doctor82 Opublikowano 7 Stycznia 2019 #1 Opublikowano 7 Stycznia 2019 Witam. Nie mogę zwiększyć przepływów na rotametrach. Osiagam Max 2l. W domu jest ogólnie ciepło ale brak komfortu ciepłej podłogi. Jak przymkne zaworki od napedow to przeplyw wzrasta. Pompa na do rozdzielacza podłogówki to grundfos Alpha 2 4m. Rozdzielacz 7 pętli . 2 pętle max 100 M . Nastepne ok 70. Czy pompa zaslaba.? Wysłane z mojego SM-G388F przy użyciu Tapatalka
pastor Opublikowano 7 Stycznia 2019 #2 Opublikowano 7 Stycznia 2019 Co znaczy komfort cieplej podłogi? Chcesz Seby była gorąca? Ja mam temp panela 23C. W domu 22. Przepływ 1l max. Nie tedy droga
doctor82 Opublikowano 7 Stycznia 2019 Autor #3 Opublikowano 7 Stycznia 2019 Chce zeby byla ciepla . Nie jest zimna ale nie jest cieplutka. Temp. Na powrocie to 29Wysłane z mojego SM-G388F przy użyciu Tapatalka
doctor82 Opublikowano 7 Stycznia 2019 Autor #5 Opublikowano 7 Stycznia 2019 Pewnie ok 27-30. Musze zmierzycWysłane z mojego SM-G388F przy użyciu Tapatalka
user2018 Opublikowano 7 Stycznia 2019 #7 Opublikowano 7 Stycznia 2019 Podłoga nie może być za ciepła bo Ty jak i domownicy będziecie mieć problemy zdrowotne.
doctor82 Opublikowano 7 Stycznia 2019 Autor #8 Opublikowano 7 Stycznia 2019 Zmierze to napiszę. Czy jesli zwieksze pompe woda będzie szybciej płynąć. To wtedy moge mieć efekt ciepłej podłogi i zmnieszyc temp. Czynnika?Wysłane z mojego SM-G388F przy użyciu Tapatalka
pastor Opublikowano 7 Stycznia 2019 #9 Opublikowano 7 Stycznia 2019 Już masz efekt cieplej podłogi. Chcesz efekt gorącej podłogi?
doctor82 Opublikowano 7 Stycznia 2019 Autor #10 Opublikowano 7 Stycznia 2019 No gdyby był to bym nie pytał. Przecież jeśli długość pętli ma 100m. To szybciej się wychladza niż ta która ma 70mWysłane z mojego SM-G388F przy użyciu Tapatalka
sambor Opublikowano 7 Stycznia 2019 #11 Opublikowano 7 Stycznia 2019 Dopuszczalna obliczeniowa temp powierzchni podłogi wynosi dla pomieszczeń mieszkalnych 29C a dla łazienek , gdzie z założenia ma być cieplej o 4C - temp podłogi to max 32C . Ogrzewanie podłogowe to ogrzewanie całego pomieszczenia a nie samej podłogi. Największy komfort jest jak podłoga jest chłodna a nie ciepła. Zwiększenie temp samej powierzchni podłogi można osiągnąć tylko przez zmianę konstrukcji całej płyty grzejnej, a nie przez podniesienie prędkości przepływu lub podniesienie temp czynnika ( wody) - gdyż wtedy także rośnie temp w całym pomieszczeniu. Najcieplejsze posadzki są przy cienkim anhydrycie, który dobrze i szybko przewodzi ciepło, dodatkowo musi być bardzo dobra izolacja od dołu posadzki, aby ciepło nie uciekało w dół.
pastor Opublikowano 7 Stycznia 2019 #12 Opublikowano 7 Stycznia 2019 Dzięki sambor właśnie to pisałem. Ale kolega chce boso po ciepłym piasku chodzić i co poradzisz takiemu?
doctor82 Opublikowano 7 Stycznia 2019 Autor #13 Opublikowano 7 Stycznia 2019 Panowie. Nie wiem może problem jest w instalacji. Większość rozdzielaczy do podłogówki ma pompy 6mWysłane z mojego SM-G388F przy użyciu Tapatalka
sambor Opublikowano 7 Stycznia 2019 #14 Opublikowano 7 Stycznia 2019 Czym jest wykończona podłoga - gres? panele? drewno?
doctor82 Opublikowano 7 Stycznia 2019 Autor #15 Opublikowano 7 Stycznia 2019 GresWysłane z mojego SM-G388F przy użyciu Tapatalka
Szczypiorr Opublikowano 8 Stycznia 2020 #16 Opublikowano 8 Stycznia 2020 Sambor czy jest jakiś określony minimalny przepływ w rotametrach? U mnie osiąga temp w pomieszczeniu na poddaszu przy przepływie ok 1litr, nie za mało? Na parterze jest to 1.5l.Coś wyczytałem, że tak jest źle bo duża różnica jest pomiędzy zasilaniem a powrotem z podłogowki, czy to nie ma znaczenia?
teres Opublikowano 8 Stycznia 2020 #17 Opublikowano 8 Stycznia 2020 Otworzyć okna, podnieść temperaturę zasilania na 40 stopni. Innej rady nie ma :-)
Szczypiorr Opublikowano 8 Stycznia 2020 #18 Opublikowano 8 Stycznia 2020 Chyba nie zrozumiales mojego pytania :) temperatura jest dobra w domu. Tylko czy nie jest to źle dla instalacji że jest tak mały przepływ i różnica temp zasilania i powrotu
sambor Opublikowano 8 Stycznia 2020 #19 Opublikowano 8 Stycznia 2020 56 minut temu, Szczypiorr napisał: Sambor czy jest jakiś określony minimalny przepływ w rotametrach? 0,6-0,7l/min to takie minimum dla PEX16x2
Szczypiorr Opublikowano 8 Stycznia 2020 #20 Opublikowano 8 Stycznia 2020 Czyli u mnie jest ok. A czy różnica w zasilaniu i powrocie ma jakieś znaczenie? Bo rozumiem że przy większych przepływach np 2l ta różnica była by mniejsza.Czy to wszystko nie ma znaczenia?
sambor Opublikowano 8 Stycznia 2020 #21 Opublikowano 8 Stycznia 2020 Im większa różnica temp przy tym samym przepływie to tym więcej mocy oddajesz do pomieszczenia. To wszystko powinno być policzone a nie tak na pałę - więcej to "lepiej". Ponadto takie różnice temp są liczone dla np -20C a takich teraz nie masz.
Szczypiorr Opublikowano 9 Stycznia 2020 #22 Opublikowano 9 Stycznia 2020 Sprawdziłem dzisiaj po nocy. Temp zadaną utrzymana 22. Temp zasilania kotła 29' no i podłogi a powrotu 25'Przepływy jak pisałem. Może ktoś napisać czy tak jest dobrze czy nie?
teres Opublikowano 9 Stycznia 2020 #23 Opublikowano 9 Stycznia 2020 13 godzin temu, Szczypiorr napisał: Chyba nie zrozumiales mojego pytania :) temperatura jest dobra w domu. Tylko czy nie jest to źle dla instalacji że jest tak mały przepływ i różnica temp zasilania i powrotu U Ciebie nie jest źle, tylko trudno to regulować. Ja odnosiłem się do postu @doctor82
Szczypiorr Opublikowano 9 Stycznia 2020 #24 Opublikowano 9 Stycznia 2020 Zakładam że jest dobrze wyregulowne jeżeli w każdym pomieszczeniu w domu mam taką samą temperatura, taka jak zadana na sterowniku. Dobrze myślę?Bardziej chodziło mi o to że najlepiej dla instalacji jak przepływy są przypuśćmy 2l/min niż 1l/min
Uzytkownik2 Opublikowano 9 Stycznia 2020 #25 Opublikowano 9 Stycznia 2020 Co znaczy najlepiej dla instalacji?Ma być najlepiej dla użytkownika czyli przepływy powinny być tak dobrane aby przy danej temp zasilania uzyskać w poszczególnych pomieszczeniach komfort cieplny.I tak jak było już wspomniane przepływ w pojedynczej pętli nie powinien być raczej mniejszy niż 0,7l/min bo wtedy pętla może mieć tendencję do zapowietrzania
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.