Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Ciągle zapowietrza się podłogówka

qwertykokos

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Mam problem z zapowietrzającą się podłogówką. Hydraulik kilka dni temu wpadł po raz drugi, przelał wszystkie pętle na piętrze i przez 2-3 dni był spokój. Dziś znów słychać bulgotanie w rozdzielaczu. Włączyłem odpowietrzanie na pompie Wilo która pompuje na podłogi na piętrze. Po odpowietrzeniu przez dwie godziny był spokój a potem znów przelewanie i bulgotanie. Na rozdzielaczach są automatyczne odpowietrzniki ale chyba nic nie dają. Jaki może być powód tego zapowietrzania? 

Opublikowano

Jak masz górna belkę powrotną i na niej odpowietrznik automatyczny to przez niego będzie się instalacja zapowietrzala.

Wysłane z mojego HTC U12+ przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

miałem podobny problem z zapowietrzającą się co 2 dni podłogówką, okazało się że jest jakaś nieszczelność przy odpowietrzniku w drabince łazienkowej, przez którą w ciągu kilkudziesięciu godzin zapowietrzało nawet kilka pętli

Opublikowano

Zadna instalacja nie moze pracowac na podcisnieniu (wyjatek instalacje do odgazowywania wody). Bez wzgledu na to gdzie zamontowane sa odpowietrzniki.

Jezeli odpowietrzniki automatyczne zaciagaja powietrze oznacza to tyle ze: cisnienie instalacji jest ponizej atmosferycznego:

1. Za niskie cisnienie w instalacji przed pompa.

2. Ustawiony za duzy przeplyw.

3. Srednice rur/zaworow za male.

4. Konfiguracja instalacji zamyka lub ogranicza doplyw po stronie ssawnej do pompy.

Zasady uniwersalne i obowiazuja zaczynajac od domowych az po wszystkie przemyslowe rozwiazania.

Opublikowano

Witam,

Mam podobny problem ale u mnie nie zapowietrza się często. Dodałem drugie naczynie przeponowe na CO i mam teraz 2 x 35 litrów przy 250 litrów pojemności w instalacji CO i nadal pojawia się to samo. Najczęściej ciśnienie spada gdy na chwilę temperatura na piecu zejdzie z ustawionych 60 do około 50 stopni po większym otwarciu się zaworu mieszającego.

Sprawdzę sugestię z dopływem po stronie pompy, na belce rozdzielającej mam zawory nie do końca otwarte na piętrze aby przepływ przez górne piętro był mniejszy. Pompa 25-60 działa na 3-cim biegu. Belki rozdzielające na dole 6x0,5 cala (jeden obwód zamknięty), na górze 8x0,5 cala (też jeden obwód zamknięty). Druga pompa z tego samoego kotła na zasobnik CWU 25-40 ale żadko się załącza bo CWU wystarczająco dogrzewa się grawitacyjnie.

Powinienem pootwierać całkowicie wszystkie powroty? Zdemontować i wyczyścić rury powrotne do kotła?

Dziś po południu zrobię foty i rozrysuję instalację.

Dzięki z góry za sugestie.

Opublikowano

Może zacznę od zakręcenia odpowietrznika i zmniejszenia przepływów ponieważ teraz mam wszystkie pętle odkręcone na full. Myślałem że tak powinno być. To jest mój pierwszy sezon z ogrzewaniem podłogowym i narazie uczę się działania. 

Dwa pytania :

1. Ile skręcić przepływy i czy wystarczy skręcić na pokrętłach na dolnej listwie czy na rotametrach?    Pompa jest ustawiona na 2 bieg - 3m. Musi podnieść wodę ok metra do rozdzielacza. 

2. Jak to teraz odpowietrzyć? Czy funkcja odpowietrzania w pompie da radę i czy odpowietrzać z włączonymi innymi pompami czy tylko ta  od tego rozdzielacza ma działać? 

Opublikowano

Odpowiedź na pierwsze pytanie. przepływ poszczególnych pętlach regulujesz rotametrami i przepływ powinien być na poziomie od 1,2 do 2 l na sekundę a pompę sprawdź czy będzie działać na pierwszym odpowiednio biegu czy będą zachowane przepływy jeśli nie zwiększ na drugi.

na drugie pytanie mogę tylko powiedzieć jak to u siebie robię w układzie otwartym do listwy zasilającej wężyka podłączam z kranu do listwy powrotnej wężyka do zlewu i przelewam każdą z osobna pętle aż wyjdzie całe powietrze.

Wysłane z mojego Nokia 5.1 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Przepraszam mój błąd z tymi sekundami. z własnego przypadku wiem tyle o swojej podłogówce że jest. jaka jest powierzchnia podłogówki, ile metrów rurek, jaki rozstaw nie wiem bo mnie nie było przy instalatorze a on też nie jest w stanie powiedzieć.Taki instalator. Po nim musiałem kotłownie i kociol na szybko ratować. Fakt podłoga grzeje po całości równomiernie.

Wysłane z mojego Nokia 5.1 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Odpowietrznik mam na listwie zasilającej. Gdy zakręcę zasilanie rozdzielacza to słyszę syczenie z odpowietrznika i tak za każdym razem. Nie wiem tylko czy to syczenie jest od odpowietrzania czy od zasysania jak myślicie? Na listwie powrotnej mam odpowietrznik ręczny. Z niego też trochę powietrza poszło i co jakiś czas go odkręcam i trochę powietrza ucieka. 

Co do pompy to na 1 biegu rotametry ledwo co się ruszają. Bliżej 2 biegu schodzą na ok 0,5L/min. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.