dymis2 Opublikowano 2 Grudnia 2021 #976 Opublikowano 2 Grudnia 2021 (edytowane) Cześć. Rozumiem, że czujnik na zewnątrz i różnica do czujnika www to ponad -3,5*C. Nie znalazłem korekty do czujnika. Można obudować czujnik, przykłady znajdziesz w sieci. Jeszcze nie wiadomo czy czujnik www pokazuje prawdziwą temperaturę. Ewentualnie możesz pobawić się w korekty na pogodówce w kolumnie Temperatura zmierzona. Edytowane 2 Grudnia 2021 przez dymis2 Cytuj
KruQ Opublikowano 3 Grudnia 2021 #977 Opublikowano 3 Grudnia 2021 Czujnik www pobiera dane z teoretycznie najblizszej stacji meterologicznej. A to wiadomo jak dziala. Cytuj
cilosz Opublikowano 3 Grudnia 2021 #978 Opublikowano 3 Grudnia 2021 Dziękuję za odpowiedzi. Po części porównuje odczyt z czujnika www jego dla porównania mam ustawionego dla 1obiegu bez mieszacza ale również do własnej mini stacji pogodowej, która dość realnie oddaje temp na zewnątrz. W niczym to nie przeszkadza w sterowaniu ogrzewaniem bardziej dla własnej informacji wolał bym go delikatnie skorygować. Do KruQ Własnie dlatego zdecydowałem się na zamontowanie czujnika zew. aby lepiej odwzorowywał to co jest u mnie a nie w najbliższej stacji. Cytuj
eliks Opublikowano 4 Grudnia 2021 #979 Opublikowano 4 Grudnia 2021 A pod WWW średnią temperaturę w okresie ile masz wpisane? Cytuj
cilosz Opublikowano 4 Grudnia 2021 #980 Opublikowano 4 Grudnia 2021 W obu wypadkach mam średnią z 1h ale obserwuje stan rzeczywisty gdzie jak rozumiem mam dane z obecnej chwili. Cytuj
eliks Opublikowano 4 Grudnia 2021 #981 Opublikowano 4 Grudnia 2021 Czyli masz dane z 1h, jest dobrze, natomiast nic nie zastąpi czujnika zewnętrznego. Cytuj
cilosz Opublikowano 4 Grudnia 2021 #982 Opublikowano 4 Grudnia 2021 8 godzin temu, eliks napisał: czujnika zewnętrznego. Pewnie masz na myśli czujnika wewnętrznego. Coraz bardziej myślę o tym pierwotnie chciałem dać termostat on/off ale tym samym sposobem mogę zamontować czujnik temperatury w salonie (parter na otwarty planie) wystarczy przewiert do kotłowni. Naprowadzisz mnie jak wtedy ustawić krzywą aby utrzymywać 23stopnie. Cytuj
eliks Opublikowano 5 Grudnia 2021 #983 Opublikowano 5 Grudnia 2021 10 godzin temu, cilosz napisał: Pewnie masz na myśli czujnika wewnętrznego. Można pociągnąć czujnik na zewnątrz i wtedy zamiast www podajesz mu numer czujnika np. T8 i gotowe. Cytuj
cilosz Opublikowano 5 Grudnia 2021 #984 Opublikowano 5 Grudnia 2021 Eliks spójrz na mój post #975 na poprzedniej stronie to wiele wyjaśni. Mam czujnik temp zew podłączony obecnie pod T6 ale mam przekłamanie odczytu. Cytuj
eliks Opublikowano 5 Grudnia 2021 #985 Opublikowano 5 Grudnia 2021 No dobrze. Po czym wnosisz że Ci przekłamuje? Masz coś obok tego czujnika żeby to potwierdzić? Cytuj
cilosz Opublikowano 5 Grudnia 2021 #986 Opublikowano 5 Grudnia 2021 Choćby po tym kiedy następuję odwilż/przymrozek według temp z czujnika zew podłączonego do bs+ jest to ok -3*C. Porównuje też z domową stacją meteo jej czujnik mam przy oknie w kuchni to ta sama ściana ale ok metr niżej i dość dobrze odwzorowuje realną temp zew. Ostatecznie czujnik w aucie w szczególności gdy auto stoi obok kotłowni i rano do niego wsiadam. Wcześniej tzn w lecie nie zwracało to mojej uwagi coć była różnica względem www o ok -2*C wtedy myślałem że to opóźnienie w przesyłaniu danych z neta. Cytuj
eliks Opublikowano 5 Grudnia 2021 #987 Opublikowano 5 Grudnia 2021 Skoro jesteś pewny że zaniża to raczej nic z tym nie zrobisz. Ewentualnie możesz zamówić inny czujnik od @besix i sprawdzić Cytuj
besix Opublikowano 7 Grudnia 2021 #988 Opublikowano 7 Grudnia 2021 Czujnik z przewodem 1,6m to tylko 25 zł + przesyłka Cytuj
BSplus Opublikowano 1 Stycznia 2022 #989 Opublikowano 1 Stycznia 2022 Podłącze się pod temat. Potrzebuje, żeby kocioł utrzymywał zadaną temperaturę w domu. Mam sterowanie pogodówką i czujnik prosty zamontowany po kablu w pokoju, wszystko pięknie,ale chce aby piec wyłączył się po osiągnięciu temperatury,a nie przegrzewał pomieszczeń. Kupić jakis elektroniczny regulator? Jak to wtedy skonfigurować z kotłem? Blackstar 16KW Cytuj
KruQ Opublikowano 1 Stycznia 2022 #990 Opublikowano 1 Stycznia 2022 W "pogodowce" ustawiasz sobie jakie przy jalich temp odczytanych z czujnika jaka temp ma puszczac mieszacz. Ustaw sobie ze np jak czujnik odczyta temp 22st to moc kotla 0 procent. Wtedy przy osiagnietej temp w pomieszczeniu piec sie wygasi ze wzgledu na kompensacje pogodowa czy jakos tak 🙂 Cytuj
BSplus Opublikowano 1 Stycznia 2022 #991 Opublikowano 1 Stycznia 2022 Ale tam ustawia się przy jakich temperaturach zewnętrznych ile % ma być otwarty mieszacz i siłownik nad tym czuwa. Nie znalazłem opcji ustawienia temperatury wewnętrznej. Cytuj
Klara62 Opublikowano 1 Stycznia 2022 #992 Opublikowano 1 Stycznia 2022 Wejdź w Internecie na stronę Stokercloud. Jest tam mapa całego świata z tymi kotłami. Można wejść, obejrzeć jak inni mają ustawioną pogodówkę i się zawzorować. Częste wyłączanie kotła nie jest dobrym pomysłem. Woda w kaloryferach się wychłodzi niepotrzebnie no i zapalarka będzie nadmiernie eksploatowana, szybciej się zużyje. Cytuj
BSplus Opublikowano 1 Stycznia 2022 #993 Opublikowano 1 Stycznia 2022 Słuszna uwaga z podglądnieciem na Stokercloud. I tu kolejne pytanie: czy w pogodówce moc kotła na poszczególnych temperaturach może być ustawiona inna niż 100%? Bo widzę, że ludzie mają różnie ustawione,a instrukcja kotła mówi, że na wszystkich wartościach ma być 100%. Więc jak to jest? Cytuj
Klara62 Opublikowano 1 Stycznia 2022 #994 Opublikowano 1 Stycznia 2022 Nawet nie powinno być wszędzie 100%. Proszę podglądnąć moją pogodówkę. Oczywiście zmieniam ustawienia w zależności od pogody. Śląskie, Jaworzno, Gwardzistów 132a. Cytuj
BSplus Opublikowano 1 Stycznia 2022 #995 Opublikowano 1 Stycznia 2022 Ok, a w jaki sposób sterujesz temperaturą w domu? Cytuj
Klara62 Opublikowano 1 Stycznia 2022 #996 Opublikowano 1 Stycznia 2022 Samo się steruje przez ustawioną pogodówkę. Czujnik pokazuje jaka jest w domu temperatura (na tablecie to widać na głównej stronie "stan rzeczywisty"). Jak temperatura zbliża się do zadanej, to kocioł pracuje z taką mocą, przy której nie przekroczy pierwszej od góry pozycji temperatury i mocy na pogodówce. Cytuj
mirekx Opublikowano 2 Stycznia 2022 #997 Opublikowano 2 Stycznia 2022 Witam zacne grono Ja w zeszłym sezonie grzewczym miałem ustawiony kocioł i zawory termo w ten sposób że kocioł pracował prawie cały czas. W tym sezonie zawory otwarte na maxa i pogodowka ustawiona w sposób że kocioł się wyłącza po podsumowaniu sezonu będę wiedział co bardziej się opłaca. Co do zapalarki , chłopaki z serwisu twierdzą że to mocna konstrukcja i jeszcze nie mieli reklamacji mam nadzieję że moja nie będzie pierwszą 🤪🤪🤪 Zalączam zdjęcie ustawień pogodowki . Cytuj
BSplus Opublikowano 2 Stycznia 2022 #998 Opublikowano 2 Stycznia 2022 (edytowane) W instrukcji jest napisane, że jeżeli zapalarka w ciągu roku odpali do 1000 razy ,to znaczy , że jest sterowanie prawidłowe. Temperatura taka to chyba na grzejniki idzie? A wracając do pogodowki,na co są 4 obiegi? Edytowane 2 Stycznia 2022 przez BSplus Cytuj
mirekx Opublikowano 2 Stycznia 2022 #999 Opublikowano 2 Stycznia 2022 Tak mam tylko grzejniki Pozostałe 3 obiegi u mnie są nieaktywne Cytuj
Klara62 Opublikowano 2 Stycznia 2022 #1000 Opublikowano 2 Stycznia 2022 Ja wolę mieć stałą temperaturę w domu. Ponieważ ten kocioł może ją podtrzymywać po nagrzaniu na małej mocy (2,5 kWh), więc mi to odpowiada. Ale co kto lubi. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi