marian1980 Opublikowano 19 Stycznia 2019 #1 Opublikowano 19 Stycznia 2019 Witam, W końcu w poniedziałek nastąpi u mnie uruchomienie C.O. :) , mam w związku z tym pytanie odnośnie zaworków mini pex przy rozdzielaczu. Mam grzejniki z podejściem dolnym gdzie jest możliwość odcięcia zasilania i powrotu przy samym podejściu kolankowym do grzejnika; bezpośrednio przed rozdzielaczem zarówno na zasilaniu jak i powrocie zawory odcinające no i dochodzimy do rozdzielacza i zaworków mini pex jak w temacie postu czy warto je jeszcze dodatkowo montować na każdy obieg w belce rozdzielacza ? Poszukałem trochę informacji na ten temat i różne są zdania na ten temat, głównie za sprawą tego że te zaworki mini pex po prostu po niedługim czasie lubią przeciekać i później wymienienie ich jest problematyczne. Zastanawiam się czy je dawać w belki rozdzielacza czy po prostu już je sobie darować i zrobić złączki do belek bez zaworków mini pex ? Na co mogą mi się one jeszcze w moim wypadku przydać gdyż tak jak nadmieniłem odcięcia całościowe belek i grzejników będą . pozdrawiam i proszę o podzielenie się swoim doświadczeniem i spostrzeżeniami na ten temat
Tsport Opublikowano 19 Stycznia 2019 #2 Opublikowano 19 Stycznia 2019 Po co Ci te zaworki? Wysłane z mojego F5122 przy użyciu Tapatalka
mac65 Opublikowano 19 Stycznia 2019 #3 Opublikowano 19 Stycznia 2019 To zależy jak duży jest rozdzielacz i ile wody w układzie . W razie awarii samo odcięcie rozdzielacza nie wystarczy bo pozostaje cała woda która jest po drugiej stronie czyli wszystko co jest w grzejnikach . Poza tym również ustalenie jakiś wycieków jest łatwiejsze w przypadku rozdzielenia obwodów po drugiej stronie . Taki zaworek ( x2 powrót i zasilania ) daje możliwość odciąć uszkodzony obwód a reszta pracuje normalnie czekając na naprawę. Ja tam mam zaworki na każdym obwodzie i wcale mi to nie przeszkadza . Teraz się pamięta jak idą rury i co zasilają ale w przyszłości może być różnie . ktoś zapomni czy wywierci dziurę nie tu gdzie trzeba i przeciek gotowy a bez zaworów staje cała instalacja a nie tylko jeden grzejnik czy obwód podłogówki .
marian1980 Opublikowano 19 Stycznia 2019 Autor #4 Opublikowano 19 Stycznia 2019 Rozdzielacz ma tylko 5 obwodów , odnośnie grzejników to tam są przy samym wejściu do grzejnika po spodem śruby którymi odcina się cały grzejnik więc zostaje tylko woda w rurkach, a napisz mi mac65 ile czasu już masz te zaworki i czy coś się z nimi dzieje. Odnośnie jeszcze zaworków to też denerwuje mnie że tam jest oring i przykręcając je nie są równo wszystkie do przodu tylko część w jedną a część w drugą stronę i trzeba to robić na konopie bez oringu żeby mieć wszystkie równo
Tsport Opublikowano 19 Stycznia 2019 #5 Opublikowano 19 Stycznia 2019 Moim zdaniem zaworki są bez sensu. Wysłane z mojego F5122 przy użyciu Tapatalka
marian1980 Opublikowano 19 Stycznia 2019 Autor #6 Opublikowano 19 Stycznia 2019 tport mógłbyś trochę rozwinąć dla czego bez sensu , pytam z ciekawości bo chciałbym mieć na to pogląd
Tsport Opublikowano 19 Stycznia 2019 #7 Opublikowano 19 Stycznia 2019 1. Mogą przynieść więcej problemów niż pożytku gdyż to one mogą być przyczyną awarii. Nie wytrzymują trudów eksploatacji. 2. Podążają i komplikuja instalacje3. Moim zdaniem to fanaberia4. Zero korzyści. Wysłane z mojego F5122 przy użyciu Tapatalka
marian1980 Opublikowano 19 Stycznia 2019 Autor #8 Opublikowano 19 Stycznia 2019 Tsport dziękuję, o taką odpowiedź mi chodziło, bo to tylko mnie utwierdziło w moich wątpliwościach co do tych zaworków.
Tsport Opublikowano 20 Stycznia 2019 #9 Opublikowano 20 Stycznia 2019 Sprawdź na YouTube tam gościu pokazywał swoje problemy z tymi zaworkami. Pzdr Wysłane z mojego F5122 przy użyciu Tapatalka
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.