Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Defro eko komfort PZ 25- Spieki.


Skoczu87

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich :)

Użytkuje piec jak w temacie od listopada 2018r....Dom 300m2 ocieplony styropianem z górnej półki 15 cm,dach wełna 30 cm,do ogrzania faktycznie około 240m2 ponieważ 3 garaży nie ogrzewam jedynie przy dużych mrozach,ciepło z kotłowni ogrzewa owe garaże,w całym domu podłogówka,2 grzejniki w łazience plus 3 mało aktywne w garażach.. ogólnie większych problemów z nim nie mam po za jednym który doprowadza mnie do zgrozy:/ nie mogę w żaden sposób pozbyć się spieków,uważam że w kotle tej klasy nie powinno się tak dziać...opiszę jakie kroki wykonałem w celu pozbycia się problemu,może ktoś coś jeszcze doradzi?

*Wykluczam opał-stosowałem już 5 rodzajów tej zimy od taniego po ferrari w klasie węgli z zapewnieniem RI 0 bez żadnych efektów,no może ciut lepiej..

*Ustawienia przewrócony w cały świat sterownik Tech K1vp4..obniżanie mocy kotła,korekta powietrza,obroty wentylatora w menu serwisowym,oczywiście podawanie jak i czasy postojów również zmieniane,nic to nie daje..Piec pracuje w PID.

*Wczoraj uszczelniłem retorte,oraz nawiercilem w górnej części korony 6 otworów fi6,podobno lepiej dopala się węgiel na górnej części kopczyka,co faktycznie zauważyłem po jednej dobie...oraz Spieki są dużo mniejsze czyli jest progres,ale czy można wyciągnąć więcej

Może zbyt wiele wymagam,może już doszedłem do wyniku którego nie da się poprawić?wstawiam zdjęcie jak wygląda popiół po jednej dobie spalanie...martwi mnie fakt że na wcześniejszych opałach miałem nalot w piecu koloru siwego popielatego a na węglu sztygar Ultra kolor nalotu jest czarny,nie jest to sadza ale jest widoczna różnica między poprzednim opałem...jak u was wygląda sprawa popiołu spieków??czy jest możliwe żeby z ekogroszku uzyskać popiół w100 jak z papierosa ??

 

IMG_20190324_100706.jpg

IMG_20190324_100651.jpg

IMG_20190323_215101.jpg

IMG_20190324_100620.jpg

IMG_20190324_100738.jpg

Opublikowano

Te spieki to mi bardziej na koksowe wygladaja . Sądząc po nalocie powietrzem w dół nie ma co iść . Raczej trzeba by testowo wydłużyć czas pomiędzy podawaniem lub zmniejszyć dawkę . Tak mi się zdaje że to niedopałki . Spróbuj bardziej ostre fotki zrobić . Co do spalenia na popiół to jest to możliwe . Na pobliskim składzie mam ekogroszek co testowałem ostatnio . Fakt że kopcił trochę i trzeba go było mocniej napowietrzać , ale spieki zero . Nic ani kawalka . A najlepsze że w papierku miał dość sporą spiekalność . 

Opublikowano

Mhh dawkę mam min 2 sekundy max 8 sekund przerwa 30 sekund..korektę dolnego nawiewu na 0 górnego -4..już robię fotki,niedopałki nie są to najpewniej,wygląda to jak lawa zastygniętą czyli zlany popiół co sugerowało by zmniejszenie powietrza ale nalot mówi co innego...

IMG_20190324_123440.jpg

IMG_20190324_123426.jpg

Opublikowano

Jak piszesz że lawa to fakt że spieki . Ale bardzo przypominają węgiel . Tak ja to widzę ,jednak się nie spieram :) . Probowales dodać wapna budowlanego lub też dosypać peletu . Te sposoby są bardzo pomocne na spieki .  Edycja . No jak nic żużel .

 

Opublikowano

Pewnie że wapno było dodawane ale na poprzednim węglu...teraz kupiłem węgiel z RI0 i chciałbym z niego wycisnąć brak spieków,chyba że ten węgiel to kupa a na papierze ładnie się prezentuje...:) Stare węgle były przed uszczelnieniem retorty tam to miałem kalafiory że tylko do garnka wkładać i gotować:) wolałbym nie dodawać teraz wapna,a spróbować ogarnąć to po bożemu:)

Opublikowano
2 godziny temu, Skoczu87 napisał:

Wczoraj uszczelniłem retorte,oraz nawiercilem w górnej części korony 6 otworów fi6,podobno lepiej dopala się węgiel na górnej części kopczyka,co faktycznie zauważyłem po jednej dobie...oraz Spieki są dużo mniejsze czyli jest progres,ale czy można wyciągnąć więcej

Może ktoś bardziej obeznany w temacie się wypowie odnośnie tego . Mi się zdaje że jak za wiele powietrza będzie u góry też może to prowadzić do topnienia popiolu . Taka moja luźna myśl . 

Opublikowano

W retortach nowego typu otwory widziałem nawiercane fabrycznie,stąd decyzja o otworach...zawsze można je załatać,ale po wczorajszym uszczelnieniu jestem mega zadowolony w porównaniu do tego co było,ale wiadomo człowiek zawsze chce więcej...może jeszcze można jakoś to usprawnić...dziękuję Ci za zainteresowanie i odpowiedzi...pozdrawiam

Opublikowano

No ja mam inny palnik więc tylko podpieram się tym co tu na forum wyczytalem . Masz tam coś nad palnikiem wiszącego . A foto też pokazuje niezły ogień . Może to co wisi jest za nisko przez co temperatura na palniku jest za wysoka . U mnie jak bawiłem się z miska czy tortownica  tak było . Jak za nisko to fajnie piecyk dobijal no rewelacja ale kalafiory też szybciej powstawały . Rozwiązania problemu zycze .

Opublikowano

@Skoczu87 na pewno dobrze uszczelniłeś retortę? U mnie właśnie to zrobiło największą robotę. Dobre spasowanie i uszczelnienie retorty. Później tylko lekkie korekty sterownikiem. Nie jestem żadnym ekspertem, ale u mnie tak wyglądały niedopałki. Jednak jak mówisz, że to tak jakby stopiona ława, to nie będę dyskutował :)

Niżej zdjęcia przed i obecnie. 

 

Wcześniej kalafiory, obecnie w 90% pył. 

IMG_20190325_082233.jpg

IMG_20190317_200816.jpg

Opublikowano

Mhh no te niedopałki wyglądają jak u mnie ale niektóre wyglądają jak czarny węgiel a niektóre jak stopiona lawa:)...no u Ciebie jest mega różnica...uszczelniales ja po całym obwodzie jak rozumiem???kurcze nie wiem co mógłbym źle zrobić....:/?

Opublikowano

Tak, po całym obwodzie, dałem dużo silikonu, aż go wypchnelo na zewnątrz. Później jeszcze to o objechalem palcem na około palnika.

Wysłane z mojego PRA-LX1 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Chciałem podzielić się spostrzeżeniami na temat mojego tematu...uszczelniłem ponownie retorte z dużą ilością uszczelniacza,za 1 razem dałem za mało...po ponownym wklejeniu retorty była mega zmiana,plus delikatne korekty i jestem bardzo zadowolony:) a modulacja temperatury Wacha się w 4 stopniach....tak więc dobre uszczelnienie retorty pomogło...szkoda bo całą zimę męczyłem się z ogromnymi spiekami ..pozdrawiam

IMG_20190327_161832.jpg

IMG_20190327_161904.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.