
mariorodrigez Opublikowano 20 Lipca 2019 Autor #25 Opublikowano 20 Lipca 2019 a już chciałem się cieszyć że chyba się uspokoiło a tu dzisiaj drzwi wywaliło. zmieniłem zatem ustawienia wentylatora w podtrzymaniu: czas pracy wydłużyłem z 20 na 25 sekund , czas przerwy z 6 na 5 minut no i testujemy...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.