Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Bojler długo się nagrzewa

mafik

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie doceniam wszystkie podpowiedzi i sugestie, ale powiedzcie czy taki schemat podłączenia ma wpływ na złe grzanie bojlera czy nie, bo o to mi najbardziej chodzi. Liczę się po sezonie z wymianą bojlera na nowy, tylko czy cos dodatkowo nie będzie mu przeszkadzać jak do tej pory

Opublikowano
14 minut temu, Gonzo19 napisał:

a bojler dalej długo sie nagrzewa.........   Co mu po zmianie podłączenia rury do naczynia przelewowego, jak bojler zimny?

Nie czepiaj się, przynajmniej jest świadomy swojej instalacji.

Opublikowano

@mafik

Sprawdź filtr przed pompką cwu oraz jak masz możliwość to sprawdź temperature rury/wody za pompką oraz na wlocie do bojlera.

Jeżeli będą podobne to chyba bojler będzie winny.

Opublikowano

Rurki obie są gorące,  wręcz parzą w dłonie

Nie będę chyba drążył tematu, po sezonie zamawiam nowy bojler i będę obserwował jak to chodzi

A w związku z tym pytanie jaki bojler wybrać: wiszący czy stojący?

W tej chwili mam wiszący 100L, przydałby się trochę większy jakieś 150L

Opublikowano

Ja mam stojący Galmet 140l z wężownicą SGW od 5 lat i jak na razie ok. Nagrzewa się moment.

Opublikowano

Ale jaja. Właściciel tej instalacji ma gdzieś bezpieczeństwo domowników bo ważniejsze jest dla niego ciepła woda w kranie :)

Jak to pierdyknie to tej ciepłej wody a w zasadzie pary będzie tyle, że ściany w domu poprzestawia.

Opublikowano

Przestań pierd...ć, czy ja napisałem że mam to gdzieś ? Założyłem temat o grzaniu bojlera więc liczę na odpowiedź w tej kwestii, czy konstrukcja instalacji ma na to wpływ, bo ktoś zarzucił że jest coś źle

Napisałem że zawór 4D nigdy nie jest i nie będzie ustawiony na "0", ustawiam go ręcznie i zawsze jest otwarty, nie mam siłownika, a przysłowiowa żona nigdy go nie ruszy

Opublikowano

Kolego odpowiadając na Twoje pytanie to nie - źle podłączone naczynie nie ma wpływu na poprawność działania układu CWU. Nie widać podłączenia za kotłem do powrotu ale raczej wszystko jest ok. Jeżeli zasilanie i powrót zasobnika są gorące należy wnioskować że wężownica nie oddaje mocy - jej mała powierzchnia plus prawdopodobne zakamienienie. 

Opublikowano

Na pierwszy rzut oka (po za zabezpieczeniem) nie podobają mi sie dwie rzeczy:

1. odpowietrznik automatyczny po stronie ssawnej pomp.

2. pokrętło zaworu 4D. Jego połozenie może swiadczyć, że przegroda wewnatrz jest zle ustawiona i zawór nie działa własciwie

Proponuję prosty test: przekręć pokrętło do oporu w prawo. Jesli gorąca robi sie rura przed/za pompą c.o., to jest OK. Jesli gorący robi się powrót do kotła, to jest żle.

Czy za pompami są zawory zwrotne?

Opublikowano
W dniu 31.10.2018 o 20:13, gmaj22 napisał:

2. pokrętło zaworu 4D. Jego połozenie może swiadczyć, że przegroda wewnatrz jest zle ustawiona i zawór nie działa własciwie

Proponuję prosty test: przekręć pokrętło do oporu w prawo. Jesli gorąca robi sie rura przed/za pompą c.o., to jest OK. Jesli gorący robi się powrót do kotła, to jest żle.

Nie sugeruj się nastawą zaworu, zdjęcie jest z zeszłego roku w trakcie sporego mrozu, wydaje mi się że zawór działa poprawnie, im skala idzie wyżej tym cieplej jest na układ i odwrotnie

Czy za pompami są zawory zwrotne?

Tak, są zawory zwrotne

Opublikowano

Nie chcę tu na nowo walczyc z wiatrakami. Przeczytaj inny temat, tam wyjasniałem, o co mi chodzi. Dotyczyło to innego mieszacza 4D.

Wątek: "Zawór 4D a problem z temperaturą kotła"

Ty masz jednak Afriso, a w nim na pewno przegroda ma byś pionowo w neutralnym położeniu.

Albo chcesz miec dobrze, albo wolisz by wydawało Ci się , że zawór działa dobrze.

Opublikowano
W dniu 31.10.2018 o 11:26, Digitrax napisał:

Ale jaja. Właściciel tej instalacji ma gdzieś bezpieczeństwo domowników bo ważniejsze jest dla niego ciepła woda w kranie :)

Jak to pierdyknie to tej ciepłej wody a w zasadzie pary będzie tyle, że ściany w domu poprzestawia.

po primo....to co napisałeś nie jest tematem problemu

po drugie - 20-30-40 lat wstecz tak się właśnie robiło, było zgodne z tamtejszymi normami, ludzie palili w starych śmieciuchach bez żadnej kontroli temperatury, bez zb....i działało...
nie rób tragedii - większym zagrożeniem jest dla mnie układ zamknięty aniżeli tak wykonany układ otwarty

Opublikowano

20-30-40 lat temu właściwa norma i prawo w tym zakresie obowiązywało tak jak dziś a to, że i wtedy robili to na *** to już całkiem inna historia. Dla mnie priorytetem jest bezpieczeństwo a nie funkcjonalność. Jeżeli idę do klienta a tam widzę takie "kwiatki" a on obstaje przy swoim tak jak Ty w powyższym poście to szkoda mego czasu. Nie robię w instalacji nic zanim nie będzie ona bezpieczna. W razie W jak myślisz na kogo taki klient winę zwali i kogo prokurator będzie ścigać.

Opublikowano

pokrętło zaworu 4D. Jego połozenie może swiadczyć, że przegroda wewnatrz jest zle ustawiona i zawór nie działa własciwie

Jak zrobię max pokrętło w prawo to będę miał na "0" i gorąca woda idzie na powrót a nie na układ

Czyli muszę zrobić jak na poniższej instrukcji? Skala w poziomie i "10" od lewej ?

Afrisio.jpg

Opublikowano

Dokładnie tak. Jak zmienisz to powtórz test :)

Opublikowano

Tak na logikę to chodzi o to aby przegroda odchylała się wewnątrz zaworu w prawo i żeby ciepła woda na układ płynęła wzdłuż przegrody a nie na sztorc i wtedy loteria gdzie poleci? Dobrze łapię ?

Ale u mnie problem z przestawieniem pokrętła i skali jest o tyle trudny że skala jest nadrukowana na kapslu i nie da się tego obrócić

Pytanie czy w zestawie zaworu są 2 kapsle do wyboru, czy tylko jeden, niestety opakowania ok zaworu nie mam, może ktoś miał z tym styczność? Jeśli są dwa kapsle to nic tylko zdobyć z odwrotną skalą, jeśli nie ma to pozostaje mi przerobić ręcznie cyferki i pozamieniać je 

Opublikowano

Jesli mowimy o afriso to ja mialem dwa "kapsle" jeden dla kotla z prawej drugi z lewej.

Opublikowano

Może ktoś z forumowiczów/instalatorów ma taki na zbyciu? Chętnie przygarnę :)

Opublikowano

zaklej papierem i sobie narysuj, będziesz miał tymczasowo a może na stałe :)

Opublikowano

Tak. W Afriso w opakowaniu były dwa "kapsle".

Opublikowano

Patrz po wątkach i zdjeciach, kto ma Afriso i kocioł od drugiej strony :) Moze byc też kapsel od 3D.

Opublikowano
1 godzinę temu, mafik napisał:

Może ktoś się trafi kto ma na zbyciu

który ci potrzeba bo ja mam kocioł zamontowany z lewej więc kapsel z prawej mi został 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.