Lucky85 Opublikowano 18 Stycznia 2019 #1 Opublikowano 18 Stycznia 2019 Witam Szanownych Użytkowników . Posiadam od października 2018 roku nowy piec Dworek ZPT EKO III 26 KW. Chciałbym zapytać jakie spalanie i jakie nastawy macie w swoich piecach i ewentualnie prosić o porady / wskazówki jak ustawić mój piec. Dom z 1994 roku, pustak + bloczek , wtedy wchodziła moda na ocieplanie z pompy , czyli do szczeliny pomiędzy bloczkiem a pustakiem pompowana była pianka ocieplająca. Więc można przyjąć że dom ocieplony , okna plastiki , piwnica + parter+ piętro , strych nie grzany. Strop między strychem a pietrem ocieplony wełną mineralną,dach deskowany bez podbitki . Generalnie pow.grzewczej jest ok 170 m2. Nastawy pieca. temp zadan kotla 52 stopnice , bojlera 45 stopni 8 s podawanie 50 s przerwa 20 moc nadmuchu (ze 100 dostepnych), przysłone odsłoniłem na maxa (tak wyczytałem i testuję od wczoraj,prędzej miałem przysłonietą w połowie) 15 s praca w podtrzymaniu 15 minut przerwa w podtrzymaniu 40 s nadmuch w podtrzymaniu 7 m przerwa nadmuchu Zdjęcia z kotła : Obecnie piec pożera mi ok 40 kg ekogroszku (26MJ) na dobę. Zastanawiam się czy to czasem nie za dużo. Popiół też pozostawia wiele do życzenia , nim odsłoniłem klapkę w wentylatorze to robiły się spore spieki, od wczoraj mam klapkę na maxa odsłoniętą i popiół wygląda lepiej ale wciąż są małe spieki. Piec ma PID i nawet kiedyś poświęciłem jeden zasyp ale brał podobne ilości paliwa albo i większe , pozatym dziwnym trafem nie mam zamontowanego hallotronu oraz czujnika temp.spalin. Więc myślę że PID opierający się tylko na temp, kotła nie ma sensu. Proszę o jakieś rady, mile widziane opinie osób posiadająych taki kocioł , jestem ciekaw jakie macie spalanie. Z góry dziękuję za wszelkie komentarze Pozdrawiam video-1547822879.mp4
Lucky85 Opublikowano 18 Stycznia 2019 Autor #2 Opublikowano 18 Stycznia 2019 Zapomniałem dodać : -Histereza kotła i bojlera 2 - jedna pompa na caly dom,grzejniki z termostatami , podłogowka w łazience na piętrze ok 8 m2 - czopuch otwarty na ok 50%
Lucky85 Opublikowano 18 Stycznia 2019 Autor #3 Opublikowano 18 Stycznia 2019 Zapomniałem dodać : -Histereza kotła i bojlera 2 - jedna pompa na caly dom,grzejniki z termostatami , podłogowka w łazience na piętrze ok 8 m2 - zaslonilem nawiew na jakies 75% bo na pełnym otwarciu spaliło mi 50 kg ekogroszku a temp oscylują wokół zera :/
slaszy9 Opublikowano 19 Stycznia 2019 #5 Opublikowano 19 Stycznia 2019 Widać nie dopalony wegięl w popielniku - zmniejsz podawanie lub zwiększ przerwe. Jesli sterownik ma pid to raczej napewno bedzie mieć czujnik spalin , moze byc pod osłoną -zadzwoń dowiedziec sie od producenta. Jesli twoj palnik to ekoenergia 25 to masz dane przykładowych nastaw mocy
Lucky85 Opublikowano 26 Stycznia 2019 Autor #6 Opublikowano 26 Stycznia 2019 Witam Tak się zastanawiam nad moją dmuchawa. Otóż czy jest ona odpowiednio zamontowana tzn czy czasem nie do góry nogami. Ta zapadka działająca grawitacyjnie powinna w momencie braku nadmuchu zamykać dopływ powietrza tak? A podczas pracy nadmuchu otwierać się po uprzednim wyregulowaniu nakrętkami tak? U mnie jest tak że cały czas jest otwarta ... Jakby była zamontowana na odwrót to wtedy grawitacyjnie zapadka bylaby zamknięta i otwierała dopiero przy pracy nadmuchu. Pytam bo mam problem w uzyskaniu kopczyka,na podtrzymaniu mimo braku nawiewu mam mały płomień (na zdjęciu) i paliwo się wypala i żar się zapada,bledne koło... A podawanie mam już 12 s/60 przerwy Jakieś sugestie? Dolaczam zdjecie
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.