Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Przyłącze zimnej wody A bojler cwu

kadamcz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Godzinę temu, kadamcz napisał:

Czyli jak mam na wejściu wody z sieci ustawione 3 bary na redaktorze, to ciśnienie wstępne ma być 2,7 bara? Rozumiem, że po po podpieciu do instalacji moge sobie zwiększyć ciśnienie na redaktorze np do 4 bar?

W takim wypadku nie lepiej zobaczec jakie jest ciśnienie w naczyniu i za pomocą reduktora ustawić 0,3 bar wyższe?

Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka

Nie możesz zwiększyć po podpięciu,jak zwiększysz ciśnienie na reduktorze to i w naczyniu ciśnienie wstępne powinno być większe,musi być różnica tych 0,2bar Też nie jest "zdrowe"dla armatury(baterie) pakowanie tak wysokiego ciśnienia na instalację.

Opublikowano
Godzinę temu, kadamcz napisał:

A czy nie da się tego naczynia podlaczyc do tego trojnika, co jest w tej chwili i przejsc z 1/2 na 3/4 i szybkozlaczka i naczynie?

Teoretycznie możesz ale właściwie powinno być 3/4" sam bojler powinien być już podłączony rurą 3/4"lub jej odpowiednikiem w PP(taką ma średnicę przyłączy)niepotrzebnie ktoś kto montował bojler zawęził przyłącz do 1/2" to błąd

Opublikowano

Dzisiaj tak sobie jeszcze pomyślałem, że w moim bojlerze pompka zaczyna tloczyc wodę, gdy temp jest 5 stopni niższa od zadanej, a zatem czy podniesienie temperatury w bojlerze o 5 stopni jest w stanie spowodować to, że na manometrze zamknie się licznik?!

A czy przyczyną nie może być uszkodzony płaszcz? Może jest nieszczelny i to on jest przyczyną tego zjawiska?

Opublikowano

wywoła jak nie ma naczynia przeponowego, które przejęło by nadmiar objętości wody.

Opublikowano

Zacznę od tego, że jutro wymienię ten zawór bezpieczeństwa pod bojlerem, bo może zawór zwrotny w nim nie działa?!

Opublikowano

a co tym osiągniesz? tylko tyle, ze odetniesz manometr który teraz pokazuje, że coś jest nie tak. problem dalej pozostaje, a nawet wiekszy, bo odetniesz dodatkowy zład wody w rurach zimnej wody.

Opublikowano

A to, że prawidlowo dzialajacy zawor zwrotny wbudowany w zaworze bezpieczenstwa nie będzie zwiększać cisnienia w rurze tylko zadziała zawór bepieczenstwa, który wypuści nadmiar cisnienia

Opublikowano

No i problem rozwiązany. Wymiana samego zaworu bezpieczeństwa nic nie dała. Dopiero rozwiązanie zaproponowane przez kolegę odpowietrznik, czyli zamontowanie naczynia wzbiorczego jak na Jego rysunku przyniosło efekt.
Podłączyłem naczynie 12l, w którym ustawiłem ciśnienie na 2,7 bar bo na wejściu mam zredukowane do 3 bar.
Mam jednak pytanie, czy to naczynie się jakoś obsługuje? Czy należy sprawdzać w nim ciśnienie, dopompowywac?

Opublikowano

Tak okresowo należy kontrolować ciśnienie w naczyniu dlatego też sugerowałem podłączenie go na szybkozłączce która umożliwi demontaż naczynia bez spuszczania wody(zaworek stopowy) a nie powinno być zaworu odcinającego pomiędzy naczyniem a zasobnikiem

Opublikowano

U mnie teraz wygląda to tak jak na załączonym zdjęciu. Wykorzystałem kranik spustowy i rurką elastyczną podpialem naczynie.
Rozumiem, że co jakiś czas mam zakręcić kranik spustowy, wypuścić wodę z naczynka i wtedy dopompowac. Czy tak? I co jakiś czas, to znaczy co ile? Miesiąc, rok.....?940ecf955b83d42fdc8a24460b0dcea7.jpg

Opublikowano

Raz na rok powiedzmy.Ale ja bym tak nie wykonał podłączenia tego naczynia.Po pierwsze jak już wspominałem nie powinno być żadnego zaworu pomiędzy bojlerem a naczyniem.Po drugie ten zawór którego nie powinno być służy do podłączenia pralki czy zmywarki) i ma bardzo przewężony przepływ,podłączenie  wężykiem 1/2" naczynia to też porażka)Producent naczynia nie bez powodu daje na nim gwint 3/4" podobnie jak na bojlerze są większe gwinty na przyłączu a zostały zredukowane na 1/2"

Opublikowano

zrobiłem dokladnie tak bo w sumie to nie wymagało zbyt wielu przeróbek. Nie musiałem spuszczac wody z bojlera i wykorzystałem ten kranik spustowy. Wszystko zrobiłem w kilka chwil i działa.
A jeszcze jedno pytanie na które nie uzyskałem odpowiedzi Czy aby dopompować naczynko muszę wykręcić wężyk spuścić wodę która będzie w naczynku i dopiero wtedy dobić powietrze?

Opublikowano

Problem z ciśnieniem rozwiązany, ale nadal zauważyłem, że jak zakręcana jest ciepła woda w kranie to rura wyprowadzajaca z bojlera ciepłą wodę drga. To chyba nie jest normalny objaw? Czy może w jakiś sposób uszkodzić układ?

Opublikowano

A może wpływ ma to, że do domu mam wyprowadzone z bojlera dwie rury z ciepłą wodą. Wyjście ciepla woda i wyjście cyrkulacja cwu, a nie mam pompki do tej cyrkulacji. Czy w takim razie ma sens takie podłączenie? I co się stanie jakbym zakrecil zawór z wyjścia bojlera cyrkulacja cwu?

Opublikowano

Nic sie nie stanie. Zakręć, a jak dokupisz pompkę to odkręcisz.

Opublikowano

A macie może jakiś pomysł na tą drgajaca rurę podczas zakrecania cieplej wody?

Opublikowano

Porządnie ja zamocować do ściany, wtedy kompensacja drgań spowodowanych zmianą  cisnienia będzie na kolanach a nie na całej rurze :)

Opublikowano

Nie da się! To ta rura na tretetkach. A czynaczynie wzbiorcze zamontowane na wejściu zimnej wody nie powinno tego uspokoić? b371556cdda3999e945e943289bcafae.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.