Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Pilne pytanko - czy w kotle retortowym można spalać zwykły groszek?

kojot

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam i z góry przepraszam za "śmieciowy" temat.

W dniu dzisiejszym, mimo wielogodzinnej reanimacji(spawania), po 12 latach odeszło moje Logano. Postawiło mnie to przed bardzo kiepską opcją - kupna kotła z dnia na dzień. 

Najchętniej wziąłbym kocioł z podajnikiem. I tu pojawia się pytanie. Czy da radę palić w nim zwykłym groszkiem? Raz, że mam go jeszcze ponad 5 ton w piwnicy. Dwa, obecnie mnie zwyczajnie nie stać na przesiadkę na eko. Znam różnicę między eko a zwykłym groszkiem ale nie wiem jak to wygląda w praktyce. Czy ślimak da radę przemielić większe kawałki? Węgiel mam czysty, bez "fantów". Ewentualnie nawet po przesianiu, jak się zachowa zwykły węgiel w palniku retortowym?   

Czas mnie bardzo nagli a zimno gryzie w tyłek więc proszę o możliwie konkretne odpowiedzi osoby które przynajmniej próbowały. 

Opublikowano

Pytanie podstawowe jest w takich razach: jaką kwotą dysponujesz? Wg tego co czytam, to aktualnie najlepszy jest palnik rurowy, nie retorta. Tak mówi np. kolega Pieklorz, który z wieloma różnymi palnikami, które sprzedaje, jeździ na testy, a sam chyba ma sv200 w domu. W rurowym zwykły groszek też spalisz. Najtańszy kocioł tego typu to Sztoker+  i jest to chyba jeden z tańszych kotłów z podajnikiem.

Opublikowano

W kotle z podajnikiem ślimakowym  nie radzę próbować , z tłokiem - lepiej unikać zakupu . Lepiej , jeżeli zakup kotła z podajnikiem jest przesądzony dokonać zamiany opału na "zjadliwy" dla podajnikowca. Chyba że jesteś gotowy na problemy .

Niektórzy koledzy palą czymś takim w kotłach z podajnikiem własnej produkcji .

To tylko moje zdanie.

Opublikowano

Ja bym chyba popatrzył na OLX czy ktoś w okolicy nie sprzedaje czegoś używanego za przysłowiowe parę stów żeby spalić to co masz i przetrwać zimę. A do wyboru podajnika trzeba się trochę przyłożyć i kupno z dnia na dzień to "co nagle to po diable".

Opublikowano

To tak naprawdę zależy od tego jak gruby jest ten groszek. Znam takich co palą groszkiem w ekogroszkowym tyle że ziarno do 50mm i nie zrywa. Myślę że to sprawa indywidualna zależna od modelu.
Kiedyś instalator mi mówił że w jakimś tam kotle z podajnikiem to nawet i orzechem palą, ale czy prawda to nie jestem w stanie zweryfikować.
Ja bym spróbował najwyżej zawleczkę zerwie

Wysłane z mojej Nokii 3310 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Paliłem nawet orzechem II,tylko trochę głośno.Ale mam mocny ślimak,oś fi 25mm,spirala zwijana na zimno z płaskownika 8x30mm w rurze  100mm wewnątrz

Opublikowano

Na portalu OLX w "Będzin" jest kocioł Zębiec SWK 14KW - może u Ciebie wystarczy bo nie wiem jakie masz zapotrzebowanie, jednak warto się zastanowić czy brać nowy z podajnikiem czy na razie używany by "opękać" zimę.

Jeśli jest szansa na nowy to może SKAMP-PV plus palnik SV-200. Groch ten co masz trzeba by przesiać a duże kawałki rozbić - jest trochę roboty ale nie musisz codziennie rozpalać.

Opublikowano

IMO zakup kotła wg kryterium, którym jest granulacja posiadanego w piwnicy węgla jest delikatnie mówiąc poroniony. Kup kocioł podajnikowy taki jaki potrzebujesz, a węgiel przesiewaj. To co pozostanie wsyp w worki (jeśli jest to jak piszesz groszek, to pozostanie niewiele) i sprzedaj. Pięć ton to jest trochę do przesiania, ale możesz to przecież odsiewać na bieżąco.

Opublikowano

Nie rozumiem problemu - spal ten grubszy węgiel na ruszcie awaryjnym i po sprawie! 

Ja tak zrobiłem po zamianie kopciucha na podajnikowy...

Opublikowano

W kotlach z palnikiem retortowym jak zablokuje ślimaka to zerwie zawleczke przy palniki rynnowym w momencie zablokowania ślimak cofa się i próbuje ponownie przynajmniej te z Defro. Dobiera kocioł na przyszłość a nie do tego co masz w piwnicy

Defro Komfort Eko Duo Uni R 25 Kw
- owies - ekogroszek -

Opublikowano

Lub poprostu zrób jak ja. W moim przypadku w tym sezonie były dwa smieciuchy. Padl pierwszy a drugi niedalby rady. Wiec ponad 4 tony wegla zostało sprzedane po sąsiadach. Zakupiony piec na ekogroszek z rusztem awaryjnym i ekogroszek. Teraz pale ekogroszkiem ale zawsze moge palic drewnem ktory zostal na ruszcie awaryjnym

Wysłane z mojego MI 5s Plus przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Dziękuję za podpowiedzi. Zamówiłem tech duo z termo tech.

Poprawcie mnie jeśli się mylę ale w najgorszym wypadku, wymieniam ślimak i reduktor lub/oraz silnik i mieli mi wszystko.  

Opublikowano

Mylisz się, w najgorszym wypadku to będziesz niezadowolony z kotła ;)

Opublikowano

Jak mi zostało węgla orzech to zbudowałem kruszarkę i przemieliłem  na ekogroszek  , można też zespawać pręty z odpowiednimi szczelinami i trzaskać młotkiem .

Opublikowano

Wybaczcie, że zapytam nie na temat (jeśli to konieczne założę nowy).

Niektóre kawałki koksu mam dosyć duże (niemal jak węgiel kostka).
Jak wygląda taka kruszarka?
Opublikowano

@marcus312 
Napisz coś więcej o tej kruszarce. Może jakieś zdjęcie? Podejrzewam że tutaj wiele osób by skorzystało...

Opublikowano

Na youtube  jest pełno wystarczy wpisać kruszarka do wegla na olx można wypożyczyć .Ja zbudowałem o mniejszej wydajności niż te na obrotowych wałkach .Zrobiłem na zasadzie działania łamacza czyli z ruchomą szczęką , stałą można regulować  grubość węgla.Nie wiem czy to pokazywać  bo to taka prowizorka zrobiona z tarczy hamulcowej wałek na mimośrodzie kawałek blachy i gotowe.

IMG_0788.jpg

Opublikowano

W międzyczasie przeglądnąłem zdjęcia z wyszukiwarki, ale natrafiłem na sprzęt raczej profesjonalny – chyba na potrzeby składów węgla.
Ta zaprezentowana na zdjęciu forum wygląda poręczniej. Mogła by se stać w domku gospodarczym albo w piwnicy. Bardzo fajny „młynek”.
Szkoda, że nie mam takich sąsiadów – mechaników.
Widziałem już na forum podajnik do zrębki, a teraz tą maszynę. Gratuluję.

Opublikowano

Kojot, ja mam kocioł DS zasypowy, więc nie jestem na 100% wiarygodnym źródłem informacji, ale..

Jak przechodziłem kurs pierwszej pomocy, to jest m.in. jedna zasada. Jak masz problem niecierpiący zwłoki (duży problem - półżywa osoba) i stoi grupka gapiów, to nie ma co pytać "może ktoś mógłby mi pomóc, np. zadzwonił po karetkę" tylko trzeba wybrać konkretną osobę i uprzejmie powiedzieć "mam prośbę, może Pan/Pani by zadzwoniła".

Tyle co wiem samemu, to co do groszku i retorty jest pytanie podstawowe, jaka liczba rogi i jaka retorta. Czy ta retorta termotecha duo? Czy ten groszek, który masz w piwnicy, czy ogólnie? Jaka liczba rogi? Na dokumencie sprzedaży powinny być parametry węgla.

Wiem, że @marcus312 robił samemu retortę i spalał w niej węgle spiekające. Tak spiekające, że chciał robić jakieś ustrojstwo, które by od czasu do czasu przypłaszczyło spiek od góry. Ostatecznie zrobił retortę obrotową i ona dawała radę węglom mocno spiekającym (relacjonuję z głowy wypowiadając się nie w swoim imieniu). Ta retorta z termotecha nie wygląda na obrotową. W tym dokumencie http://www.kotlyco.pl/application/data/upload/images/dtr/dtr_tech_duo_eco.pdf jest napisane "gatunek 31 lub 32" i nie widzę nic o RI. To trochę dziwne, bo 32 może mieć całkiem spore RI. Drugą osobą, która wiem, że wie, jest @Pieklorz. Jego  zdanie co do retort po części już zrelacjonowałem, a co do samej możliwości spalania, po prostu zadzwoń i zapytaj. Chyba się nie pogniewa, może coś zaproponuje.

Opublikowano
7 godzin temu, kojot napisał:

No nie wstydź się, śmiało...

Znalazłem  filmik jak widać  coś tam to mieliło .

Opublikowano

@zizi, dzięki za konkret ale to już post factum. Dzisiaj dostarczają kocioł. Liczę się, że ustawienie sterownika nie będzie szybkie ani proste ale to już przy ogrzewaniu domu;) Z opcji wymiany ślimaka przeszedłem na budowę kruszarki. Taniej i mniej inwazyjnie. W ostatecznej ostateczności, wymienię sam palnik.

@marcus312, mieli elegancko:) Nie wiem nawet czy nie za bardzo?

Gość berthold61
Opublikowano
8 godzin temu, zizi napisał:

Kojot, ja mam kocioł DS zasypowy, więc nie jestem na 100% wiarygodnym źródłem informacji, ale..

Jak przechodziłem kurs pierwszej pomocy, to jest m.in. jedna zasada. Jak masz problem niecierpiący zwłoki (duży problem - półżywa osoba) i stoi grupka gapiów, to nie ma co pytać "może ktoś mógłby mi pomóc, np. zadzwonił po karetkę" tylko trzeba wybrać konkretną osobę i uprzejmie powiedzieć "mam prośbę, może Pan/Pani by zadzwoniła".

Tyle co wiem samemu, to co do groszku i retorty jest pytanie podstawowe, jaka liczba rogi i jaka retorta. Czy ta retorta termotecha duo? Czy ten groszek, który masz w piwnicy, czy ogólnie? Jaka liczba rogi? Na dokumencie sprzedaży powinny być parametry węgla.

Wiem, że @marcus312 robił samemu retortę i spalał w niej węgle spiekające. Tak spiekające, że chciał robić jakieś ustrojstwo, które by od czasu do czasu przypłaszczyło spiek od góry. Ostatecznie zrobił retortę obrotową i ona dawała radę węglom mocno spiekającym (relacjonuję z głowy wypowiadając się nie w swoim imieniu). Ta retorta z termotecha nie wygląda na obrotową. W tym dokumencie http://www.kotlyco.pl/application/data/upload/images/dtr/dtr_tech_duo_eco.pdf jest napisane "gatunek 31 lub 32" i nie widzę nic o RI. To trochę dziwne, bo 32 może mieć całkiem spore RI. Drugą osobą, która wiem, że wie, jest @Pieklorz. Jego  zdanie co do retort po części już zrelacjonowałem, a co do samej możliwości spalania, po prostu zadzwoń i zapytaj. Chyba się nie pogniewa, może coś zaproponuje.

Tu masz rację ale nie do końca z tą spiekalnością tzw indeks rogi , ja na palniku pancerpol15kw spalałem ekogroszek z potłuczonego węgla typ orzech kopalni Rydułtowy o spiekalności 80Ri czyli niby tragedia , ale jednak po pierwszych próbach kocioł normalnie gasł aż doszedłem do tego ze powietrze o 1/3 mniejsze a czas przerwy w podawaniu poleciał 3 razy dłuższy niż normalnie i efekt tego taki że kocioł pracował 3 doby dłużej na jednym zasobniku a popiół był zdecydowanie bardziej sypki niż z retopala , miałem tego ok 700 kg , zasobnik 60kg starczał na 5-7 pełnych dób teraz na retopalu ta ilość starcza na 4 pełna doby , czasem też zastanawiam się nad taką kruszarką i kupować węgiel z kopalni Halemba groszek po 580 zł/tona i to kruszyć .

Opublikowano

- Jakiej mocy powinien być silnik (do kruszenia koksu)?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.