Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Cześć.

Rozumiem, że czujnik na zewnątrz i różnica do czujnika www to ponad -3,5*C. Nie znalazłem korekty do czujnika. Można obudować czujnik, przykłady znajdziesz w sieci. Jeszcze nie wiadomo czy czujnik www pokazuje prawdziwą temperaturę.

Ewentualnie możesz pobawić się w korekty na pogodówce w kolumnie Temperatura zmierzona.

Edytowane przez dymis2
Opublikowano

Czujnik www pobiera dane z teoretycznie najblizszej stacji meterologicznej. A to wiadomo jak dziala. 

Opublikowano

Dziękuję za odpowiedzi. Po części porównuje odczyt z czujnika www jego dla porównania mam ustawionego dla 1obiegu bez mieszacza ale również do własnej mini stacji pogodowej, która dość realnie oddaje temp na zewnątrz. W niczym to nie przeszkadza w sterowaniu ogrzewaniem bardziej dla własnej informacji wolał bym go delikatnie skorygować.

Do KruQ Własnie dlatego zdecydowałem się na zamontowanie czujnika zew. aby lepiej odwzorowywał to co jest u mnie a nie w najbliższej stacji.

Opublikowano

A pod WWW średnią temperaturę w okresie ile masz wpisane?

Opublikowano

Czyli masz dane z 1h, jest dobrze, natomiast nic nie zastąpi czujnika zewnętrznego.

Opublikowano
8 godzin temu, eliks napisał:

czujnika zewnętrznego.

Pewnie masz na myśli czujnika wewnętrznego. Coraz bardziej myślę o tym pierwotnie chciałem dać termostat on/off ale tym samym sposobem mogę zamontować czujnik temperatury w salonie (parter na otwarty planie) wystarczy przewiert do kotłowni. Naprowadzisz mnie jak wtedy ustawić krzywą aby utrzymywać 23stopnie. 

Opublikowano
10 godzin temu, cilosz napisał:

Pewnie masz na myśli czujnika wewnętrznego.

Można pociągnąć czujnik na zewnątrz i wtedy zamiast www podajesz mu numer czujnika np. T8 i gotowe.

Opublikowano

No dobrze. Po czym wnosisz że Ci przekłamuje? Masz coś obok tego czujnika żeby to potwierdzić?

Opublikowano

Choćby po tym kiedy następuję odwilż/przymrozek według temp z czujnika zew podłączonego do bs+ jest to ok -3*C. Porównuje też z domową stacją meteo jej czujnik mam przy oknie w kuchni to ta sama ściana ale ok metr niżej i dość dobrze odwzorowuje realną temp zew. Ostatecznie czujnik w aucie w szczególności gdy auto stoi obok kotłowni i rano do niego wsiadam. Wcześniej tzn w lecie nie zwracało to mojej uwagi coć była różnica względem www o ok -2*C wtedy myślałem że to opóźnienie w przesyłaniu danych z neta.

Opublikowano

Skoro jesteś pewny że zaniża to raczej nic z tym nie zrobisz. Ewentualnie możesz zamówić inny czujnik od @besix i sprawdzić

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Podłącze się pod temat. Potrzebuje, żeby kocioł utrzymywał zadaną temperaturę w domu. Mam sterowanie pogodówką i czujnik prosty zamontowany po kablu w pokoju, wszystko pięknie,ale chce aby piec wyłączył się po osiągnięciu temperatury,a nie przegrzewał pomieszczeń. Kupić jakis elektroniczny regulator? Jak to wtedy skonfigurować z kotłem? Blackstar 16KW

Opublikowano

W "pogodowce" ustawiasz sobie jakie przy jalich temp odczytanych z czujnika jaka temp ma puszczac mieszacz. Ustaw sobie ze np jak czujnik odczyta temp 22st to moc kotla 0 procent. Wtedy przy osiagnietej temp w pomieszczeniu piec sie wygasi ze wzgledu na kompensacje pogodowa czy jakos tak 🙂

Opublikowano

Wejdź w Internecie na stronę Stokercloud. Jest tam mapa całego świata z tymi kotłami. Można wejść, obejrzeć jak inni mają ustawioną pogodówkę i się zawzorować. Częste wyłączanie kotła nie jest dobrym pomysłem. Woda w kaloryferach się wychłodzi niepotrzebnie no i zapalarka będzie nadmiernie eksploatowana, szybciej się zużyje.

Opublikowano

Słuszna uwaga z podglądnieciem na Stokercloud. I tu kolejne pytanie: czy w pogodówce moc kotła na poszczególnych temperaturach może być ustawiona inna niż 100%? Bo widzę, że ludzie mają różnie ustawione,a instrukcja kotła mówi, że na wszystkich wartościach ma być 100%. Więc jak to jest?

Opublikowano

Nawet nie powinno być wszędzie 100%. Proszę podglądnąć moją pogodówkę. Oczywiście zmieniam ustawienia w zależności od pogody. Śląskie, Jaworzno, Gwardzistów 132a.

Opublikowano

Samo się steruje przez ustawioną pogodówkę. Czujnik pokazuje jaka jest w domu temperatura (na tablecie to widać na głównej stronie "stan rzeczywisty"). Jak temperatura zbliża się do zadanej, to kocioł pracuje z taką mocą, przy której nie przekroczy pierwszej od góry pozycji temperatury i mocy na pogodówce.

Opublikowano

Witam zacne grono 

Ja w zeszłym sezonie grzewczym miałem ustawiony kocioł i zawory termo w ten sposób że kocioł pracował prawie cały czas. 

W tym sezonie zawory otwarte na maxa i pogodowka ustawiona w sposób że kocioł się wyłącza po podsumowaniu sezonu będę wiedział co bardziej się opłaca. 

Co do zapalarki , chłopaki z serwisu twierdzą że to mocna konstrukcja i jeszcze nie mieli reklamacji mam nadzieję że moja nie będzie pierwszą 🤪🤪🤪

Zalączam zdjęcie ustawień pogodowki .

16411180330972537807173480508565.jpg

Opublikowano (edytowane)

W instrukcji jest napisane, że jeżeli zapalarka w ciągu roku odpali do 1000 razy ,to znaczy , że jest sterowanie prawidłowe.

Temperatura taka to chyba na grzejniki idzie? A wracając do pogodowki,na co są 4 obiegi?

Edytowane przez BSplus
Opublikowano

Ja wolę mieć stałą temperaturę w domu. Ponieważ ten kocioł może ją podtrzymywać po nagrzaniu na małej mocy (2,5 kWh), więc mi to odpowiada. Ale co kto lubi.