Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Ustawienia kotła lazar

Argo997

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich. Użytkuje kocioł lazar Pellet focus. Dom piętrowy, niedocieplony, dach ocieplony piana 20cm. Obecnie spalanie oscyluje w granicach 40kg/ na dobę. Kombinuje coś z ustawieniami by ograniczyć zużycie paliwa. Do tej pory wszystko w trybie standard lecz bez rezultatów. Kocioł w ciągu doby wykonuje ok.18 rozpalen,  lecz przestawiłem go na probe aby pracował ciagle lecz na małej mocy. Okazało się ze spalanie jeszcze się podniosło. Próbowałem tez tryby duży logic ale działa jakoś dziwnie ponieważ podczas rozpalania przechodzi w tryb stabilizacji gdzie dawkowanie paliwa jest brane z modulacji 30% czyli u mnie 6 sekund podawania i 48 przerwy, a w trybie fuzzy logic podawanie 9 sekund i przerwa 20.  Taka ilość podawanego paliwa podczas gdy kocioł się jeszcze nie rozbujał  nie mieści mi się w palniku i zapycha rurkę doprowadzająca Pellet. Da się to jakoś zmienić?

Opublikowano

Witaj, napisz jakie masz ustawienia dla poszczególnych mocy, jaki nadmuch. Jaki masz czas pracy podajnika przy rozruchu, może za dużo peletu ładuje na początku. Jakiś czas używałem FL i nie miałem takiej sytuacji, by podawało za dużo peletu.

Tutaj masz spory wątek o Focusie, polecam się zaznajomić.

Opublikowano

Przy 100% 

nadmuch 80

podawanie 7

przerwa 20

przy 50%

nadmuch 70%

podawanie 6s

przerwa 35

przy 30%

nadmuch 30%

podawanie 5

przerwa 44

przy 100% temperatura spalin Ok 110, przy 30 Ok 80.

czas podawania 94 sekundy. Tak aby była zakryta zapalarka.

W trybie standardowym żadnych problemów poza spalaniem:)

Do tej pory miałem ustawiony kocioł na 75 stopni ale dobijał i się wyłączał a jak poczytałem na forum to kombinuje aby stałe pracował wiec ciagle coś zmieniam. 

Może  tyle ma palić dziad

Opublikowano

Zmniejszyłbym nadmuch przy 100% i 50% do wartości powiedzmy 65 i 50, histerezę na 13 i 8 st. Poza tym nie zmieniałbym nic. Przerabiałem palenie w trybie stałym. Na FL przy ustawieniu minimalnej mocy 7% wciągał nieco więcej niż 1 kg/godz., na większych mocach wiadomo - więcej. Wydaje mi się, że największy wpływ na zużycie peletu ma zapotrzebowanie domu na energię oraz jakość/kaloryczność peletu. W pierwszym przypadku widzę sporą różnicę po ociepleniu domu. Natomiast co do jakości peletu, to tu jest temat na książkę ;)

Opublikowano

Nie, w trybie standard. Wygasza mi się w zależności od temp. 10-15 razy na dobę.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.