Skocz do zawartości
IGNOROWANY

JAKI KOCIOŁ ?

Grzechu82

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie,

Pytanie częste, ale pewnie dlatego że każdy chciałby pomocy dla własnego przypadku.

Ja również zwracam się do Was z takim pytaniem i prośbą.

Jaki kocioł - marka i moc ????

Mam do piętrowy - 170 m2 podłóg w ogrzewaniu podłogowym ( tylko niski parametr) - parter 70 m2 (1 rozdzielacz - 10 obiegów) oraz piętro 100 m2 ( 2 rozdzielacze po 8 obwodów). Wylewka anhydrytowa, gaz z sieci. Pętle od 70 -80 m. Liczone OZC, podłogówka wg. projektu. W sumie 1300 m rurki.

Z projektu wyszło zapotrzebowanie 7 kW na co i 1 KW na cwu.

Do tej pory myślałem o takim rozwiązaniu:

Immergas victrix TT 20 + zasobnik Immergas 160 + zestaw pomp ze sprzęgłem DIMM (2 pompy) + sonda zewnętrzna + sterownik pogodówka CARv2 ( koszt takiego zestawu 8000 zł)

Chciałbym dokupić drugi termostat ( sterownik) bo chciałbym osobno sterować dołem i osobna górą. Nie mam termostatów w każdym pokoju.

Pytania

Czyto dobry zestaw (czy 12 KW może starczy?), czy zaproponowalibyście coś innego. 

Czy vixtrix jest ok, czy lepiej dopłacić do EXA z wymiennikiem z nierdzewki ( ale moduluje od wyższej mocy)

Czy może inny model lub inna firma - Junkers , Termet, Vaillant, Vaissman ( chociaż raczej mnie nie stać), w cenie podobnej j.w.

W moim mieście raczej nie będzie problemu z serwisem w żadnej z marek.

Immergas przyciągnął mnie ceną oraz opiniami o dobrej elektronice (sterowaniu).

Pomóżcie proszę.

@sambor @teres @odpowietrznik

Opublikowano

Możesz brać tego Immergasa z zestawem DIM. Nie brałbym Exa tylko właśnie Victrixa. Będziesz musiał dołożyć naczynie przeponowe na 90%.

A jakbyś wziął Junkers Cerapur Smart albo nawet Compact (palniki te same) + sprzęgło + pompa + MM100 + regulator. Drobnym minusem jest, że masz jedną temperaturę na wyjściu z podłogówki na cały dom, ale oczywiście sterowaną pogodowo. Na 100% nie będzie drogo.

Termet się nie nadaje.

Z Vaillanta zrobisz to samo, co z Junkersa. Ewentualne dodatkowe obiegi wyjdą Cię taniej (jeśli Ci na nich zależy).

Opublikowano

Dzięki za odpowiedź.

Skalkuluje sobie jeszcze taki wariant jak podałeś. Zobaczę jak to wyjdzie cenowo.

A jeżeli chodzi o moc, to 12 czy raczej 24 ?. Mam 2 wanny, 2 deszczownice i 2 Kobitki.

I czy sterowanie dla takich założeń będzie optymalne ? ( 2 sterowniki - góra i dół) czy lepiej coś jeszcze dołożyć, albo z czegoś zrezygnować ?

Opublikowano

Zasobnik 150L i kocioł 12 kW, albo mniejszy zasobnik i mocniejszy kocioł. Jak masz duże deszczownice, to może 200L

Jak masz osobno rozdzielacze podjechane do kotłowni, to można myśleć o oddzielnym sterowaniu temperaturą na parterze i piętrze. Wychodzi to dość drogo. Ja bym na początek dał jeden sterownik i starał się to wyregulować na rozdzielaczach.

Opublikowano
12 godzin temu, Grzechu82 napisał:

Z projektu wyszło zapotrzebowanie 7 kW na co i 1 KW na cwu

Bzdura!

Ale ponoć masz projekt podłogówki i od tego trzeba zacząć -jakie są warunki zasilania? ,jakie przepływy sumaryczne?

1 kW to potrzeba do 1 szklanki herbaty, a nie do grzania bojlera. 

12 godzin temu, Grzechu82 napisał:

Czyto dobry zestaw (czy 12 KW może starczy?)

Nie wystarczy!

Opublikowano

Podłogówka wygląda na OK, ale skąd ten 1kW na potrzeby CW? - to tak jakby było grzanie CW cały czas, a przy kotle kondensacyjnym jest to niemożliwe - kocioł grzeje albo CW albo CO, jak grzeje CW to dom stygnie, teoretycznie aby ta przerwa była mało zauważalna przyjmuje się że przerwa na grzanie CW nie powinna przekraczać

20-30min i w ten sposób dobiera się kocioł kondensacyjny - z jednej strony zapotrzebowanie domu na moc grzejną ( CO) z drugiej zapotrzebowanie na grzanie CW i wybiera się większy wynik,

Przeważnie CO jest mniejsze niż CW, które decyduje o mocy kotła.

Ponadto na potrzeby mieszkańców określa się zasobnik CW - średnio 50l/ osobę  dziennie. i mamy wtedy pojemność zasobnika, a moc kotła na potrzeby CW powinna zapewnić nagrzanie tej pojemności w czasie nie większym niż 30min.

I tak powinieneś dostać w projekcie, a nie jakieś śmieszne 1kW.

Możliwe że to 1kW to do bilansu energetycznego jest policzone.

Opublikowano

Może projektant(-ka) założył (według mnie słusznie), że przerwy na ogrzewanie zasobnika przy akumulacji ciepła w wylewkach są niezauważalne. Lepsze to niż gdyby napisał np. CO 7 kW + CWU 10 kW = 17kW - to by była bzdura.

PS. rozmawiałem ostatnio z klientem i był bardzo zadowolony z zasobnika 150L + kocioł 14kW. Zwaliła mu się rodzina na głowę, w domu mieszkało 8 osób i nie brakowało nikomu ciepłej wody :-)

Opublikowano
2 godziny temu, teres napisał:

Może projektant(-ka) założył (według mnie słusznie), że przerwy na ogrzewanie zasobnika przy akumulacji ciepła w wylewkach są niezauważalne. Lepsze to niż gdyby napisał np. CO 7 kW + CWU 10 kW = 17kW - to by była bzdura.

Nie pisz głupot - z resztą co mi do tego, ja swoje napisałem i mnie to co ty piszesz ani ziębi, ani grzeje.

PS jak zapewnisz ten 1kW do grzania CW przy pomocy kotła gazowego?

Opublikowano
8 godzin temu, sambor napisał:

Nie pisz głupot - z resztą co mi do tego, ja swoje napisałem i mnie to co ty piszesz ani ziębi, ani grzeje.

Gdzie napisałem głupotę, możesz wskazać?

8 godzin temu, sambor napisał:

PS jak zapewnisz ten 1kW do grzania CW przy pomocy kotła gazowego?

A kto mówi o zapewnianiu takiej mocy. Napisałem, że według mnie lepiej, że projektant tak to napisał.

Opublikowano
36 minut temu, teres napisał:

Gdzie napisałem głupotę, możesz wskazać?

Cały post #8 - przeczytaj go kilka razy i zastanów się nad jego treścią.

Zasobnik  150l do kotła 14kW w zasadzie przez większość sezonu ujdzie, większość kotłów gazowych grzeje CW z większą mocą niż nominalna moc kotła a czas przerw zależy od temp na zewnątrz i szybkości wychładzania się budynku.

Wiele zależy od zasobnika i samego kotła oraz temp do której grzejemy wodę.

Opublikowano
W dniu 23.05.2019 o 08:51, sambor napisał:

Nie wystarczy!

To ile wystarczy ?

W dniu 23.05.2019 o 08:33, teres napisał:

Jak masz osobno rozdzielacze podjechane do kotłowni, to można myśleć o oddzielnym sterowaniu temperaturą na parterze i piętrze. Wychodzi to dość drogo. Ja bym na początek dał jeden sterownik i starał się to wyregulować na rozdzielaczach.

Osobno idą rury od rozdzielacza z piętra osobno idą z parteru. Od początku zakładałem dwie pompy ze sprzęgłem i dwa sterowniki- parter i piętro (stąd w zestawie DIMM), choć nie wiem do końca czy dobrze, bo może jest prostszy sposób.

18 godzin temu, sambor napisał:

Szkoda się sprzeczać, doceniam Wasze wpisy i pomoc, bo przeczytałem sporo wątków z Waszymi wpisami i zależy mi na opinii obojgu.

W dniu 22.05.2019 o 22:04, teres napisał:

Możesz brać tego Immergasa z zestawem DIM. Nie brałbym Exa tylko właśnie Victrixa. Będziesz musiał dołożyć naczynie przeponowe na 90%.

Dlaczego nie EXA i dlaczego musi być dodatkowe naczynie przeponowe ?

Opublikowano
W dniu 22.05.2019 o 22:04, teres napisał:

Termet się nie nadaje.

Może podaj dlaczego?

Ja do takiego domu proponuję właśnie termeta Golda  ze sterowaniem pogodowym, będzie na pewno działać.

Moc 20kW , można dać dodatkowo sterowanie Open therm

W dniu 22.05.2019 o 19:48, Grzechu82 napisał:

Immergas przyciągnął mnie ceną oraz opiniami o dobrej elektronice (sterowaniu).

Akurat elektronika  jest fatalna!

Opublikowano

Przejrzałem ofertę Termeta i wygląda ciekawie. Sprawdzę tylko serwis w okolicy.

Widzę ze mają też zestawy pompowe i zasobniki, tylko czy dobre?

Jeżeli chodzi o sterowniki Termeta to rozumiem że wybierać jedynie te które nie działają na zasadzie on/off ?

@Ksieciunio @Animus może Wy coś wrzucicie do koszyczka ?

Opublikowano
13 godzin temu, sambor napisał:

Cały post #8 - przeczytaj go kilka razy i zastanów się nad jego treścią.

Nadal nie wiem o co Ci chodzi :-/

13 godzin temu, sambor napisał:

Zasobnik  150l do kotła 14kW w zasadzie przez większość sezonu ujdzie, większość kotłów gazowych grzeje CW z większą mocą niż nominalna moc kotła a czas przerw zależy od temp na zewnątrz i szybkości wychładzania się budynku.

Przy ogrzewaniu podłogowym jest luz, przy grzejnikach lepiej żeby był mocniejszy kocioł, który szybciej zagrzeje zasobnik.

4 godziny temu, sambor napisał:

Może podaj dlaczego?

Bo nie umieją zrobić fajnego sterownika który:

1) potrafi zmienić temperaturę CWU na kotle, naładować zasobnik, wygrzać legionellę

2) skoryguje płynnie moc palnika jeśli w środku jest już ciepło, ale trzeba jeszcze minimalnie grzać

3) będzie widział, że na polu zaczyna się robić cieplej i można bardziej ograniczyć grzanie

4) będzie potrafił sterować pompą cyrkulacji według zaprogramowanego harmonogramu

Za dużo jest doktoryzowania się ze sterownikami OT do Termeta.

4 godziny temu, sambor napisał:

Ja do takiego domu proponuję właśnie termeta Golda  ze sterowaniem pogodowym, będzie na pewno działać.

Moc 20kW , można dać dodatkowo sterowanie Open therm

Akurat elektronika  jest fatalna!

Ja montuję te Termety do starszych instalacji z grzejnikami, do tego dostają w pakiecie sterownik pokojowy np. Auraton. Jak do tej pory 100% zadowolonych klientów.

Opublikowano

A kto, według Ciebie, robi sterowniki posiadające powyższe funkcje ? Do tej pory myślałem że Immergas ma naprawdę dobre sterowanie ale sambor zwiększył moją czujność i drążę dalej.

Naczytałem się ostatnio sporo też o Vaillancie (piec+sterowanie) i w ogóle zrobił mi się mętlik.

Opublikowano

Junkers CW400 potrafi wszystko to (we współpracy z odpowiednim kotłem), o czym napisałem. Vaillant też chyba będzie miał większość funkcji. Immergas podobnie, ale nie umie sterować cyrkulacją.

Opublikowano
W dniu 24.05.2019 o 22:29, Grzechu82 napisał:

@Animus może Wy coś wrzucicie do koszyczka ?

Nie widzę potrzeby zaśmiecania wątku moimi wpisami.

Opublikowano

A, jeszcze jedno - w jaki sposób regulowana jest temperatura przy dwóch obiegach przy zastosowaniu CW400 (+2xMM100) w Junkersie ? Przy jednym obiegu będzie CW 400, a przy drugim skąd będzie brana temeratura  ?

Opublikowano

Kolego Teres ja tez bylem sceptycznie nastawiony do sterownika termeta ale zaskocze cie cterownik cr 11011 dedykowany do termeta wszystko co wymieniasz w 3 pierwszych punktach to potrafi. Pkt.4 mozna rozwiazac kupujac programator za 30 zl. A jak chcesz cos jeszcze ładniejszego to tech robi sterownik z open therm dotykowy. A sam open therm niczym nie jest bardziej skomplikowany od innych sterownikow. Fakt jest tylko taki ze do dwoch obiegow termet sie nie nadaje bo sa lepsze rozwiazania. Podzielam twoje zdanie z podłogowka i moca kotla. Nawet jak 45 minut bedzie grzal cwu to w nowym budownictwie bedzie to niezauwazone. Mozna smialo brac 12kW na 150L co i tak bedzie ok 15kW dla cwu. Co do Auratona to powiem ze z moich testow wszystko jedno czy damy on/off (auraton) czy pid (11011). Oczywiscie w obu przypadkach czujnik temp zewn. Jak sie dobrze wstrzelimy z krzywą spalanie takie same. Na cr 11011 duzo wiecej opcji do ustawien, fajny jest programator grzania cwu, wplyw pomieszczenia na moc kotla, i sporo ustawien uzytkownika.

Grzechu82 jak chcesz 2xmm100 to musisz cw 400 na jeden obieg i kolejny regulator na drugi obieg. Ale lepiej jest zrobic podłogowy na cw 400, podłoga na 1xmm100 w niego zawor 3d i pompe podlogi. Pompe grzejnikow wpinasz w kociol.Krzywa grzewcza dla podłogi i osobna na kotle dla grzejnikow. Kociol pracuje non stop. Na grzejnikach termostaty.

Reasumujac jak 1 obieg to jak Sambor radzi - Gold + czuj. zewn + cr11011. 

Jak 2 obiegi junkers, mm100, cw 400

Opublikowano

Przepraszam bardzo że się wtrącę do tematu, ale sam jestem w trakcie wyboru pieca i tych wszystkich innych niezbędnych bajerów, mam dom z 1970 - stare budownictwo, ale leci generalny remont więc nowe okna, ocieplenie itp. W domu będzie podłogówka ~ 120 m2 + 2 drabinki w łazienkach + grzejnik w "przedpokoju" / "ganku" - wejściu do domu + 3 grzejniki w piwnicy. Hydraulik który aktualnie zaczął działać w domu mówi że piec immergas + mieszacz do podłogówki + zasobnik 150l ale czy nie lepszy byłby zestaw z Junkers'a ? Moglibyście mi podać dokładnie co by było dokładnie potrzebne (jaki dokładnie piec, jaki moduł, jaki zasobnik) aby było najoptymalniej. W gospodarstwie domowym mam 3 kobitki - więc ilość ciepłej potrzebnej wody będzie niebawem (jak młode podrosną) dość kluczowa, a i żeby zużycie gazu nie było zabójcze :)

Dodam że nie jestem zbytnio obeznany w temacie więc prosiłbym o podanie dokładnie każdego elementu jaki będzie potrzebny. Sterowanie podłogówką chcę mieć w każdym pokoju.

Opublikowano

no to albo zrobisz 2x MM100 do tego cw 400 i CW 100 ale będziesz w ten sposób kierował się dwoma pomieszczeniami nadrzędnymi po jednym na kondygnacje. Nie wiem czego w ten sposób oczekujesz ale efekt bedzie taki ze bedziesz mogł sterować tylko kondygnacją jako całością. Ja bym zrobił na jednym obiegu wszystko lub jeżeli chcesz sterować każdym pomieszczeniem z osobna to listwa i siłowniki na belki, pieniądze podobne a szerszy wachlarz ustawień choć na 70 m2 na dole i 100 na górze nie nasterujesz się bardzo z osobna.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.