Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Przepływ na rotametrach.

doctor82

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Nie mogę zwiększyć przepływów na rotametrach. Osiagam Max 2l. W domu jest ogólnie ciepło ale brak komfortu ciepłej podłogi. Jak przymkne zaworki od napedow to przeplyw wzrasta. Pompa na do rozdzielacza podłogówki to grundfos Alpha 2 4m. Rozdzielacz 7 pętli . 2 pętle max 100 M . Nastepne ok 70. Czy pompa zaslaba.?

Wysłane z mojego SM-G388F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Chce zeby byla ciepla . Nie jest zimna ale nie jest cieplutka. Temp. Na powrocie to 29

Opublikowano

Pewnie ok 27-30. Musze zmierzyc

Opublikowano

Zmierze to napiszę. Czy jesli zwieksze pompe woda będzie szybciej płynąć. To wtedy moge mieć efekt ciepłej podłogi i zmnieszyc temp. Czynnika?

Opublikowano

No gdyby był to bym nie pytał. Przecież jeśli długość pętli ma 100m. To szybciej się wychladza niż ta która ma 70m

Opublikowano

Dopuszczalna obliczeniowa temp powierzchni podłogi wynosi dla pomieszczeń mieszkalnych 29C a dla łazienek ,

gdzie z założenia ma być cieplej o 4C - temp podłogi to max  32C .

Ogrzewanie podłogowe to ogrzewanie całego pomieszczenia a nie samej podłogi.

Największy komfort jest jak podłoga jest chłodna a nie ciepła.

Zwiększenie temp samej powierzchni podłogi można osiągnąć tylko przez zmianę konstrukcji całej płyty grzejnej, a nie przez podniesienie prędkości przepływu lub podniesienie temp czynnika ( wody) - gdyż wtedy także rośnie temp w całym pomieszczeniu.

Najcieplejsze posadzki są przy cienkim anhydrycie, który dobrze i szybko przewodzi ciepło, dodatkowo musi być bardzo dobra izolacja od dołu posadzki, aby ciepło nie uciekało w dół.

Opublikowano

Panowie. Nie wiem może problem jest w instalacji. Większość rozdzielaczy do podłogówki ma pompy 6m

• 1 rok później...
Opublikowano

Sambor czy jest jakiś określony minimalny przepływ w rotametrach? U mnie osiąga temp w pomieszczeniu na poddaszu przy przepływie ok 1litr, nie za mało? Na parterze jest to 1.5l.
Coś wyczytałem, że tak jest źle bo duża różnica jest pomiędzy zasilaniem a powrotem z podłogowki, czy to nie ma znaczenia?

Opublikowano

Czyli u mnie jest ok. A czy różnica w zasilaniu i powrocie ma jakieś znaczenie? Bo rozumiem że przy większych przepływach np 2l ta różnica była by mniejsza.
Czy to wszystko nie ma znaczenia?

Opublikowano

Im większa różnica temp przy tym samym przepływie to tym więcej mocy oddajesz do pomieszczenia.

To wszystko powinno być policzone a nie tak na pałę - więcej to "lepiej".

Ponadto takie różnice temp są liczone dla np -20C a takich teraz nie masz.

Opublikowano
13 godzin temu, Szczypiorr napisał:

Chyba nie zrozumiales mojego pytania :) temperatura jest dobra w domu. Tylko czy nie jest to źle dla instalacji że jest tak mały przepływ i różnica temp zasilania i powrotu

U Ciebie nie jest źle, tylko trudno to regulować. Ja odnosiłem się do postu @doctor82

Opublikowano

Zakładam że jest dobrze wyregulowne jeżeli w każdym pomieszczeniu w domu mam taką samą temperatura, taka jak zadana na sterowniku. Dobrze myślę?
Bardziej chodziło mi o to że najlepiej dla instalacji jak przepływy są przypuśćmy 2l/min niż 1l/min

Opublikowano

Co znaczy najlepiej dla instalacji?Ma być najlepiej dla użytkownika czyli przepływy powinny być tak dobrane aby przy danej temp zasilania uzyskać w poszczególnych pomieszczeniach komfort cieplny.I tak jak było już wspomniane przepływ w pojedynczej pętli nie powinien być raczej mniejszy niż 0,7l/min bo wtedy pętla może mieć tendencję do zapowietrzania

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.