Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Tytuł roboczy dziś : co zrobić by było lepiej?

FAFAŁ

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam bardzo Wszystkich użytkowników . Na wstępie dzieki  że jesteście pomagacie i radzicie. 

Posiadam kociołek firmy to uzupełnię jak znajdę papiery . Palnik rynnowy chyba stalkotu . Usprawnienia jakie mam to zawirowywacze . I kanaly podzielone blacha w połowie po długości . Tak mi lepiej piec nabiera temperaturę. Miska nad palnikiem i cos co wykombinowalem sam . Czyli kawalek rury stojący na palniku . Takia dysza kierująca płomień wprost w miche . Działa to całkiem spoko ,spoko bo sadzy jest mniej . Co bym chciał usprawnic to . To myślę nad zmianą sterownika z lidera bo taki był . Na coś co ma pid . Właśnie dla tego zwracam się z pytaniem czy warto . Co warto kupic . Mysle tu bardziej o koncu zimy i cieplejszych dniach , gdzie pięć częściej stoi niż pali . W późniejszym czasie myślę nad zmianą palnika hmm ekoenergia czy jak mu . Chociaż to później będzie I nie wiadomo czy Wrocław nie wpadnie na pomysl i nie da bana na palenie . Tak czy siak chodzi mi po glowie zmiana sterownika . 

Jeszcze raz pozdrawiam i czekam na sensowne porady . Coś trzeba dodac to zrobię to w domu :-)

Opublikowano

To akurat odlegla przyszłość z tym palnikiem :-) 

Gość berthold61
Opublikowano

Ze sterowników to ja mogę polecić z czystym sumieniem Elstera expert z z-pid , koszt około 500 zł wszystkomający i wszystkodający się ustawić , chyba że jak kto woli za 1200 bez kodu serwisowego to już do wyboru .

Opublikowano

Może podejdzie ci sterownik SKZP 02.

Dyskusja o sterowniku:

Strona producenta:http://costerowniki.pl/

Opublikowano

I tu jest pytanie a  mianowicie czy warto . Czy to mi pomoże utrzymać piec w czystości (dłużej) zmniejszy spalanie . No powinno bo się pali cały czas A nie kopci w komin . Tak mi się zdaje ,chodź już widziałem tu post z wypowiedzią ze pid do rynny nie pasuje .

Opublikowano
Cytat

tu jest pytanie a  mianowicie czy warto . Czy to mi pomoże utrzymać piec w czystości (dłużej) zmniejszy spalanie . No powinno bo się pali cały czas A nie kopci w komin . Tak mi się zdaje ,chodź już widziałem tu post z wypowiedzią ze pid do rynny nie pasuje .

Producent zapewnia że

Pasuje do każdego kotła z podajnikiem ślimakowym.

Sterownik bardzo ładnie prowadzi proces spalania.

Zapewnia maksymalną ekonomię i wydajność.

Automatycznie "dostraja się" do zapotrzebowania na ciepło, nie trzeba więc

zmieniać nastaw wraz ze zmianami pogody.  Sterownik potrafi utrzymywać kocioł w tzw. pracy ciągłej nawet przy małych mocach.

Dzięki temu łatwiej jest utrzymać czystość w kotle (mniej sadzy).

Opublikowano

Marczi11 kanał jest prostokątny leżący w nim po środku wstawiłem blachę  tak to jest , I w tej połowie jesy zawirowywacz. To wykombinowalem jak tu na forum wyczytalem ze szamotem dzielą tak kanał . 

Marcus 312 . Czytalem I chciałbym taki sterownik ino czy to nie przerost treści nad formą . Bądź co bądź to tona groszku .

Gość berthold61
Opublikowano

To co zrobi ten skzp to zrobi tak samo elster a kosztuje dwa razy mniej więc po co przepłacać jak mawiają Żydzi ?

Opublikowano

I tu masz rację :) . W takim wypadku co może byc najlepszym rozwiązaniem jaki sterownik ? Skzp ma fajnych bajerów sporo ale czy to warte aż 900 złoty lub nieco mniej .

Opublikowano

Poczytaj o Sppv2l małym sterowniku boleckiego w tego co się orientuję twórca brał pod uwagę prace z rynna. I do tego w razie kłopotów kontakt z właścicielem idealny. 

Opublikowano

Podaj link :)

Opublikowano

O I fajne wielkie dzięki . A tu rura podczas pracy :) 

IMG_20190125_151110834.jpg

Opublikowano

Uciety kawalek rury fi 120 ,postawiony na palniku i w miejscu gdzie jest jeszcze caly okragly palnik jest wycięcie pół okrągłe dodatkowo wstawilem taki kołnierzyk z blachy by to że tak powiem uszczelnic . Chociaz pyl po pewnym czasie to sam robi .od strony wyjscia z rynny tam gdzie już spada popiół też jest wycięcie lukiem by się czasem coś nie zablokowalo . Bo czasem ale to zależy od parti ekogroszku potrafi sie spiec większy kalafior . Tak to są takie male coś Ala makaron świderki I to nie wiele tego jest . Pali mi to lepiej no i płomień trafia w miche A nie lata po bokach kopcacy .

Opublikowano
3 godziny temu, Kijasr napisał:

A co wy to gadacie że skzp-02 dwa razy mniej. Sterownik kosztuje 620 z przesyłką

Jest z podłączeniem do internetu czy moduł trzeba dokupić osobno ,ile kosztuje abonament roczny.

Opublikowano

moduł osobno, abonamentu brak

Opublikowano

Fafał, Ty już nie masz rynny. To jest po prostu nowy typ palnika. Z pidem powinien chodzić tak jak i retorty, tzn. sam palnik ok, ale optymalna wysokość deflektora zależy od mocy.

Opublikowano

Haha fajnie było by tak szybko przerobic. Palilem w piecu I tak zagladalem co tu zrobic by ten płomień trafil w miske A nie polecial w bok . Micha jest jasna czyli się nagrzewa I dopala :-) syf spada w dół ,trochę tez leci w górę Ale i tak jest tego mniej . I tak właśnie robie czyli wieksza moc micha wyżej . Moc zwiększać staram sie zmniejszając czas pomiędzy dawkami . Nie chce kręcić wszystkimi parametrami na raz .Próbowałem z tarcza to mu więcej czasu trzeba bylo do dobicia zadanej . Jeszcze mam plan zrobic coś ala pokrywka lub jakiś kwadrat z niewielkimi przelotami powietrza z boku . Blacha jakas jest tarcza do fleksy jest bedzie rzeźbione :-).

Opublikowano

Aktualizacja oraz pytanie . 

Mysle o zakupie skzp-02. Czy są jakieś modele tego sterownika tzn E ,n standard pro itd . Na ale drogi widziałem z koncowka E jak pamietam . Gdzie najlepiej kupic . Co dobrac do zestawu .Czy z forum współpracuje ktoś z firmy ? Bardziej chodzi o wsparcie no i nie ukrywam jakieś zniżki :) jest tu polecany to I oni dali by coś wzamian . 

Opublikowano
W dniu 25.01.2019 o 17:49, FAFAŁ napisał:

Każdy sterownik skzp2 jest taki sam ale cena jest różna a dlatego że różni się ilością czujników. Mam osobiście ten sterownik i kupowałem ta tańsza wersję dołożyłem czujniki z starego starego bo się nadawały i wyszła opcja full

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.