Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Parametry zaworu mieszającego - jak regulować?

Gość Cemol

Rekomendowane odpowiedzi

Mam kocioł Defro, ale wydaje mi się, że parametry zaworów 3 czy 4D, ustawiane w sterownikach innych kotłów są takie same.

O ile ustawiane wartości np. czasów podawania, czy siły nadmuchu są do zrozumienia, to już to co dotyczy ww. zaworów wygląda dosyć tajemniczo. [Skok jednostkowy], -  mogę go ustawić od 1 do 99%, fabryka ustawiła na 10.  [Kontrola temperatury] do ustawienia od 20 do aż 900 sekund, ten parametr fabryka ustawiła na 20. Trochę pozmieniałem w górę i w dół, ale nie widzę w tym jakiejś specjalnej zmiany jeśli chodzi o kocioł, czy instalację. Mógłby mi ktoś w sposób w miarę prosty wyjaśnić, jak pomóc procesowi spalania, czy też samej instalacji poprzez zmiany tych wielkości. A jeśli są jakieś wartości uniwersalne, to ile wynoszą? Mój kocioł pracuje w PID z pogodówką i główny w tej chwili mankament, to duże wahania temperatury kotła w stosunku do zadanej, rzędu +/- 6 stopni, a w ciągu doby zdarza się i +/- 10 stopni. 

czas otwarcia siłownika masz podany w instrukcji, i taki musi być

skok mam 10%

kontrola co 100s

min otwarcie mam 0

U mnie instalator odradzal montaz pogodowki i dzialam na pokojowce

Wysłane z mojego IRON_2 przy użyciu Tapatalka

Ja mam 8 pokoi salon i 2 korytarze razem 180 m2 i jeden czujnik w jednym z najzimniejszych pokoi

Wysłane z mojego IRON_2 przy użyciu Tapatalka

• 3 tygodnie później...
czas otwarcia siłownika masz podany w instrukcji, i taki musi być
skok mam 10%
kontrola co 100s
min otwarcie mam 0
Min otwarcie 0 ? To trochę ryzykowne , bo masz wtedy zawór zamkniety całkowicie...A kontrola temp. 100 s to prawie dwie minuty...trochę długo. Ale skoro te parametry u Ciebie się sprawdzają to ok

Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka

Nie wiem jak daleko masz czujnik od zaworu bo to jest istotne jeśli chodzi o czas stabilizacji zaworu.  Ja mam jakieś 40 cm i parametry takie jak na screenie. 

C171D283-4301-4238-A2FB-D4DF66A7176D.png

• 2 lata później...

Witam. Odświeżę temat i zadam pytanie jak u Was wyglądają te parametry? U mnie:

kontrola temperatury była co 40s. Teraz jest 30s. bo często kręcił i nie mógł złapać zadanej. 

Skok jednostkowy 5%.

Histereza 1 st

Pytanie jak te parametry można ustawić? Myślę nad kontrola temp. co 25s. Jak radzicie? Jakie macie doświadczenia w tym temacie? 

Edytowane przez mik90