Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Problem z rotametrami

plemie101

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

zamknij zawory na instalacje i otwórz 3d na maksa - kręć nim w prawo w lewo  może się zastał - te minimalne przepływy skądś się biorą więc stawiam że jest zastany3D

Opublikowano
1 minutę temu, darek69 napisał:

Pisałem juz Ci wcześniej:
Jak temperatura na piecu spadła to zawór 3D otworzył dopływ ciepłej wody i rotametry działają dobrze, więc wygląda na to, że tak jak napisał sambor@ uszkodzony jest zawór 3D i nie otwiera dopływu wody z powrotu podłogówki albo niedrożna jest rura od powrotu do zaworu 3D, 

Ok, będę szukał może ktoś ze znajomych by miał coś podobnego na podmianke, żeby nie kupować jak jest ok..

Opublikowano
5 minut temu, mironw napisał:

zamknij zawory na instalacje i otwórz 3d na maksa - kręć nim w prawo w lewo  może się zastał - te minimalne przepływy skądś się biorą więc stawiam że jest zastany3D

Wrócę to tak zrobię ;) 

Opublikowano

Gdyby się okazało że padnięty 3D to sugeruje wymianę jednak na zaw.o Kvs 2,5 Niby ten o 1,6 daje jeszcze radę przy przepływie 1,5l/min/1pętla (globalny przepływ 540l/h)bo spadek ciśnienia na zaworze wyniesie wtedy ok.13kPa przy dopuszczalnym 15.ale gdyby się okazało że potrzebny byłby większy globalny przepływ to jeż ten 1,6Kvs nie za bardzo.Tym bardziej że przewymiarowanie(w pewnych rozsądnych granicach) dla tego typu zaworu nie jest groźne

Opublikowano
2 minuty temu, zaworek napisał:

Temp.na kotle nie ma nic wspólnego.Jak 3D jest sprawny to przepuszcza wodę o takiej temp jaka jest nastawiona na nim.Nie odcina całkiem wody,przepływ jest cały czas 

zawór zamyka dopływ z H -instalacji  po wyżej nastawionej  i krąży przez 3D

Opublikowano

Jak patrze na filmik to wygląda  że te zawory na dolnej belce są przynajmniej przymknięte  zdejmij całkiem będzie pewność

Opublikowano

zawór 3D jest sprawny. Zatkana jest ta rura co doprowadza powrót do niego.

Opublikowano

Wrócę do domu to spróbuję odkrecic go od dołu, tylko obym w domu miał klucz ;) chociaż mam wrażenie że jak ręką złapie to rurę, że coś tam idzie...

Opublikowano

coś idzie, bo nie jest zatkana w 100% tylko powiedzmy w 95%, dlatego jak zawór dostaje te 70*C z pieca(powyżej 43) to zamyka dopływ goracej wody a otwiera "mały obieg"(ten pomiędzy belka górna-rura podłogówki-dolna belka- i ta rura powrotna do niego). Jako, ze ona jest przytkana, to mocno tłumi przepływ wody. W którym miejscu to nie wiem, ale na odcinku pomiędzy trójnikiem na powrocie a podłączeniem do 3D.

Byc może podczas uruchamiania układu, z dolnego zaworu(tego z białym pokrętłem) spadła uszczelka(jest taka sama jak w zaworach grzybkowych 3/8") i gdzieś utknęła na opisywanym kawałku.

Opublikowano

Ale wtedy muszę wygaszacz kocioł, a tak zakrece zawory to raczej nie powinno pójść dużo wody co ? A tak jak mówisz było wczoraj i rotametry dzialaly prawidłowo wtedy 

Opublikowano

11 minut temu, sambor napisał:

Tu wystarczy bez odkręcania - na zimnym kotle puścić  obieg przy max odkręconym zaw 3-D- wtedy idzie wprost z kotła ( zimnego).

ale juz to robił

6 godzin temu, plemie101 napisał:

Zauważyłem jeszcze jedna dość istotna rzecz( tak mi się wydaje ) wczoraj wygasił mi sie piec i zauważyłem że gdy temperatura na piecu jest około 30 stopni to rotametry automatycznie spadły w dół, więc odkręciłem kolejne obiegi i nie było sytuacji, że przy odkręceniu kolejnego obiegu spada ciśnienie. 

Opublikowano
2 minuty temu, sambor napisał:

Jak były próby na zimnym kotle i nic nie dały to sam zaw 3D nie jest zatkany od strony zimnej wody .

może przetłumaczę to co napisał @plemie101 :

Jak piec wygasł, to na nim temperatura spadła do 30 stopni, wtedy zawór 3D przepuścił wodę od kotła, pompa pompowała, przepływ w pętlach był duży co pokazały rotametry ustawiając sie znacznikiem w dolnych partiach wskaźnika(nie wiem ile 3-4-5l/min) i woda powróciła do kotła. Odkrecenie kazdego kolejnego obiegu NIE POWODOWAŁO spadku przepływów na innych petlach.

Wtedy nie uczestniczył w obiegu ten krótki obieg doprowadzajacy wodę do zaworu 3D z powrotu.

Opublikowano

ale 3pętle działały przy grzaniu kotłem więc może coś być w zaworze od dołu albo uszkodzony element w zaworze

Opublikowano

g.... a nie działały, ten skromny przepływ przy pompie ustawionej na wydajność ponad 3m3/h przy przepływie ok 1l/min i spadku tego przepływu po odkreceniu kolejnej petli nazywasz, ze działały?

Opublikowano

dlatego kvs1.6 przy działającym dobrze 3D ( nie zatkanym ) powinien dać rade , a tak to zastanawiam się czy częściowo pompa nie wypchała wody z pętli do kotła a mogło zassać powietrze z automatu

Opublikowano
2 minuty temu, mironw napisał:

dlatego kvs1.6 przy działającym dobrze 3D ( nie zatkanym ) powinien dać rade

i daje rade - patrz post #163 i #165

Opublikowano

Zakręcić odpowietrzniki na belkach, odpowietrzyć układ pętli, jak pompa dawała radę to ją zostawić - jeden winny - zaw 3-D może ma inną wkładkę termostatyczną  może  montaż samej wkładki w zaworze jest zły

Opublikowano
5 minut temu, Gonzo19 napisał:

i daje rade - patrz post #163 i #165 

Bo płynie zasilanie-H-MIX-POMPA- ROZDZIELACZ- POWRÓT DO KOTŁA

Opublikowano
15 minut temu, sambor napisał:

jeden winny - zaw 3-D może ma inną wkładkę termostatyczną  może  montaż samej wkładki w zaworze jest zły

Bo to był poniedziałek po poprawinach  ha ha

Opublikowano

Tak była przepłukana, nigdy nie miałem potrzeby odpalania więcej niż dwóch obiegów, więc działało tak jak teraz.. ale na następną zimę będę miał też np łazienkę na górze zrobiona więc tam będzie mi potrzebny kolejny obieg .. i chciałem sprawdzić jak to się sprawuje i jak widzicie się nie sprawuje

Opublikowano

to pozamykaj rotametry  i zawory na dolnej belce , zawory kulowe  na zasilaniu i powrocie na instalacje  i zdejmij 3D przepłukaj i sprawdź czy zamyka - otwiera się , a pompe daj ma prace ciągłą (instrukcja)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.