Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Kotły kondensacyjne Termet Opinie

Grzesiekz182

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W dniu 27.11.2019 o 20:07, dalasek napisał:

Dlatego kocioł podłaczyłem sam i uruchomiłem sam.Na dzień dzisiejszy jestem do przodu ok tysiaka

Jak coś nawali będziemy główkować.Po miesiącu pracy jestem zadowolony z mojego Golda

Kocioł jest na tyle tani,że  w razie poważnej awarii wolę kupić nowy,niż płacić im za serwis,a kocioł dalej będzie stary

Jeżeli uruchomiles sam to czy mierzyles spaliny? 

Opublikowano

Czyli odpalileś i chodzi ? 

Gdzieś czytałem, że powinno się to robić, aby ustawić poprawne spalanie? 

Czym się kierowałeś robiąc to samemu, 

TERMET ma pierwsze uruchomienie BEZPŁATNIE. 

Opublikowano

Jest bezpłatny ale... 

Też zamontowałem sam i nie łapię się na gwarancję, ale za pierwsze uruchomienie zapłaciłem i mam je zrobione porządnie, bo kocioł ustawiony fabrycznie jest w innych warunkach i wymagał regulacji spalania. 

Opublikowano

Jeśli chodzi o piece Termet to mogę się wypowiedzieć na podstawie własnych doświadczeń na temat jakości serwisu w Szczecinie.

Ja mam kocioł Wolfa i serwis maja na zenujaco niskim poziomie.
2ch serwisantow nie dojechało na 1sze uruchomienie. Jeden "zapomniał", drugi miał przyjechać a pół h przed umówionym terminem powiedział, że ma za daleko i nie przyjedzie. 3ci przyjechał, zobaczył układ i stwierdził, że musi się podszkolić bo tak rozbudowanego systemu jeszcze nie uruchamial (kocioł +2 moduły mm). Drugiego dnia wyszedł z opresji bo udało mu się w przeciągu 3h (słownie trzech) uruchomić kocioł.
Opublikowano

Kocioł red by termet 25/30 (hybryda silvera i golda). Po 27 miesiącach rozszczelnił się wymiennik ciepła, co skutkowało dobijaniem wody do układu CO. Wymiana kosztowała 230 zł.

Opublikowano
17 godzin temu, tommyp2 napisał:

Czyli odpalileś i chodzi ? 

Gdzieś czytałem, że powinno się to robić, aby ustawić poprawne spalanie? 

Czym się kierowałeś robiąc to samemu, 

TERMET ma pierwsze uruchomienie BEZPŁATNIE. 

Z pewnością powinno ustawić się spalanie przy pomocy odpowiednich przyrządów,ale ja mam złe doświadczenia z serwisantami i zaufałem producentowi który w instrukcji obsługi napisał że kocioł ustawiony jest na spalanie przy kominie do 3m.

U mnie te warunki są spełnione,wiec zaryzykowałem i kocioł pracuje.Czy poprawnie,do końca nie jestem pewien,ale póki co jestem zadowolony z pracy kota.Jak się będzie coś działo przeproszę się z serwisem ;)

Opublikowano

Ja użytkuję Termeta  Golda już 4 rok. Piec jak dla mnie bezproblemowy i  działa bez zarzutu. Oczywiście są lepsze i droższe tylko po co płacić czasami 2 xwięcej . Piec cięgnie mi 2 obwody podłogowe i grzejnikowe  więc co mi więcej potrzeba .Do tego mam zasobnik Galmeta Vulkan i jest fajny zestaw.

. W razie czego mam sklep z częściami do Termeta choć na razie nie był potrzebny.

Kolega ma starego Termeta atmosferycznego który działa mu 18 lat i ma taki drugi na części   w kartonie i jak na razie karton jest fabrycznie zamknięty. Wiem takich pieców już się nie robi.

Opublikowano

Ktoś może wie jak zmienić z ogrzewania grzejnikowego na tryb ogrzewania podłogowego w gold plus? W instrukcji napisane że szanowny autoryzowany serwis tylko i wyłącznie może to zrobić.... Sprawa druga jak zmienić nachylenie krzywej pogodowej? 

Opublikowano

Jeżeli masz czujnik zewnętrzny i jest aktywna funkcja pogodowa to nachylenie zmienia się przyciskami na panelu, najpierw guzik grzejnika i potem + -

Reszta na priv 

Opublikowano

Mam pytanie:

- zamontowałem Golda Plus wstępnie uruchomiłem - bez gazu, pompa pracuje i odpowietrza układ, jednak na rotametrach nie ma przepływów. Odpowietrzałem przez pół godziny, mam 11 obiegów podłogi - myślicie, że przepływy rusza bez gazu jak będę dalej odpowietrzał? Czy dopiero po podłączeniu i odpaleniu z gazem?

Opublikowano

Musi ruszyć i bez gazu. A pętle miałeś przelane wodą z kranu, tak jest szybciej i pewniej. A jak nie to teraz rób po jednej z kotła. I pamiętaj, jeżeli jest odpowietrznik na belce powrotnej to przy pracy kotła musi być zakręcony bo będzie przez niego zaciągać powietrze. 

Opublikowano

Czyli włączyć kocioł i na powrocie wpiąć wąż, aby woda spływała i wyrzucało powietrze i tak pętla po pętli?

Opublikowano

Nie. Bardziej myślałem o rozdzielaczu, jak masz zawory spustowe na belkach to do jednego wąż z wodą z kranu a do drugiego do kanalizacji i tak każdą pętle z osobna. 

Opublikowano

A jak to zrobić? 

Opublikowano

Który parametr za to odpowiada?

P14 ustawić na 100%

Opublikowano

Ustaw tak jak ci pasuje by były przepływy. P14 to min., a P18 to max.

Opublikowano
Godzinę temu, Ksieciunio napisał:

I ustaw stałe obroty pompy.

Ale jak ustawić, aby obroty były stałe? 

Opublikowano

Ustaw P14 na 80 i P18 na 80. zobaczysz co będzie.

Opublikowano

Ok, rozumiem. Nie będzie wtedy modulował bo będzie miał zakres tylko 80% - min. i max? 

Opublikowano

Ehe, pompa będzie tylko tak pracowała. Jak już odpowietrzysz układ to zobaczysz czy taki wydatek pompy jest ok czy za duży.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.