Pankiew Opublikowano 21 Grudnia 2018 #451 Opublikowano 21 Grudnia 2018 To o tyle dobrze, jak jeszcze jest w co segregować. Mi od roku dali tylko raz wszytkie worki. Teraz dostaje tylko bio i na szkło. A na kartony i plastik nie. Wcześniej zajeżdżałem do gminy i sam brałem worki jakie trzeba. Później się wkurzylem bo odbierali jak chcą, worków nie dawali wcale lub co jakiś czas jednego rodzaju. Nie dość że mam płacić i segregować to jeszcze sam mam jeździć do gminy załatwiać, mimo, że reszta mieszkańców dostaje wszytkie i w terminie, palić paliwo dodatkowo i tracić czas, za to gmina w innej sprawie nie chce mi pujść na rękę, pomimo że mieli by z tego zysk. Dalej odbierają jak chcą, ale nie robią problemów. Dalej segreguje ale w takie worki jak chce. Często w workach na bio stoją i kartony i szkło i metale. Wymieniałem piec, dotacji nie dostałem. Chciałem solary nie dostałem. Robiłem oczyszczalnie przydomowa to w urzędzie mnie wysmieli i powiedzieli że jak pieniędzy nie mam to mogę zapomnieć o dotacji. Wszytko sam na własną rękę zrobiłem. Rok od tego czasu, dowiedziałem się, że gmina wzięła potężny kredyt i będą dotacje tylko dla wybranych, którzy zapisali się rok wcześniej. Ale długi spłacać będa wszyscy mieszkańcy i brak inwestycji przez kolejne 20 lat w gminie. A jak pytałem czy można gdzieś się zapisać to bym rok poczekał, to burmistrz powiedział, że dotacji nie będzie przez najbliższe 5 do 10 lat. I weź ufaj władzy.
Gość miki1212 Opublikowano 21 Grudnia 2018 #452 Opublikowano 21 Grudnia 2018 8 lat temu w Holandii wyrzuciłem butelkę po koli do kosza zaraz ktoś podbiegł i wyciągnął ją z kosza, nie wiedziałem o co chodzi dopiero potem jakiś Holender powiedział mi, że za takie butelki płacą w markecie 50 centów czyli na nasze 2 zeta no i wszystko jasne. Każdy śmieć ma adres do kogo należy jest to adres firmy, która go wyprodukowała i tam należy go odesłać po użyciu, można i w ten sposób.
Hermogenes Opublikowano 21 Grudnia 2018 #453 Opublikowano 21 Grudnia 2018 Widzisz nasi gołodupcy chcieli mieć coś własnego i ustalili że śmieci należą do gminy. Zrobili przy okazji świetny interes, sprzedają owe śmieci firmom zbierającym odpadki. Jednak powstał mały błąd, na umowie pomylili kratki do których wpisuje się kwoty rozliczeń. Zapytasz dlaczego świetny ? wyjaśniam firmy z reguły należą do szwagra, żony brata. Trzeba znaleźć gości którzy pozwolili na składowiska tych odpadów ( ostatnio płonących i nie tylko ) podpisy są i na pohybel . poz Hermogenes
szelest Opublikowano 21 Grudnia 2018 #454 Opublikowano 21 Grudnia 2018 2 godziny temu, miki1212 napisał: 8 lat temu w Holandii wyrzuciłem butelkę po koli do kosza zaraz ktoś podbiegł i wyciągnął ją z kosza, nie wiedziałem o co chodzi dopiero potem jakiś Holender powiedział mi, że za takie butelki płacą w markecie 50 centów czyli na nasze 2 zeta no i wszystko jasne. Każdy śmieć ma adres do kogo należy jest to adres firmy, która go wyprodukowała i tam należy go odesłać po użyciu, można i w ten sposób. Zgadza się .Przy marketach np.DIRK (taka holenderska Biedronka) stoją automaty do przyjmowania butelek (szklanych i plastikowych),wrzucasz butelki dostajesz kwit z na odpowiednią kwotę.O tą kwotę pomniejszają ci rachunek za zakupy.
jedlica Opublikowano 23 Grudnia 2018 #455 Opublikowano 23 Grudnia 2018 W dniu 9.11.2018 o 22:38, miki1212 napisał: Dziś na kilku telewizjach znowu podano nieprawdziwe informacje o smogu, który niby zalega u nas, jak to możliwe skoro na zewnątrz jest 20 stopni ciepła i nikt nie pali w domu a po drugie używali informacji ze strony, która nie działa już jakiś czas. No coś trzeba z tym zrobić, takie manipulacje podpadają chyba pod ustawę i są ścigane, ostatnio mamy sporo takich udawanych newsów. Smog nie występuje tylko wtedy jak Słońce nie może się przebić przez chmury. W Paryżu są takie normy przy których ogłasza się alarm smogowy a u nas jest to czyste pietrze. Poza tym jak jest 20 stopni a niskie ciśnienie i bez wiatru a ludzie rozpalą na wodę to też jest ogromne zadymienie. Oczywiście TV znana jest z żonglowania danymi więc wszystko możliwe.
SONY23 Opublikowano 23 Grudnia 2018 #456 Opublikowano 23 Grudnia 2018 W Paryżu węglem raczej wody nie grzeją na kąpiel a smog też mają. Pytanie skąd, albo raczej od czego ? Wczoraj w TV widziałem drogę do Zakopanego po zmroku. Tysiące świateł samochodowych. Pewnie same elektryki, bez rur wydechowych...
Gość miki1212 Opublikowano 23 Grudnia 2018 #457 Opublikowano 23 Grudnia 2018 Właśnie wróciłem, byłem pobiegać mijałem po drodze jakieś 200 domów i tylko w 6 widziałem wyraźne dymienie, gdzie ten smog? Wczoraj znowu lewacka telewizja rozsiewała nienawiść podając półprawdy, przeznaczyli na to cały program. Redaktor chodził po domach i robił kontrole z władzą, powodem kontroli były donosy o czym jawnie informowano bez zażenowania, gdyby nie data to bym pomyślał, że są lata 40te XX wieku i jest łapanka. Oprócz kotłów domowych redaktor napuszczał ludzi na samochody oczywiście nie informował, że u nas jeżdżą najbardziej ekologiczne auta w Europie bo prawie każde jest zasilane LPG, w innych krajach zachodu władza zachęca ludzi dotowaniem LPG w autach natomiast nasz kraj przoduje w tych ekologicznych rozwiązaniach bez żadnych dotacji o czym oczywiście nie wspomniał w programie, bo cel jest inny, działanie na szkodę w zasadzie biedniejszej części społeczeństwa. Gdzie etyka dziennikarska, brak ustawy o odpowiedzialności dziennikarza oraz brak dużego udziału polskich mediów na rynku więc wolna amerykanka, kto płaci ten wymaga. A skoro cele zachodnich mocarstw w naszym kraju to osłabienie wzrostu gospodarczego nadmiernymi i niepotrzebnymi inwestycjami muszą być osiągnięte więc do końca zimy będziemy mieli serwowane smogowe bzdury.
jedlica Opublikowano 23 Grudnia 2018 #458 Opublikowano 23 Grudnia 2018 Nie twierdzę, że tylko spalanie węgla ma na to wpływ. Sprowadzane 15- sto letnie graty z Niemiec z wyciętymi filtrami również robią robotę. Ale są też np. uwarunkowania geologiczne, mieszkam właśnie w takim mieście w kanionie gdzie nie ma przepływu powietrza. Na filmie widać, że albo dymy mogą iść w lewo albo w prawo a najczęściej jest tak że stoją. Mamy też stację monitoringu zanieczyszczeń powietrza ale umieszczoną wysoko na zboczu tego kanionu i przy osiedlu opalanym gazem, że normy zawsze mamy zachowane :D Więc skoro kłamstwo smogowe jest głoszone w TV to skąd mamy 36 na 50 najbardziej zanieczyszczonych miast w Europie?
Gość miki1212 Opublikowano 23 Grudnia 2018 #459 Opublikowano 23 Grudnia 2018 8 minut temu, jedlica napisał: Sprowadzane 15- sto letnie graty z Niemiec z wyciętymi filtrami również robią robotę. No właśnie co to za ekologia skoro filtry są takie drogie, przecież takie filtry powinny być tanie jak barszcz żeby chronić środowisko i wymieniać filtr jeśli się zużyje albo razem z filtrem powietrza co rok. A 15 letnie graty to raczej na LPG jeżdżą czyli są czystsze niż nowe graty, które już na etapie produkcji zatruwają środowisko i są zdatne do użytku max 5 lat do 10 nawet nie dobiją - efekt sztucznego postarzania produktu. Można przypuszczać, że większość tej mgły to para woda w tym para z pieców gazowych, najwięcej takiej zadymy robią właśnie kotły gazowe u mnie gdy jest sprzyjająca pogoda to dymu z komina nie zobaczysz za to dokładnie widać kto ma ogrzewanie gazowe bo robi zadymę z pary potem to wisi cały dzień i nie wiadomo co tam jeszcze jest.
Andrzej_M_ Opublikowano 23 Grudnia 2018 #460 Opublikowano 23 Grudnia 2018 Nie wiem czy pomysł się przyjmie, ale stwórzmy na wzór plebiscytu "Srebrne Usta", coś podobnego. Dobrej i adekwatnej "Nazwy" plebiscytu raczej na szybko nie wymyślę, ale propozycje na ciekawą i niebanalną wypowiedź (post) już mam. 31 minut temu, miki1212 napisał: ,,,, najwięcej takiej zadymy robią właśnie kotły gazowe u mnie gdy jest sprzyjająca pogoda to dymu z komina nie zobaczysz za to dokładnie widać kto ma ogrzewanie gazowe bo robi zadymę z pary potem to wisi cały dzień i nie wiadomo co tam jeszcze jest.
jedlica Opublikowano 23 Grudnia 2018 #461 Opublikowano 23 Grudnia 2018 40 minut temu, miki1212 napisał: Można przypuszczać, że większość tej mgły to para woda w tym para z pieców gazowych, najwięcej takiej zadymy robią właśnie kotły gazowe u mnie gdy jest sprzyjająca pogoda to dymu z komina nie zobaczysz za to dokładnie widać kto ma ogrzewanie gazowe bo robi zadymę z pary potem to wisi cały dzień i nie wiadomo co tam jeszcze jest. Zadyma pary z kotła 15KW jest do 50cm od wylotu , z kotłowni osiedlowej kilka MW parę widać do 5-7m. Żyję tu 40 lat i wiem co widzę z kominów. Poza tym w 1.05 widać osiedle domków podłączonych do gazu i tu nie ma tej zadymy, zadyma pojawia się wieczorem jak rozpalają tam w kominkach " dla klimatu".
SONY23 Opublikowano 23 Grudnia 2018 #462 Opublikowano 23 Grudnia 2018 Film niewątpliwie pokazuje, że problem w takich miejscach jest widoczny i szczególnie dokuczliwy. Co nie zmienia faktu, że gdyby pracowały tam lepsze kotły węglowe to byłoby dużo, dużo lepiej. Ja mam to szczęście, że u mnie jest dokładnie odwrotnie. Moja mieścina położona jest wzdłuż bardzo małego wzniesienia, coś jak góra płatu samolotu a wiatr wieje najczęście prostopadle do tego skrzydła. I nawet jak ktoś kopci jak parowóz, to nikomu to w większy sposób nie tamuje oddechu i nie ma takiej stojącej zawiesiny w powietrzu. Jak dla mnie ratowanie sytuacji zakazem palenia węglem jest przesadzone. To wylewanie dziecka z kąpielą. W szczególnych sytuacjach ( lokalizacjach) ma to pewnie uzasadnienie ale nie w całym kraju, który w dodatku na węglu leży. Założę się, że gdyby do tego doszło, to nie jeden nasz sąsiad z jednej strony klepałby nas po ramieniu i głośno chwalił a z drugiej pękał ze śmiechu jakimi to jesteśmy frajerami...
Gość miki1212 Opublikowano 23 Grudnia 2018 #463 Opublikowano 23 Grudnia 2018 Zakazy i nakazy to objaw bezradności i nieudolności to typowe dla lewicy z resztą w naszym kraju jeszcze nie tak dawno doświadczaliśmy do czego to prowadzi - do katastrofy ekonomicznej. Konkluzja jest jak zwykle ta sama nauka palenia w piecu oraz dostępność alternatywnych źródeł energii o porównywalnych cenach do węgla. Nasze społeczeństwo jest przyzwyczajone do walki z okupantem i zaborcą więc jeśli polubownie nie da rady to będzie rewolucja, nikt w zimnym domu siedział długo nie będzie. A może taki właśnie jest cel euromajdan u nas?
Gość miki1212 Opublikowano 23 Grudnia 2018 #464 Opublikowano 23 Grudnia 2018 2 godziny temu, jedlica napisał: Zadyma pary z kotła 15KW jest do 50cm od wylotu Codziennie przejeżdżam koło szkoły para w pokaźnych ilościach zaraz za szkołą nowe osiedle każdy ma gaz wrażenia jakby ciągle w chmurze żyli mgła zwłaszcza przy sprzyjających warunkach atmosferycznych ale las z 3ch stron więc zgadzam się warunki geograficzne są mocno istotne bez względu na to czym się ogrzewa. Szkoda, że nie mam dobrego aparatu bo wieczorem bardzo fajny efekt widać jak każdy daje w czajnik - mgła jak na bagnach i wilgoć.
Fozgas Opublikowano 23 Grudnia 2018 #465 Opublikowano 23 Grudnia 2018 Przeglądając ten temat natkniemy się (chcąc nie chcąc), na dość liczne teksty społeczno-polityczne… Unikam polityki, ale czytając to wszystko odnoszę podobne wrażenie, które opisuje autor i forumowicze. Istnieją regiony, gdzie chałupy są rozsiane na takiej przestrzeni, że gospodarze nawet się nie grodzą. Niemal każdy ma swój własny las i dba o niego (likwiduje wiatrołomy, sadzi kolejne drzewa). Jeśli takim ludziom "wygasi się piece", nakaże podłączyć do rurki z gazem i zainwestować w stosowne do tego ogrzewanie albo kupić kocioł (na paliwa stałe), który uczy „muchy latać” a później kupować „groszek” lub pellet w cenie zbliżonej do koksu - (u mnie koks jest 1250zł za tonę), to prawdopodobnie ci nieliczni już chłopi małorolni staną się „nomadami Europy”. Na prawdziwej bowiem wsi (wszędzie i w każdym niemal kraju) jest tak, że liczy się majątek a nie „dudki” – tych zawsze na wsi jest mniej niż w mieście. Miasta bowiem powstały po to by się bogacić. Rozsądniej byłoby więc problem tzw. smogu rozwiązywać w miejscach takich jak podał kiedyś „Z4ku” (wpis z 5 grudnia). A na pozostałych terenach edukować mieszkańców, by umieli rozpoznać kocioł GS od DS. Dopilnować, by instalatorzy przechodzili regularne szkolenia (coś jak elektrycy) i nikt z nich nie robił miny „zdziwionego żółwia”, gdy poprosi się o montaż bufora ciepła itp. itd. Nie da się bowiem wykluczyć, że mieszkający spokojnie pod lasem chłop - odarty z oszczędności i na dodatek zadłużony (na poczet nowego piecyka), oglądający w TV płonące hałdy śmieci, stanie się chłopem rozgoryczonym. Żeby zaś nie było tak, iż przytakuję autorowi tematu to dodam, że życzę wszystkim „prawakom”, by nastały czasy (choćby już od nowego roku), o których marzą. Wtedy przynajmniej do lekarzy będą przychodzić tylko ci, którzy naprawdę chcą się leczyć i zachować zdrowie; zaś do szkół uczęszczać będzie tylko taka młodzież, która naprawdę chce się kształcić. Wtedy też wielu rozmarzonych i stęsknionych być może zrozumie co znaczą słowa: „…Ojciec chleb czarny wykuwa młotem, Przy igle matka blada…” (Maria Konopnicka).
Gość miki1212 Opublikowano 23 Grudnia 2018 #466 Opublikowano 23 Grudnia 2018 Ja nie jestem "prawakiem" jeśli o mnie mowa a przynajmniej nie w rozumieniu lewicowym. Bo lewica to bardzo agresywna ideologia ona rozróżnia tylko prawe skrzydło lewicy i lewe skrzydło lewicy (i wyzywają się nawzajem od nazistów i komunistów) nic poza tym. Lewica jest zainteresowana tylko i wyłącznie tworzeniem nowego człowieka homo sovieticus, bez wolnej woli, zupełnie podległego człowieka stąd walka z wolną wolą czyli te wszystkie wojny religijne, rasizm, nietolerancja, ksenofobia, ekologia, likwidacja narodów i inne takie są typowe dla lewicy. Prosty dowód to oskarżenia lewicowe o rasizm ale jak można kogoś oskarżyć o rasizm skoro samemu się głosi, że nie ma ras ludzkich tylko jest jedna rasa ludzka czy to nie sprzeczność? Skoro jest jedna rasa ludzi to jak można kogoś oskarżyć o rasizm? To jest esencja tej socjalistyczne utopii, nie tylko katastrofa ekonomiczna ale także katastrofa na każdym innym polu socjologicznym, psychologicznym itd. itp. To choroba psychiczna, stan umysłu. Dlatego nie, nie jestem lewicowym prawakiem.
SONY23 Opublikowano 24 Grudnia 2018 #467 Opublikowano 24 Grudnia 2018 Określenia lewica czy prawica w naszej rzeczywistości mają już niewiele wspólnego z tym co oznaczały kiedyś. I nie warto sobie nawet zawracać tym głowy. Najlepiej sprawdza się metoda " po owocach ich poznacie" i tego się trzymajmy. I nie dajmy się manipulować jednej, czy drugiej opcji.
marcus312 Opublikowano 25 Grudnia 2018 #468 Opublikowano 25 Grudnia 2018 No i nareszcie ktoś wyjaśnił o co chodzi z tym ociepleniem klimatu przeludnieniem i zakazem węgla .
fificzek18 Opublikowano 26 Grudnia 2018 #469 Opublikowano 26 Grudnia 2018 Chyba to jest jakis pisowiec!
SONY23 Opublikowano 26 Grudnia 2018 #470 Opublikowano 26 Grudnia 2018 Lepiej zastanów się, co mówi a nie z jakiej jest partii. Bo mądrych i głupich nie brakuje w jednej i drugiej opcji...
Gość miki1212 Opublikowano 26 Grudnia 2018 #471 Opublikowano 26 Grudnia 2018 Facet jest bezbłędny ale przecież nie mówi nic więcej niż to co już zostało tutaj powiedziane. Może nie pisowiec ale ewidentny antykomunista, a do czego prowadzi czerwona utopia też mówi, już wystarczy nam ofiar socjalizmu... Całość bardzo dobrze podsumowana, ostatnia minuta tego materiału, skoro biedne kraje jak nasz nie będą mieć własnych źródeł energii no to będą je musieli kupić od bogatych krajów - wojna ekonomiczna, o której wcześniej pisałem.
SONY23 Opublikowano 26 Grudnia 2018 #472 Opublikowano 26 Grudnia 2018 Sytuacja podobna do tej z Ukrainą. Mądrzy poradzili głupiemu, żeby oddał jedyną broń, która mogłaby zapewnić mu jakieś bezpieczeństwo. Ba, nawet obiecali że może liczyć na ich pomoc i obronę. Efekty wszyscy znamy. Albo wkrótce poznamy jeszcze dobitniej...
Hermogenes Opublikowano 26 Grudnia 2018 #473 Opublikowano 26 Grudnia 2018 Nie ujmując wiedzy i elokwencji erotoman gawędziarz. poz Hermogenes wpadłeś w słowo Sony
user2018 Opublikowano 26 Grudnia 2018 #474 Opublikowano 26 Grudnia 2018 Poziom dyskusji jak pod budką z piwem... Dajcie lepiej Panowie źródła NAUKOWE które popierają te wasze tezy a nie wrzucacie Michalkiewicza bo to jest poziom Zięby i tych od płaskiej ziemi. Jak w tym kraju ma być dobrze jak ludzie ufają jedynie szarlatanom i wszystkich w okół obwiniają o swoje krzywdy?
Hermogenes Opublikowano 26 Grudnia 2018 #475 Opublikowano 26 Grudnia 2018 Póki co podbijaj poziom , zaprezentuj coś swojego. Piwosze ocenią czy śledzie warte beczki. poz Hermogenes
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.