Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Instalacja C.O grzejniki ciepłe woda z boliera zimna

Mateo940607

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam problem ponieważ mam c.o grzejniki są ciepłe ale woda do boliera ciepła nie dochodzi tak samo jak do naczynia zbiorczego rury zimne, powiedzcie co robić. Natomiast gdy podłącze bolier do prądu dopiero wtedy mam ciepłą wodę z kranu 

IMG_20190126_121845.jpg

IMG_20190126_121659.jpg

IMG_20190126_121241.jpg

IMG_20190126_120709.jpg

IMG_20190126_114606.jpg

IMG_20190126_115409.jpg

Opublikowano

Jak masz pompę od grzania CW to sprawdź czy działa i czy nie jest zapowietrzona

A tak w ogóle warto na samym początku podać jaki kocioł i jaki sterownik masz w tej instalacji

Opublikowano

Ze zdjęć wynika, że to jest piec kuchenny z " tzw. podkową". 

1/sprawdż filtr przed pompą, choć skoro grzejniki grzeją, powinien być drożny

2/ odpowietrznik nad bojlerem - odkręć kapturek na nim lub odkręć lekko cały odpowietrznik na trójniku. 

Opublikowano

nad bojlerem masz odpowietrznik sprawdź czy nie jest zapowietrzony zbiornik

Opublikowano
9 minut temu, gmaj22 napisał:

Ze zdjęć wynika, że to jest piec kuchenny z " tzw. podkową". 

1/sprawdż filtr przed pompą, choć skoro grzejniki grzeją, powinien być drożny

2/ odpowietrznik nad bojlerem - odkręć kapturek na nim lub odkręć lekko cały odpowietrznik na trójniku. 

1 Filtr jest drożny

2. Kapturek odkręcony trochę powietrza poszło nawet śrubunek był odkręcony, to wtedy woda z powietrzem leci a ja włączy się pompke to woda już nie leci jak by woda nie dochodziła 

Opublikowano

1/ Zauważyłem że na naczyniu wyrównawczym masz odpowietrznik automatyczny zamiast tzw. fajki. Tam musi byc połączenie z atmosferą!!

2/ Przy wyłączonej pompie tak długo odpowietrzaj bojler aż będzie lecieć sama woda. Pilnuj przy tym uzupełniania naczynia wzbiorczego.

Odkręć też ten odpowietrznik grzejnikowy na trójniku nad pompą.

Opublikowano
11 minut temu, sambor napisał:

Czy pompa nie wyrzuca wody przez naczynie wzbiorcze?

Ile wyżej jest naczynie nad bojlerem?

14 minut temu, gmaj22 napisał:

1/ Zauważyłem że na naczyniu wyrównawczym masz odpowietrznik automatyczny zamiast tzw. fajki. Tam musi byc połączenie z atmosferą!!

2/ Przy wyłączonej pompie tak długo odpowietrzaj bojler aż będzie lecieć sama woda. Pilnuj przy tym uzupełniania naczynia wzbiorczego.

Odkręć też ten odpowietrznik grzejnikowy na trójniku nad pompą.

Pompa wyrzuca wodę przez naczynie zbiorcze 

Naczynie jest około 30cm nad bolierem 

Dodam jeszcze że ta instalacja działała bez szwanku do momentu wymiany boliera na nowy takich samych parametrów. Właśnie od tego czasu zaczeła zanikać  ciepła woda 

Opublikowano

Jak pompa wywala wodę to co ma grzać wężownice? Odkręć nakrętke na odpowietrzniku na  zbiorniku wyrównawczym o ile nie jest zaklejony woda powinna przestać lecieć cały czas ze zbiornika wyrównawczego , pompa na 1 bieg

Opublikowano

zaizoluj te rury i zbiornik bo jak zamarzną o nawet obiadu nie będziesz miał gdzie zrobić

Opublikowano
53 minuty temu, mironw napisał:

Jak pompa wywala wodę to co ma grzać wężownice? Odkręć nakrętke na odpowietrzniku na  zbiorniku wyrównawczym o ile nie jest zaklejony woda powinna przestać lecieć cały czas ze zbiornika wyrównawczego , pompa na 1 bieg

Nakrętka odkrecona i co i dalej.... 

Opublikowano

dolałeś wodę jak to sugerowaliśmy na wyłączonej pompie do oporu ?

Opublikowano

Coś Ci zaproponuję: jeśli dokonasz prostej przeróbki, ograniczysz zapowietrzanie instalacji. Zawór z filtrem najlepiej kombinowany - jest krótszy. 

podkowa.png.8b850de2e7a32cac340b41d9b8171e96.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.