Skocz do zawartości
IGNOROWANY

ZSB 14-5C CW400 MM100 ustawienia krzywej a spalanie

kryspin1983

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ooooo teraz kolega mnie pyta o czarną magię dom kupiłem od dewelopera nawet niewiem o czym kolega pisze ale zaraz poszperam w papierach może coś znajdę

Wysłane z mojego Redmi Note 5 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Jak od dewelopera to temp w pomieszczeniach , ta obliczeniowa ma wynosić 20C - tyle mówi norma i nikt w deweloperce więcej nie robi.

Nie wiem jaką temp chce obecny właściciel, ale wg mnie  21-22 to max.

I trzeba tak dobrać temp zasilania aby taka temp była bez ingerencji termostatów.

Małe korekty można zrobić przepływami w pętlach.

Ponadto trzeba prawidłowo nastawić parametry budynku w sterowniku 

Opublikowano

Zgadza się w świadectwie charakterystyki energetycznej jest 20 stopni my planujemy max 22 to ustawić na grzanie stałe na wyższą niż my chcemy? A temp. zasilania na ile?

Opublikowano

temperaturę zasilania dobierze sterownik w oparciu o temperaturę zewnętrzną, krzywą grzania i temperaturę dla pomieszczenia wiodącego. Zmień sposób wyświetlania z temperatury zasilania na temperaturę wewnętrzną, obniż górny pkt krzywej grzania, sprawdź jak masz ustawioną temperaturę na kotle w krzywej grzewczej domyślnej przy -10stC bo jak patrzę na to co na zdjęciu to masz przynajmniej na sterowniku wyżej maksymalną niż projektową co trochę nie pasuje. Poza tym często serwisant ustawia dla -10stC na kotle wysoką temperaturę i potem sterownik trochę głupieje bo niestety ją równiez bierze pod uwagę przy liczeniu temperatury zasilania. dołożyłbym też wpływ pomieszczenia w okolicy 2K powinien wtedy spokojniej modulować mocą. 

Opublikowano

Piec jak i ten sterownik cw mam na piecu w kotlowni/garaż niewiem jak rozumieć co kolega pisze jestem strasznie zakręcony odnośnie tego jak mam ustawić temp teraz np piec grzeje 43.5 temp zasilania a w ustawieniach mam górna granica Maks temp zaś. 40 a krzywa projektowa 30 a max zasilania 36

Opublikowano

Może ładuje zasobnik? Jaką masz CWU temp. ustawioną?

Opublikowano

Cwu 60 a redukcja cwu 40

Pytanie czy to ze w garażu mam około 15stopni nie sprawia że piec częściej startuje? I jak mam zmienić ta temp co kolega pisał

Opublikowano

Nie masz chyba garażu jako "pomieszczenie wiodące"??

Opublikowano

Pomieszczenie wiodące to jest ten regulator temp w pomieszczeniu? . mam taki w salonie ale on jest tylko podpięty (tak mi się wydaje) do tego rozdzielacza który dyktuje czy otworzyć przepływ na podłogówke w salonie a na piec nic nie idzie oprócz tego że mierzy sobie on sam temp na wejściu i wyjściu

Opublikowano

Pozmieniałem ustawiłem i rano 20 stopni dalej ustawianie i wyszło 22stopnie w domu. Do tej pory (a minęło niecałe 24h) piec startował 121 razy

Opublikowano

macsss

ten moduł CW400 aby spełniał swoje zadanie powinien być w salonie. Do kotła powinien być podpięty czujnik zewnętrzny. CW400 na podstawie danych z temperatury zewnętrznej, temperatury w salonie i temperatur zasilania policzy sobie jak ma grzac żeby w salonie była oczekiwana temperatura. zapewne z powodu umiejscowienia na kotle pokazuje temperaturę zasilania. jak trafi tam gdzie powinien to będzie wyswietlał temperaturę pomieszczenia wiodącego. odnośnie ustawień. skoro jest na kotle nie będzie działał w funkcji pogodowej. nadrzędne będą ustawienia z kotła.  dodatkowo ze zdjęć CW400 wnioskuję że nie jest aktywne sterowanie pogodowe i steruje według zadanej temperatury grzania i obniżonej a skoro wisi w garażu gdzie jest +15st a ma osiągnąć 22 to wariuje bo palnik załącza a dodatkowy czujnik o którym piszesz w salonie odcina zasilanie podłogówki co sprawia że nie ma odbioru ciepła - efekt wyłaczenie palnika i tak w kółko

Opublikowano

pisałeś że masz tam już jakiś sterownik- jeśli jest na przewodzie 2 żyłowym to wystarczy zamienić 

Opublikowano

Niestety ten sterownik to bezprzewodowy i steruję zamykaniem i otwieraniem pętli w salonie(jakiś model salus) na sterownik mam już pomysł tylko pytanie w instrukcji jest przewód o przekroju od 0.75 do 1.5mm muszę ciągnąć kabel od kotlowni do salonu

Opublikowano

możesz wybrać inne pomieszczenie wiodące. jak masz dobrze wyregulowaną podłogę i równe temperatury w każdym pokoju to możesz sterownik powiesić w dowolnym pokoju tam gdzie łatwiej będzie z kablem dotrzeć

Opublikowano

Albo dać sterownik Junkers CR100RF - jest bezprzewodowy.

Masz dziwnie zdławioną pompę do 62%. Możesz podnieść do 100% - w zależności jakie przepływy na pętlach uzyskujesz.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam, może ktoś jest w stanie mi podpowiedzieć.

Od jakiegoś czasu próbuje wyregulować taki zestaw: 

Piec JUNKERS ZSB 14-5C plus sterownik CW400 , instalacja 100 % podłogówka + 2 drabinki z podłogówki, 2 rozdzielacze : Góra 11 Pętli , Dół 9 Pętli , łącznie ok 165 mkw podłogówki rozkładana co 15 cm , łazienka co 10 cm.

Czy taką instalacje da się obsłużyć tylko i wyłącznie przy pomocy pompy z pieca ? Bo cały czas walcze z niedogrzewaniem górnej łazienki. Temp ustawiona bardzo wysoko na 24 w łazience na górze jest zimna podłoga ok 21,5 stopnia.

Sterowanie mam ustawione krzywą z temp początkową , 25-38-40, Wpływ pomieszczenia 5k, z obniżeniem ale po lekturze forum widze że trzeba je skasować. Czujnik jest na dole w korytarzu. Dopiero (sterowanie mocą pompy) wartość MIN: zwiekszyłem ten parametr do 60 % przepływy w górnych pętlach >1,5, ale z tego co wyczytałem w tym temacie bardziej odpowiednie w moim wypadku byłoby sterowanie Dleta P3 ? Czy takie potkręcenie pompy jakie mam obecnie nie wpłynie znacząco na zużycie gazu/żywotność pompy?

Jednak mimo przepływu w łazence na górze ok 1,5 nadal jest ona niedogrzana, na obecnych ustawieniach nie jestem w stanie jednak osiągnąć wiekszego przepływu w tym pomieszczeniu

Będe wdzięczny za pomoc:) 

Opublikowano

byłoby najprościej jednak na obecnych ustawieniach to jest już maksymalny przepływ, pytanie czy sterowanie mocą pompy jest prawidłowe w takiej instalacji czy powinienem zmienić na sterwanie Delta P 1..3 ? Bo jakoś nie można znależć za duzo informacji na ten temat w instrukcji. Aktualnie mam sterowanie mocą MIN. 60 mocy% - poniżej 40 % praktycznie nie było przepływów na pietrze.

Opublikowano

a może trzeba iść metodami staroświeckimi  i zacząć od regulacji przepływów w pętlach znajdujących się najbliżej kotła. zmniejszenie ilości wody w pętlach bliższych sprawi że siłą rzeczy popłynie dalej i zasili te odleglejsze. tak się robi z kalafiorami a podłoga to przecież kaloryfer tyle że położony a nie postawiony. możliwe że wtedy trzeba będzie odrobinę podnieść temperaturę zasilania ale to raczej nie zaboli tak bardzo jak gonienie pompy na 100% non stop

Opublikowano

Timon pozmniejszalem przepływy na parterze do minimum. Praktycznie na każdej z 9 pentli na parterze jest na rotometrach ok 1. Czyli dalsze kręcenie pompy to nie najlepszy pomysł? Czy bez dodatkowej pompy i sprzęgła da się to jakoś rozwiązać?

IMG_20191125_181323.jpg

IMG_20191125_181724.jpg

IMG_20191125_181308.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.