Karol11 Opublikowano 15 Lutego 2019 Autor #51 Opublikowano 15 Lutego 2019 Nie jestem uparty ale zdania są podzielone. Pokazałem 4d większość twierdziła że do pelletu to nie, no to zmieniłem koncepcje na 3d i część pisze że ujdzie taki układ a teraz znowu że kicha. I ja po prostu już nie wiem jak się robi. Wiem, że u kuzyna (pellet) oraz u sąsiada (tutaj już ekogroszek) mają zawory 3D na zasilaniu i tyle, temperaturami powrotu przejmują się słabo nie wiedzieli że taki parametr w ogóle istnieje. To co proponujecie? 4D jak na moich malunkach ale +pompa kotłowa czy 3D ale w jakimś innym połączeniu.
Gonzo19 Opublikowano 15 Lutego 2019 #52 Opublikowano 15 Lutego 2019 No tak, ale 3D na powrocie, a na wyjściu z kotła. Wtedy 3D działa jak zawór mieszający a nie rozdzielający. To sa dwa różne układy i służą do czego innego.
gmaj22 Opublikowano 15 Lutego 2019 #53 Opublikowano 15 Lutego 2019 3D rozdzielający na zasilaniu ( opcja 1 )również może służyć do ochrony powrotu, choć przyznaję, że lepiej tą rolę spełni na powrocie jako mieszający.( opcja 2 ) Równie dobrze 3D może pozostać na rurze zasilającej, pompa zaś na powrocie i też będzie ochrona powrotu :) ( opcja 3 ) To zależy, czy robimy od podstaw, czy modyfikujemy istniejącą instalację. Wybieramy wtedy opcję najkorzystniejszą pod względem użytkowym, instalacyjnyjnym czy finansowym.
Karol11 Opublikowano 15 Lutego 2019 Autor #54 Opublikowano 15 Lutego 2019 Aha czyli w moim ustawieniu zawór przymknie na grzejniki uchyli na krótki obieg ale nie ma co tej wody tam wepchnąć/wciągnąć więc powrót chroniony marnie. Zaraz lecę do pracy także wieczorem postaram się coś pozmieniać w schemacie na podstawie twoich rysunków. Pompę kotłową myślę zostawić w razie jakby zawór wszystko bądź większość puszczał na grzejniki i trzeba by wspomóc powrót. No i latem taka pompa się nada gdy będzie grzane tylko cwu
MoskiTe Opublikowano 15 Lutego 2019 #55 Opublikowano 15 Lutego 2019 Słuchaj bo to jest tak wielu się niczym nie przejmuje Ale potem są tematy Kocioł rdzewieje , rozlatuje się, zasmala, ciągle brudny Dlaczego tak dużo pali ?? A no z powodu błędnej instalacji lub niedopatrzenia Pamiętaj powrót musi być dogrzany, odpowiednia temperatura teraz jeszcze dogranie całej instalacji, można łatwo ale kosztownie Kocioł Bufor ATV (coś pokroju laddomat) i za buforem robisz sobie co chcesz ale jak zrobisz to mądrze to jeszcze bardziej zaoszczędzisz tak wiem wiem staram się na instalacjach robić tak aby nawet 1kg na dzień zaoszczędzić wiem śmieszna sprawa ale jest to w sezonie 200zł +/- czyli kilkanaście piwek, no ale i też poprawna instalacja mnie to cieszy a myślę ze 50% domów nie ma ochrony powrotu i tak narzekają, sami instalatorzy też nie wszyscy chcą to zrobić tanio i dobrze ale za robociznę jak najwięcej , zrobisz tanio potem spalasz węgla/ pelletu tonami zrobisz drożej zwóric ci się na opale i możesz cieszyć się zaawansowanym sterowaniem kotła Ja bym walną 4d ewentualnie odrazu tą pompę kotłową i po sprawie, jeśli nie to rób 3d + pompa kotłowa + ATV W obu przypadkach siłownik albo zawór termostatyczny na dom ciągle np 40stopni zawory termostatyczne na grzejnikach i też będzie,pamiętaj masz podawać ciepło tak aby nie wychładzać domu, mniej spalisz W instrukcji kotła jest 4d i tak zrób :-)
mironw Opublikowano 15 Lutego 2019 #56 Opublikowano 15 Lutego 2019 Godzinę temu, MoskiTe napisał: W instrukcji kotła jest 4d i tak zrób :-) Ja preferuje 4D , a od razu tą pompę kotłową między zasilanie a powrót .
user2018 Opublikowano 15 Lutego 2019 #57 Opublikowano 15 Lutego 2019 9 godzin temu, Karol11 napisał: Wiem, że u kuzyna (pellet) oraz u sąsiada (tutaj już ekogroszek) mają zawory 3D na zasilaniu i tyle, temperaturami powrotu przejmują się słabo nie wiedzieli że taki parametr w ogóle istnieje. To co proponujecie? 4D jak na moich malunkach ale +pompa kotłowa czy 3D ale w jakimś innym połączeniu. Czyli nawet nie przeczytali instrukcji od kotła bo w każdej już teraz producent zaznacza, że ma być ochrona powrotu i bez tego przeważnie gwarancja jest nieważna a potem to płacz bo kotły wytrzymują 4 lata i cieknie a te złodzieje oczywiście unieważniły gwarancje bo wymyślają nie wiadomo co...
mironw Opublikowano 15 Lutego 2019 #58 Opublikowano 15 Lutego 2019 11 minut temu, user2018 napisał: Czyli nawet nie przeczytali instrukcji od kotła bo w każdej już teraz producent zaznacza, że ma być ochrona powrotu i bez tego przeważnie gwarancja jest nieważna Bo to chyba Ci co czytają to co małyn druczkiem a to pogrubione to nieważne
MoskiTe Opublikowano 16 Lutego 2019 #59 Opublikowano 16 Lutego 2019 Podsumowanie Zrób 4d załóż pompę kotłową i ciesz się prostym, schludnym i poprawny układem z gwarancją Pamiętaj 4D i Siłownik ,siłownik jest istotny wraz z sterownikiem i jeszcze sterowanie pogodowe ten SAS posiada tak szybko patrząc
MoskiTe Opublikowano 16 Lutego 2019 #60 Opublikowano 16 Lutego 2019 W dniu 15.02.2019 o 09:54, Karol11 napisał: Wiem, że u kuzyna (pellet) oraz u sąsiada (tutaj już ekogroszek) mają zawory 3D na zasilaniu i tyle Takiego instalatora *** bym na pysk :-) Działać będzie ale nie poprawnie
sambor Opublikowano 16 Lutego 2019 #61 Opublikowano 16 Lutego 2019 Przy pellecie w obecnych kotłach niska temp powrotu to wyższe spalanie - po roku - dwóch , podwyższenie temp powrotu zwróciłoby się bez problemu.
Karol11 Opublikowano 16 Lutego 2019 Autor #62 Opublikowano 16 Lutego 2019 Był dzisiaj gość który będzie montował to wszystko. Ja uzbrojony w wiedzę od was i z rysunkami zrobiłem wrażenie, wyglądał na zdziwionego że ktoś dyskutuje z nim o tych sprawach zamiast powiedzieć "panie załóż pan piec" i koniec. Czas na myślenie jeszcze jest ale na razie stanęło na wymienniku ciepła. Do tej pory nie planowałem ze względu na koszty ale gdy majster polecił ja potwierdziłem to reszta współinwestorów (ojciec) zaakceptowali. Więc układ raczej będzie klasyczny jakich wiele w internecie i na forum też widziałem. Czyli piec w układzie otwartym z niego pompa na bojler cwu ,pompa na wymiennik. A za wymiennikiem układ zamknięty (likwidacja starego naczynia wzbiorczego) no i co tam się wymarzy najpewniej zawór 3d jak na moich rysunkach ale poprawiony wg któregoś z rysunków Gmaja z postu 53. Oczywiście przemyśle też inne rozwiązania jak 4D ale tak sprawa wygląda w tym momencie. Całokształt dopieści się zaworami termostatycznymi. Myślę że koncepcja idzie ku lepszemu :)
MoskiTe Opublikowano 20 Lutego 2019 #63 Opublikowano 20 Lutego 2019 Ruszyło? Napisz jak działa jak już zadziała :-)
gmaj22 Opublikowano 20 Lutego 2019 #64 Opublikowano 20 Lutego 2019 Tych rysunków gmaja tak bezkrytycznie nie kopiuj, bo po co Ci ochrona powrotu za wymiennikiem płytowym?
Karol11 Opublikowano 20 Lutego 2019 Autor #65 Opublikowano 20 Lutego 2019 2 godziny temu, MoskiTe napisał: Ruszyło? Napisz jak działa jak już zadziała :-) Roboty są planowane dopiero na lato, jak wypalę resztki miału. Ale po skończonej robocie zdam relacje na pewno. Majster był ogarnięty i zacząłem wierzyć w niego :) ale tak z czystej ciekawości zapytam czy dobrze rozumiem układ z wymiennikiem. Wg mnie odpada ochrona powrotu przed wymiennikiem bo obieg jest krótki i jeśli będzie tam zimno to zwiększę moc pompki i tyle. Zawór 3d za wymiennikiem spełnia wtedy rolę przydławiania wody na grzejniki (majster nie rysował mi ale jak opowiadał to chyba miał na myśli rysunek nr 1 z postu 53). Dobrze rozumiem działanie? A jak się ma do wymiennika opcja ochrony powrotu, ma jakieś zastosowanie? Powiedzmy że powrót pieca zimny zawór za wymiennikiem przymyka grzejniki chodzi w małym obiegu więc odbiór z wymiennika mniejszy a co za tym idzie rośnie temp powrotu? A może to zbędne i po prostu kręcić odpowiednio pompkę przed wymiennikiem? wtedy nie ma ryzyka niedogrzania domowników
gmaj22 Opublikowano 20 Lutego 2019 #66 Opublikowano 20 Lutego 2019 Kilkanaście dni temu w którymś wątku pojawił sie podobny problem i kol. @sambor zasygnalizował opcję regulacji temperatury obiegu ZA wymiennikiem przy pomocy mieszacza 3D PRZED wymiennikiem. Wtedy pompy tłoczą do wymiennika po obydwu jego stronach. Jak się domyślam, chodziło o coś takiego: Naturalnie jest to tylko ilustracja działania, bo czujnik zaworu ma być podłączony oczywiście do sterownika kotła/zaworu :) Pytanie, co z ochroną powrotu kotła? Albo dodatkową pompą przewałową, albo tak podnieść temperaturę lub/i przepływ po stronie pierwotnej, żeby uzyskać zadowalającą temperaturę powrotu. PS: Powyższe ma sens przy jednym obiegu za wymiennikiem.
sambor Opublikowano 20 Lutego 2019 #67 Opublikowano 20 Lutego 2019 Pompa ma tłoczyć przez 3-D, a nie przez niego ciągnąć, czyli następuje rozdział strumienia na wymiennik i na powrót. Ale twoje rozwiązanie też może być, choć jest trochę gorsze.
gmaj22 Opublikowano 21 Lutego 2019 #68 Opublikowano 21 Lutego 2019 Gorsze, bo brak ochrony powrotu. Jeśli pompa będzie tłoczyć do wymiennika i na powrót, taka ochrona będzie.
Gość Digitrax Opublikowano 21 Lutego 2019 #71 Opublikowano 21 Lutego 2019 Można to wykonać taniej i bez używania elektroniki i zaworu 3D. Zerknijcie na schematy węzłów cieplnych jak następuje regulacja obiegu grzewczego po stronie wtórnej.
gmaj22 Opublikowano 21 Lutego 2019 #72 Opublikowano 21 Lutego 2019 O tym piszesz? Toż tu naszpikowane "elektroniką" :) PS: Szkic i opis STĄD
Gość Digitrax Opublikowano 21 Lutego 2019 #73 Opublikowano 21 Lutego 2019 Przekombinowany schemat. Do regulacji temperatury obiegu CO po stronie wtórnej wymiennika wystarczy po stronie pierwotnej zawór termostatyczny z kapilarą na powrocie z wymiennika. Kapilara oczywiście po stronie wtórnej na wyjściu wymiennika. Zmieniając przepływ po stronie pierwotnej wymiennika regulujemy temperaturę po stronie wtórnej. Tak to się odbywa na węzłach cieplnych, które obsługuję. Czasami zamiast zaworu z kapilarą jest zawór tzw dławica z siłownikiem który jest sterowany przez sterownik pogodowy.
gmaj22 Opublikowano 21 Lutego 2019 #74 Opublikowano 21 Lutego 2019 Czy tak, jak na kolejnym ładnym szkicu ;) Tylko ze w węzłach nikt nie dba o temperaturę powrotu, a tutaj niestety musimy o to zadbać :)
Gość Digitrax Opublikowano 21 Lutego 2019 #75 Opublikowano 21 Lutego 2019 Tak o to chodziło. W takim układzie bardzo łatwo zadbać o temperaturę powrotu. Wystarczy zainstalować zawór nadmiarowo upustowy po stronie pierwotnej wymiennika łącząc zasilanie z powrotem. Gdy mamy duży przepływ przez wymiennik to i tak mamy ciepły powrót. Gdy zawór termostatyczny zdławi przepływ przez wymiennik to zawór nadmiarowy się otworzy i mamy nadal ciepły powrót.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.