hajtaler428 Opublikowano 17 Maja 2019 #51 Opublikowano 17 Maja 2019 Jak jedno? Jak masz dwa kotły to każdy musi mieć własne naczynie
Zajaszcze Opublikowano 17 Maja 2019 Autor #52 Opublikowano 17 Maja 2019 Przecież kotły nigdy razem nie będą pracować, stary będzie tylko jako zapas w razie awaria/serwisu nowego. Ostatecznie w roku 2020 początek lub koniec pójdzie na złom
sambor Opublikowano 17 Maja 2019 #53 Opublikowano 17 Maja 2019 4 godziny temu, hajtaler428 napisał: Jak masz dwa kotły to każdy musi mieć własne naczynie Nieprawda, może być wspólne naczynie.
Zajaszcze Opublikowano 17 Maja 2019 Autor #54 Opublikowano 17 Maja 2019 Rura do naczynia 1 cal, a pozostałe? Przyłącza do pomp są na 3/4" Obiegową cwu 1/2" Trzymać się wszędzie 1" czy mogę sobie zredukować obiegi do 3/4" a obieg do cwu na 1/2". Dodam jeszcze, że na tą chwilę mam jeszcze w ścianie rurę 2" z grawitacji do 4 grzejników. Przy najbliższym remoncie korytarza rury bezproblemowo będę mógł wymienić.
Zajaszcze Opublikowano 18 Maja 2019 Autor #55 Opublikowano 18 Maja 2019 Małe sprostowanie, pompy są jednak na przyłączu 1calowym. Także pytanie nie aktualne. Co w przypadku pompy obiegowej? Mogę sobie bezproblemowo zredukować średnicę rur? Np. do 3/4" lub 1/2".
Zajaszcze Opublikowano 24 Maja 2019 Autor #56 Opublikowano 24 Maja 2019 Witam, ponownie powyższe tematy doczytałem, wszystko wiem. Teraz nowe pytanie, otrzymałem dodatkowy zastrzyk gotówki i chciałbym dowiedzieć się czy taki nowy schemat ma rację bytu.
Zajaszcze Opublikowano 3 Grudnia 2019 Autor #57 Opublikowano 3 Grudnia 2019 Witam, wracam po pół roku, niestety musiałem pilnie wyjechać do pracy i temat modernizacji kotłowni został wstrzymany do wiosny. Podczas mojej nieobecności zrobiłem prosty projekt 3D mojej instalacji. Czy wy fachowcy mogli byście na niego spojrzeć. W projekcie nie uwzględniłem zaworów zwrotnych. Projekt bez problemu można odpalić na WINDOWS 10. W win7 trzeba sciągać programy. Jedyne co mnie martwi to połączony powrót obiegu 3 (jeden kaloryfer) i 2. Czy to będzie działać tak jak chce czy muszę przerabiać dojście do tego jednego kaloryfera. kotłownia.3mf
sambor Opublikowano 3 Grudnia 2019 #58 Opublikowano 3 Grudnia 2019 Daj schemat w jakimś "normalnym" formacie" - pdf, jpg itp tego pewnie nikomu nie będzie chciało się oglądać!
Zajaszcze Opublikowano 3 Grudnia 2019 Autor #59 Opublikowano 3 Grudnia 2019 kotłownia.3mf W dniu 24.05.2019 o 21:39, Zajaszcze napisał: Witam, ponownie powyższe tematy doczytałem, wszystko wiem. Teraz nowe pytanie, otrzymałem dodatkowy zastrzyk gotówki i chciałbym dowiedzieć się czy taki nowy schemat ma rację bytu. Nie ma sensu, jest post wyżej w *.JPG.
mironw Opublikowano 3 Grudnia 2019 #60 Opublikowano 3 Grudnia 2019 W dniu 17.05.2019 o 12:42, Zajaszcze napisał: Przecież kotły nigdy razem nie będą pracować, stary będzie tylko jako zapas w razie awaria/serwisu nowego to poco tyle pomp ,zz jak i tak pewnie będziesz sam to uruchamiał
Zajaszcze Opublikowano 3 Grudnia 2019 Autor #61 Opublikowano 3 Grudnia 2019 Po co tyle pomp? 1. Ponieważ mogę pozwolić sobie na taki koszt. 2. Ponieważ schludnie będzie to wyglądało. 3. Ponieważ na chwile obecna, z jedną pompą nie dogrzewa mi 3 obiegu i chciałbym to naprawić (tego, który ma jeden kaloryfer). 4. Ponieważ mam takie hobby - remonty (dom ten kupiłem celowo do gruntownego remontu aby w nim sobie grzebać a na końcu może się do niego wprowadzić. 5. Ponieważ mój sterownik jest w stanie obsłużyć taką ilość pomp. 6. Ponieważ lubię komplikować, utrudniać sobie prace i uczyć się wielu technicznych rzeczy.
mironw Opublikowano 3 Grudnia 2019 #62 Opublikowano 3 Grudnia 2019 chodziło ni o pompy na powrocie do kotłów , bo i tak jedna wiecznie będzie stać(zarastać kamieniem) - patrz śmieciuch , a jak Ci się zawiesi ZZ to dodatkowo może dojść do grzania wody w śmieciuchu bezsensu ,a pompy przy GRUPACH POMPOWYCH to jak najbardziej jestem za !!!!
Zajaszcze Opublikowano 3 Grudnia 2019 Autor #63 Opublikowano 3 Grudnia 2019 Teraz rozumiem o co tobie chodzi. Na tą chwilę mam pompę wilo yonos pico, ona już pracuje 4 lata, więc na pewno przy kopciuchu ona zostanie (do 2024r, potem prawdopodobnie w to miejsce trafi kominek, może wcześniej. Mam już przygotowane przyłącze pod posadzką " w razie w").Ta pompa będzie zasilała sprzęgło od kopciucha, oraz taka sama będzie zasilała sprzęgło przy pelleciaku. Na grupach będzie willo stratos z autoadapt-em. Największy problem w tej chwili to informacja na temat czy grupa 3 i 2 przez połączony powrót jednego grzejnika będzie działać w praktyce tak jak myślę. wszystko jest w modelu 3D. Do wiosny mamy czas, żeby to rozkminić. Niestety tej zimy, będę musiał jeszcze codziennie jeździć palić do tego domu.
Zajaszcze Opublikowano 4 Grudnia 2019 Autor #65 Opublikowano 4 Grudnia 2019 No nie sprawdzi się, zasilanie do sprzęgła jest a od sprzęgła grawitacyjnie ma iść :D. Schemat już mam, czy ktoś w ogóle odpalił ten mój plik z 3D buldiera? kotłownia.3mf
MikiQ Opublikowano 4 Grudnia 2019 #66 Opublikowano 4 Grudnia 2019 Bo nikt nie będzie specjalnie instalować programu do jednego zdjęcia. Jak chcesz uzyskać pomoc to zamieszcz to w jakimś normalnym pliku. Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka
Zajaszcze Opublikowano 4 Grudnia 2019 Autor #67 Opublikowano 4 Grudnia 2019 W WINDOWSIE 10 bez problemu można to odpalić. Jest już wbudowany program w system i na nim robiłem. Nikomu nie każe niczego instalować. Jest wszystko napisane.
MikiQ Opublikowano 4 Grudnia 2019 #68 Opublikowano 4 Grudnia 2019 Ja używam w dalszym ciągu Windowsa 7. Nawet na nowym komputerze który nie dawno kupił też przeinstalowałem na 7 bo miałem wolną licencję. Nie możesz wrzucić tego w jakimś dostępnym formacie?Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka
g69 Opublikowano 5 Grudnia 2019 #69 Opublikowano 5 Grudnia 2019 21 godzin temu, Zajaszcze napisał: No nie sprawdzi się, zasilanie do sprzęgła jest a od sprzęgła grawitacyjnie ma iść :D. Wiadomo,że za sprzęgłem pompa i zawór mieszający,ale to było już wcześniej rysowane. Rozważyłbym też zasilanie bojlera przez zawór elektromagnetyczny.Sterowanie napięciem 230 V ze złącza CWU sterownika.Zawór by się otwierał gdy na stykach pojawi się napięcie.
mironw Opublikowano 5 Grudnia 2019 #70 Opublikowano 5 Grudnia 2019 @g69 a po co ten ATV przy sprzęgle , ono utrzyma gorący powrót , co prawda nie otwarłem tego w3D ale wydaje mi się zeschematu powyrzszego ,że kolega ma 3 obiegi na grupach pompowych , to poco ten zawór 3D przed rozdzielaczem .
sambor Opublikowano 5 Grudnia 2019 #71 Opublikowano 5 Grudnia 2019 Układ z postu #69 nie będzie działać prawidłowo.
Gość Digitrax Opublikowano 5 Grudnia 2019 #72 Opublikowano 5 Grudnia 2019 Oraz zgodnie z przepisami prawa budowlanego każdy kocił w takim połączeniu musi mieć osobna rurę bezpieczeństwa. Rura wznośna może być wspólna.
g69 Opublikowano 6 Grudnia 2019 #73 Opublikowano 6 Grudnia 2019 19 godzin temu, mironw napisał: a po co ten ATV przy sprzęgle , ono utrzyma gorący powrót , . A czy samo sprzęgło jest w stanie utrzymać odpowiednio wysoką temperaturę powrotu? W układzie jest kocioł na pellet i na ogół zapewnia się wysoką temperaturę powrotu zaworem temperaturowym. Jeśli doświadczenie CI podpowiada,że nie trzeba,to zawsze kilka stówek do przodu.
Zajaszcze Opublikowano 8 Grudnia 2019 Autor #74 Opublikowano 8 Grudnia 2019 Witam, porobiłem zrzuty. Nie oddają one tego co bym chciał, bo miejscami jest ciasno.
g69 Opublikowano 8 Grudnia 2019 #75 Opublikowano 8 Grudnia 2019 Patrzę na te rzuty i wiem,że już nic nie wiem.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.