Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Zapowietrzający się układ C.o i C.w.u

maniek130

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam,

od ponad dwóch lat mam problem z zapowietrzającym się układem CO i CWU

co zimę ten sam problem, że w grzejnikach słychać bulgotanie i przelewanie się wody, gdy załączy się grzanie CWU

i po pewnym czasie przestaje grzać bojler. Pompka działa a a powrót jest zimny i nie grzeje się bojler

Odpowietrzniki są automatyczne powietrza od chol.. Nie raz nawet wypuszcza odpowietrznik powietzra przez 7-10min syczy, ale i tak nie chce ruszyć grzanie wody. Wczoraj nawet w trybie lato nei ruszyło

Proszę powiedzcie jak to wszystko odpowietrzyć

Mam podłogówkę i grzejniki. Podłogówka ma RTL

Opublikowano

Ten za pompą CWU nie powinien stanowić zagrożenia.Natomiast ciekawe jak wygląda sytuacja z tym w okolicy kotła,może jakieś zdjęcie instalacji z tym odpowietrznikiem.Jak jest na zasilaniu z kotła to można się domyślać że pompa CWU zasysa przez niego powietrze,też nie wiadomo jak jest usytuowana pompa na grzejniki względem tego odpowietrznika.Przykładowo może być tak jak w załączniku a nie powinno.

SCHEMAT #18.jpg

Opublikowano

nie ma mnie w domu obecnie więc zdjęc nie załącze

ale tak jak narysowałeś nad piecem jest tak jak na rysunku

a odpowietrznik drugi jest za pompa przed samym bojlerem

pompmpy mam wszystkie w poziomie

Opublikowano
2 godziny temu, zaworek napisał:

Może masz zamontowany odpowietrznik automatyczny na ssaniu pompy 

Nie moge zrozumieć dlaczego Panowie hydraulicy wskazują jako częsty problem zapowietrzania instalacji odpowietrzniki na ssaniu pompy.

Moze ktos to wyjasnic?

Jeżelitak sie dzieje to przyczyna jest niskie cisnienie przed pompa a nie odpowietrznik automatyczny.

Żadna instalacja hydrauliczna (poza konkretnymi przypadkami) nie moze pracowac na podciśnieniu. Jeżeli tak sie dzieje to problem jest w konfiguracji samej instalacji a nie odpowietrzniku.

Opublikowano

Tu może być problem z poprawnością montażu naczynia wyrównawczego.

Opublikowano
3 godziny temu, PioBin napisał:

Nie moge zrozumieć dlaczego Panowie hydraulicy wskazują jako częsty problem zapowietrzania instalacji odpowietrzniki na ssaniu pompy.

Moze ktos to wyjasnic?

Jeżelitak sie dzieje to przyczyna jest niskie cisnienie przed pompa a nie odpowietrznik automatyczny.

Żadna instalacja hydrauliczna (poza konkretnymi przypadkami) nie moze pracowac na podciśnieniu. Jeżeli tak sie dzieje to problem jest w konfiguracji samej instalacji a nie odpowietrzniku.

Popatrz sie na rys niedowiarku 

Znalezione obrazy dla zapytania ciÅnienia w instalacji co

Podobny obraz

Po stronie ssawnej pompy jest zawsze niższe ciśnienie niż w pozostałej części instalacji i jeżeli tam jest wstawiony odpowietrznik automatyczny pływakowy to pływak jest ściągany w dół a pompa często przez odpowietrznik zasysa powietrze, zamiast wodę z instalacji

Powyższe rys nie są najlepszym przykładem , ale wiadomo o co się rozchodzi

Opublikowano

39 minut temu, sambor napisał:

Po stronie ssawnej pompy jest zawsze niższe ciśnienie niż w pozostałej części instalacji

@sambor ale mnie nie interesuje wysokosc podnoszenia pompy tylko cisnienie w instalacji przed pompa wzgledem cisnienia atmosferycznego, a to nie powinno przybierac wartosci mniejszych.

Przygladnij sie rysunkowi ostatniemu i przesun wirtualnie pompe tuz przed/na manometr. Jakie pokaze cisnienie? -0.1 bar?

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

proszę o [pomoc był hydraulik spuścił wodę oprócz z bojlera

podłączył pompę do odpowietrzania niby odpowietrzone było, ale działało tylko dwa tygodnie dobrze i etraz znowu się zapowietrzył bojler. proszę doradźcie co zrobić

20190422_163006.jpg

20190422_163015.jpg

20190422_163037.jpg

20190422_163102.jpg

20190422_163115.jpg

20190422_164134.jpg

20190422_163047.jpg

20190422_164144.jpg

Opublikowano

Dupek był a nie hydraulik. Nadal masz odpowietrznik automatyczny po stronie ssącej pompy. To ten znajdujący się na górze pionowej rury wychodzącej z kotła. Zamiast niego winno tu być podłączone naczynie otwarte znajdujące się w najwyższym punkcie tej instalacji. Na szybko odpowietrznik ten należy usunąć i zostawić tam zawór bezpieczeństwa do czasu instalacji naczynia otwartego.

Opublikowano

dzięki, za opowiedz

usunę go, ale co dalej mam zrobić by znowu powietzra nie zaciągało

czy zrobienie osobnego rozdzielacza do podłogówki i do grzejników też pomoże

bo nie wiem czy zauważyliście,że wszystko jest na jednym rozdzielaczu

Opublikowano
7 minut temu, Digitrax napisał:

Zamiast niego winno tu być podłączone naczynie otwarte znajdujące się w najwyższym punkcie tej instalacji

Zrob tak jak napisal @digitrax powyzej. To nie odpowietrznik tylko "konfiguracja" tej instalacji do dupy.

Zakrecisz i bedziesz przekonany ze jest dobrze a bedzie niebezpiecznie.

Opublikowano

Teoretycznie jak napisane wyzej a praktycznie moze byc trudne.

Opcja druga to zrobic calosc w zamknietym ale czy kociol sie nadaje?

Opcja trzecia kociol zostawic w otwartym i naczynie przeniesc nad a sama instalacje zamknac przez wymiennik.

Co bys nie wybral tanio i szybko nie bedzie.

Opublikowano
12 minut temu, PioBin napisał:

Teoretycznie jak napisane wyzej a praktycznie moze byc trudne.

Opcja druga to zrobic calosc w zamknietym ale czy kociol sie nadaje?

Opcja trzecia kociol zostawic w otwartym i naczynie przeniesc nad a sama instalacje zamknac przez wymiennik.

Co bys nie wybral tanio i szybko nie bedzie.

szybko to już mi nie zalezy, ma być dobrze bo mam dosyć co kąpiel na drugi dzień wszystko odpowietrzać

Opublikowano

Jedyne co ci moge poradzic to jesli sam tego nie ogarniesz to pozostaje poszukac innego hydraulika. Przedstaw mu trzy powyzsze opcje i po rozmowie/wycenie robocizny i materialow podejmiesz decyzje.

Opublikowano

Masakra CO i podłogówka na jednej pompie bez obniżenia podłogi , to już zmiana hydraulika , a zawór zwrotny z zasilania dał  bym na powrót z bojlera

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.