jagusia111 Opublikowano 10 Stycznia 2019 #1 Opublikowano 10 Stycznia 2019 Czy ktoś ma sposób na przetkanie kanałów nadmuchowych w piecu zasypowym defro optima komfort plus. Po kilku latach użytkowania, pomimo palenia suchym opałem i systematycznego przewiercania otworów nadmuchowych piec słabo podaje powietrze. Prawdopodobnie zatkane są kanały gdzieś głębiej. Wszelkie próby przepychania drutem, zapuszczania ropą itp. nie przyniosły rezultatu. Czy jest jakiś sposób żeby to udrożnić. Może ktoś ma schemat jak te kanały są w ogóle rozmieszczone.
jagusia111 Opublikowano 10 Stycznia 2019 Autor #3 Opublikowano 10 Stycznia 2019 SONY23 tyle to ja wiem. Chodzi mi dokładnie o to jak rozmieszczone są kanały doprowadzające powietrze z popielnika do tych czterech dziurek żeby wiedzieć jak manewrować przy próbie ewentualnego ich udrażniania za pomocą np. druta.
SONY23 Opublikowano 11 Stycznia 2019 #4 Opublikowano 11 Stycznia 2019 Na chłopski rozum musi być tak. Kanał od dmuchawy idzie po zewnętrznej stronie płaszcza wodnego pod izolacją kotła. Otwory na powietrze przechodzą przez płaszcz wodny i łączą się z kanałem dmuchawy. Rozumiem, że pod ruszt powietrze jest wdmuchiwane bez najmniejszych problemów, tylko same otworki w bocznych ściankach zalepiła smoła ? Najlepiej na rozgrzanejj instalacji i kotle ale bez palącego się w nim paliwa tą smołę wypalić np. małym palniczkiem gazowym. Można próbować dłubać czymś ostrym ale jeżeli zaschła na kamień, to będzie ciężko. Nic tam raczej nie da się uszkodzić, chyba że wiertłem przewiercisz blachę... Nie sądzę, że może tam być coś innego niż smoła.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.