Filonxxxl Opublikowano 1 Stycznia 2019 Autor #76 Opublikowano 1 Stycznia 2019 OK, jasne, teraz brniemy dalej: Elterm czy te nierdzewki użytkownika hipek1965? No a jeśli opcja 2 to znowu 3 opcje do wyboru: 1. sprzęgło + kolektor z trójników 2. sprzęgło + gotowy kolektor tego samego użytkownika 3. sprzęgło z "wbudowanym" kolektorem i zdublowanymi przyłączami (zakładam, że górne poszłoby na grzejnikowy a dolny rozdzieliłbym na 2 obiegi podłogówki)
sambor Opublikowano 1 Stycznia 2019 #77 Opublikowano 1 Stycznia 2019 Elterm + 1 opcja wystarczy, tylko kolektor też ociepl.
Filonxxxl Opublikowano 2 Stycznia 2019 Autor #78 Opublikowano 2 Stycznia 2019 To ocieplenie to tylko straty ciepła czy też jakoś realnie wpływa to na pracę sprzęgła?
Filonxxxl Opublikowano 2 Stycznia 2019 Autor #79 Opublikowano 2 Stycznia 2019 Może jeszcze raz zapytam, bo wcześniej chyba poleciałem za dużym skrótem myślowym. To ocieplenie sprzęgła i kolektora służy tylko temu, żeby nie tracić ciepła układu na grzanie kotłowni czy może też ocieplone sprzęgło pracuje w zauważalny sposób lepiej?
JacekFF Opublikowano 3 Stycznia 2019 #81 Opublikowano 3 Stycznia 2019 U mnie też wyszło dokładnie 8800zł i też byłem trochę zdziwiony ale wszystko niestety kosztuje. U mnie wygląda to tak jak na zdjęciu. Same dwie grupy pompowe to koszt ok 3tys, bojler 200L ponad tysiaka, 2 dodatkowe pompki, zawór 4d, naczynie przepompowe, naczynie wzbiorcze, rurki, złączki, kolanka, zawory, wszystko niestety ma swoją cenę.
Filonxxxl Opublikowano 3 Stycznia 2019 Autor #82 Opublikowano 3 Stycznia 2019 JacekFF - ale chyba dokładnie nie przeczytałeś :) U mnie te 8kzł to ponoć koszt bez pieca, bojlera, pomp i robocizny. Tylko za rurki, kolanka, trójniki, itp. Z grubszych rzeczy to tylko zawór 4D, zawór 3D, siłownik i 2 naczynia wzbiorcze czyli niecały tysiąc. A skąd reszta? No właśnie...
JacekFF Opublikowano 3 Stycznia 2019 #83 Opublikowano 3 Stycznia 2019 No u mnie też oczywiście bez pieca ale z całym pozostałym osprzętem. Faktycznie piszesz że pompki sam kupiłeś. No to jak za same rurki, kształtki itp to sporo no chyba że facet szanuje swoją pracę i większa część to robocizna. Ja np miałem wycenę na całe ogrzewanie w domu, cwu i kanaluzację i wyszłob 1,5tys mniej niż przewidywano. Ty nie miałeś wcześniej wyceny?
Filonxxxl Opublikowano 3 Stycznia 2019 Autor #84 Opublikowano 3 Stycznia 2019 Znowu nie czytasz dokładnie ;) Ja wiem, rano jest, pewnie kawa jeszcze nie weszła ale było: "bez pieca, bojlera, pomp i robocizny" Kawę wypij ;) No miało kosztować mniej niż pompy (zapłaciłem za nie 2500) no powiedzmy +1000 za te wspomniane grubsze sprawy + "margines" niech by wyszło 4kzł ale nie 2x więcej
marwol Opublikowano 3 Stycznia 2019 #85 Opublikowano 3 Stycznia 2019 Filonxxxl - rozmawiałeś już z montazystami, podali dokładną wycenę?
JacekFF Opublikowano 3 Stycznia 2019 #86 Opublikowano 3 Stycznia 2019 1 minutę temu, Filonxxxl napisał: Znowu nie czytasz dokładnie ;) Ja wiem, rano jest, pewnie kawa jeszcze nie weszła ale było: "bez pieca, bojlera, pomp i robocizny" Kawę wypij ;) No to niestety dałeś się wykiwać. No ale tak czy inaczej nie ustalałeś wcześniej ile ma za wszystko wyjść?
audilhr Opublikowano 3 Stycznia 2019 #87 Opublikowano 3 Stycznia 2019 Kolega nie dał się wykiwać bo nie zgodził się na ta cenę tylko na innego wykonawcę który robi mu druga wycenę. Raczej Ciebie zrobili w bambo bo kocioł na ekogroszek a brak ochrony powrotu i te pieruńsko drogie grupy pompowe w dodatku ta jedna pompa czerwona napędza dwie w grupach pracując w szeregu chyba że źle widzę.
JacekFF Opublikowano 3 Stycznia 2019 #88 Opublikowano 3 Stycznia 2019 A skąd ty widzisz że nie ma ochrony. Przez kocioł do tył zobaczyłeś? A pompa o której piszesz tak jest w szeregu ale napędza też grzejniki. Miałem to zmienić za namową ludzi tu na forum jednak tego nie zrobiłem i wszysko działa bez zarzutu więc w czym problem? A wyceny robi się chyba przed wyborem wykonawcy a nie po fakcie gdy dostaje się za wysoki rachunek? Oczywiście ja nikogo tu nie osądzam ale jak wykonawca przedstawi rachunek na taką cenę to czy ktoś nie zgodzi się na nią? U mnie w okolicy są 3 sklepy hydrauliczne. Jak pytałem o poszczególne materiały to różnica w cenie między nimi była do 15%. Może ten wykonawca brał gdzie my wygodniej a nie taniej.
audilhr Opublikowano 3 Stycznia 2019 #89 Opublikowano 3 Stycznia 2019 Dlatego ten kolega zmienił wykonawcę i czeka na nowa wycenę. A dwa oka nie widać pompy kotłowej ale jak jest to jaki jest sens stosowania zaworu 4d ? a z pompa w szeregu nie będę się wypowiadał bo szkoda.
user2018 Opublikowano 3 Stycznia 2019 #90 Opublikowano 3 Stycznia 2019 @audilhr nie mylisz Ty czasem tematów? W pierwszym poście autor napisał, że już ma to zrobione i za robociznę się rozliczył i zostało rozliczenie za części i pokazał zdjęcia jak to wszystko gotowe już a przy okazji jeszcze wyszły kwiatki fachowców. Co do rozliczenia to takie są skutki robienia wszystkiego na gębę i bez wcześniejszego kosztorysu, ceny nie są odgórnie regulowane więc można sprzedawać x razy drożej niz w innych sklepach i to normalne i legalne a taki fachowiec może się z właścicielem dogadać i dostawać % od zakupu w jego sklepie i biznesik się kręci, fakturki się zgadzają, tylko inwestor poszkodowany. @JacekFF jak Ty masz ten filtr siatkowy zainstalowany? Z tego co się orientuje powinno być korkiem do dołu aby zanieczyszczenia mogły swobodnie opadać.
audilhr Opublikowano 3 Stycznia 2019 #91 Opublikowano 3 Stycznia 2019 Może i faktycznie mi się kiełbasiło
JacekFF Opublikowano 3 Stycznia 2019 #92 Opublikowano 3 Stycznia 2019 4 godziny temu, audilhr napisał: Dlatego ten kolega zmienił wykonawcę i czeka na nowa wycenę. A dwa oka nie widać pompy kotłowej ale jak jest to jaki jest sens stosowania zaworu 4d ? a z pompa w szeregu nie będę się wypowiadał bo szkoda. Ponieważ był sam zawór 4d ale nie spełnił swojej roli więc dołożyłem pompę. Teraz zaworem 4d mogę sobie regulować temp na grzejnikach bo nie chce mi się go usówać. A co do pomp w szeregu możesz się wypowiedzieć chętne posłucham. Od siebie mogę tylko dodać że ogrzewanie działa tak jak powinno więc szereg im nie przeszkadza. 3 godziny temu, user2018 napisał: @JacekFF jak Ty masz ten filtr siatkowy zainstalowany? Z tego co się orientuje powinno być korkiem do dołu aby zanieczyszczenia mogły swobodnie opadać. Filtr teraz jest w poziomie. Miałem wpuęty zbiornik wyrównawczy do powrotu. Teraz po przeróbkach zbiornik idzie do góry a filtr z pompą przesunięty został w prawo.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.