Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Dobór pieca

jozef66

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam po długiej przerwie . Nosze sie z zamiarem wymiany mojego kopciucha sas 17nwt na piec z podajnikiem na eko groszek . Do ogrzania mam 170 m kw domu +cw , jest nie ocieplony , sciany z pełnej cegły gr 60 cm , dach ocieplony watą 15 cm. Z moich kalkulacji wynika że potrzebuje pieca o mocy ok 20 kw . Moje pytanie jaki kociołek polecacie i dlaczego . POZDRAWIAM

Ps. Na dofinansowanie nie mam narazie szans , bo mam dość świeży piec z 2014 rok

Opublikowano

Witam

Proponuje sprawdzi jaki bedzie potrzebny kociol jak bedzie pelna termomodernizacja

Kociol za duzy latwo kupic

Potem bedzie wielki problem

Pozdrawiam

Wysłane z mojego LG-M700 przy użyciu Tapatalka

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Termomodernizacji nie przewiduje
Bez ocieplenia budynku spalisz jakies 30% wegla wiecej

Niechcesz czy kwestie finansowe ?

Opublikowano

Zrob obliczenia na stronie

Cieplowlasciwe.pl i wklej link do wyniku

Opublikowano

Na ciepło właściwe wyszedł mi kociołek o mocy ok 20 kw razem z cwu , ale moje pytanie to jakiej firmy piec kupić . Tak sobie wybrałem 3 kotły - ogniwo eko plus m ,  kamen ,i defro sigma   - który z nich , no chyba że ktoś poleci inny do ceny ok 10 tys

-

Opublikowano

Witam

Konkretnej firny nie polece bo jeden woli zielone a drugi czerwone
Moim zdaniem nalezy zwrocic uwage na kilka rzeczy
1. Sterownik - dwustanowe se daruj wyrzucone moim zdaniem pieniadze musi byc z modulacja mocy, a najlepiej z netem, tzn. Dla mnie to wazne,
2. Poziomy wymiennik
3. Łatwosc czyszczenia - przy pionowym bedziesz miec w piwnicy sahare pylow, a dokladne czyszczenie conajmniej 1 raz w miesiacu a nawet czesciejj
4. Obowiazkowy montaz zabezp. Kotla
5. Sprawdz grubisc blachy
6. Zwykly palnik retortowy ewentualnie sv200 jesli dobrze pamietam technixa - poczytaj,
7. U rodzicow mam kociol z klastra kotlarskiego o mocy 15 kw ma pojemnosc wodna 90 litrow, i zap....ze az milo w grawitacyjnej instalacji z pompa na powrocie , produkuje go prawie wszyacy nazwy lider 5 itp.,

Osobiscie mam hefa i jest oki, moc 25 kw przewymiarowany o jakies 10 kw wiec troche wegla idzie w komin ale coz,

Zanim kupisz pojezdzij i poogladaj, pomacaj,

Producenci
Per eko
Zebiec
Hef
Defro
Komiz
Klaster z pleszewa
Sekom

Jest jeszcze wielu ale tych kojarze

Szukaj tez zeby byl w poblizu serwis

Pozdrawiam

Opublikowano

http://suspenser.eu/kotly-skam/

Porozmawiaj z kolega Pieklorz - on w tym siedzi i doradzi. U teścia będzie montowany SKAM-PV 13KW (dom 100m2) z palnikiem SV200 i sterownik skzp_02

U Ciebie pasował by kocioł z mocą 20KW.

Opublikowano

@ jozef66

Suspenser to sprzedawca, Pieklorz to producent - konstruktor, kocioł załatwisz u obu, oczywiście to tylko przykład producenta, jest ich na rynku bez liku. Wg mnie ważne byś wybierając kocioł kierował sie kolejno:

-moc kotła- wykonaj OZC albo chociaż z cieplowlasciwe policz zapotrzebowanie, nie kupuj kotła za mocnego, 90% czasu kocioł pracuje na "luzie"

-palnik- sprytny by mógł spalać gorsze paliwa, dobrany do mocy kotła, dla mnie obrotówka,wahliwy, rurowy, przy czym może się mylę ale czyszczenie rurowego jest mniej "komfortowe " niż starej retorty, choćby nowego Ardeo  z uwagi na jego boczne ustawienie w kotle (sam nie widziałem, podpieram sie tym tu przeczytałem , choćby tu na forum.  ), jeśli się mylę to użytkownicy SV zaraz mnie poprawią

-ster- wybór ogromny, są mniej i bardziej przyjazne dla użytkownika, popytaj, poczytaj, można sobie wyrobić  opinię na ich temat , najlepiej podejdź do kogoś kto takowe ma, nie ma to jak dotknąć... SPP, SKZP02,Bruli,  K1.., itd,

-wymiennik- pionowy czy poziomy - opinie podzielone, ja mam poziomy i sobie chwalę, znajomy ma pionowy i też sobie chwali ;) raczej zależy to od modelu kotła i miejsca jakie na niego możesz przeznaczyć

-bajery- zawirowywacze\dźwignie do czyszczenia\zapalarki\etc - im tego więcej tym cena rośnie a obsługa staje się prostsza (niestety  w praktyce często tak nie jest ) 

-producent-  jest kilku którzy nie zostawiają użytkownika  w przypadku problemów, reszta byle by sprzedać i zapomnieć.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.