odpowietrznik Opublikowano 26 Października 2018 #26 Opublikowano 26 Października 2018 Koledzy chcecie uszczęśliwić autora tematu na siłę a on się broni nogami i rękami)Nie wiem po co zakładał ten temat jak nie chce słuchać rad doświadczonych forumowiczów.Woli ganiać piętro parter )
Dragster Opublikowano 26 Października 2018 #27 Opublikowano 26 Października 2018 1 minutę temu, PioBin napisał: Gdzie jest zamontowany ten czujnik temperatury? W salonie.
hajtaler428 Opublikowano 26 Października 2018 #28 Opublikowano 26 Października 2018 No właśnie to koledzy Ci próbują powiedzieć - steruje tym sterownik przy pomocy siłownika na zaworze i czujnika temp zewnetrznej i wewnętrznej.Sterownik cały czas reaguje na wahania temp zewnętrznej korygując na jej podstawie temp zasilania podłogówki. Ręcznie nigdy tego nie osiągniesz. No chyba że posadzisz kogoś na etat przy zaworze kto będzie przestawiał zawór w zależności od temperatury zewnętrznej
PioBin Opublikowano 26 Października 2018 #29 Opublikowano 26 Października 2018 Tak, pokojowej. Na scianie?
JacekFF Opublikowano 26 Października 2018 Autor #30 Opublikowano 26 Października 2018 Dobra teraz rozumiem. Teraz pytanie taki siłownik można potem zamontować na tym zaworze 3D czy to jest całkowicie inna grupa pompowa z takim siłownikiem?
PioBin Opublikowano 26 Października 2018 #31 Opublikowano 26 Października 2018 5 minut temu, Dragster napisał: W salonie. Na scianie?
Dragster Opublikowano 26 Października 2018 #32 Opublikowano 26 Października 2018 Tak, na nienasłonecznionej ścianie.
Ksieciunio Opublikowano 26 Października 2018 #33 Opublikowano 26 Października 2018 Cytat Kolego gdybym się na tym znał to pewnie bym się wyrobić nie dał a tak to nawet nie wiem o czym ty piszesz :-) wiem że ma być za zaworem 4D "grupa pompowa red dn25 z termostatycznym zaworem mieszającym" w pudełku leży jeszcze pompa Wilo która pewnie będzie podpięta pod tą grupę. Mówisz że taki zestaw jest zły? Dlaczego? Ten post jest najlepszy. Instalator montuje instalację, a Ty wypytujesz czy tak może być. To już za późno. Trzeba było wcześniej schemat skleić. BDW. Instalator się nie ***?
PioBin Opublikowano 26 Października 2018 #34 Opublikowano 26 Października 2018 Jezeli jestes otwarty na doswiadczenia ;) to odkrec go i odsun max. od sciany. Nic innego nie rob i obserwuj temperature, dobrze zeby bylo i slonecznie i pochmurno. Uczciwe wyniki (bez naciagania) zaprezentuj raz jeszcze.
JacekFF Opublikowano 27 Października 2018 Autor #35 Opublikowano 27 Października 2018 10 godzin temu, Ksieciunio napisał: U mnie instalator przed układaniem podłogówki powiedział bym sobie przeciągnął przewody 6 żyłowe od czujników pokojowych do rozdzielaczy + kabel zasilający do rozdzielaczy. Mówił wtedy że jeśli bym się kiedyś zdecydował na sterowanie to się to przyda. Także na dole w centralnym punkcie domu mam jeden przewód idący do rozdzielacza a na piętrze w każdej sypialni czyli 3 przewody do rozdzielaczy. Tylko dlaczego do rozdzielaczy jeśli piszecie że te siłowniki daje się przy grupie pompiwej?
Dragster Opublikowano 27 Października 2018 #36 Opublikowano 27 Października 2018 Bo sterowanie podłogówką ze skrzynki jest do kitu. Ja też mam kable pociągnięte do skrzynki i ze skrzynki do kotłowni. podpięte pod sterownik.
krisgie Opublikowano 27 Października 2018 #37 Opublikowano 27 Października 2018 10 godzin temu, JacekFF napisał: U mnie instalator przed układaniem podłogówki powiedział bym sobie przeciągnął przewody 6 żyłowe od czujników pokojowych do rozdzielaczy. Mówił wtedy że jeśli bym się kiedyś zdecydował na sterowanie to się to przyda. Ja też pociągnąłem 3 żyły do każdego pomieszczenia bo taka była pierwotna koncepcja. I przydały się - na oświetlenie awaryjne :P
Ksieciunio Opublikowano 27 Października 2018 #38 Opublikowano 27 Października 2018 Godzinę temu, krisgie napisał: I przydały się - na oświetlenie awaryjne :P Masz podlaczone do ups'a w kotłowni ? Jeśli tak to świetne rozwiązanie.
JacekFF Opublikowano 27 Października 2018 Autor #39 Opublikowano 27 Października 2018 7 godzin temu, Dragster napisał: Bo sterowanie podłogówką ze skrzynki jest do kitu. Ja też mam kable pociągnięte do skrzynki i ze skrzynki do kotłowni. podpięte pod sterownik. Piszesz że sterowanie na listwie jest do kitu ale chyba na listwie jesteś w stanie wysterować każde pomieszczenie z osobna. Sterowanie w grupie pompowej moim zdaniem jest ok ale dla otwartych przestrzeni jak jest na parterze. Zazwyczaj otwarty salon , kuchnia, przedpokój. Ale na poddaszu chyba lepiej sterować każdym pomieszczeniem z osobna?
JacekFF Opublikowano 27 Października 2018 Autor #40 Opublikowano 27 Października 2018 Prosiłbym jeszcze o odpowiedź co do pytania nr 1 i nr 3 bo temat rozwinął się w kierunku sterowania.
odpowietrznik Opublikowano 28 Października 2018 #41 Opublikowano 28 Października 2018 Ja bym zrobił jak w załączniku.Wszystkie pompy,zawory-lokalizacja kotłownia.W pomieszczeniach tylko same rozdzielacze(w przypadku OP oczywiście z rotametrami) Zawór 3D z siłownikiem sterowany pogodowo np.zawór ESBE VRG131 +siłownik ARA 600 lub Afriso zawór ARV+siłownik ARM.Należy dobrać odpowiedni Kvs zaworu 3D i średnicę rur do rozdzielaczy(ale średnice rur pewnie już zostały "dobrane")Na zawór 4D też siłownik. Nie udzieliłeś odpowiedzi na pytanie kolegi z drugiego postu czy kocioł pracuje w układzie otwartym czy zamkniętym(tu potrzebne stosowne zabezpieczenia)
krisgie Opublikowano 28 Października 2018 #42 Opublikowano 28 Października 2018 11 godzin temu, Ksieciunio napisał: Masz podlaczone do ups'a w kotłowni ? Ogólnie tak ale układ nie jest jeszcze całkiem gotowy od strony automatyki. Przydała by się jeszcze jakaś "zmierzchówka" czy coś ale to na spokojnie... PS. Sorry z OT.
krisgie Opublikowano 28 Października 2018 #43 Opublikowano 28 Października 2018 W dniu 26.10.2018 o 23:07, PioBin napisał: Jezeli jestes otwarty na doswiadczenia ;) to odkrec go i odsun max. od sciany. Nic innego nie rob i obserwuj temperature, dobrze zeby bylo i slonecznie i pochmurno. Uczciwe wyniki (bez naciagania) zaprezentuj raz jeszcze. Możliwe że wiem o czym piszesz, o stabilizacji odczytu czujnika temperaturą ściany - co akurat uważam za zaletę ;) . Pierwotnie miałem czujnik wew na ścianie wew ale ok 15-20cm od ściany zew. Przy dużych i dłuższych mrozach temp ma nim "leciała" pomimo że w pomieszczeniu już nie tak bardzo. Przestawiłem go 2m dalej i jest dużo lepiej ;)
Gonzo19 Opublikowano 28 Października 2018 #44 Opublikowano 28 Października 2018 W dniu 26.10.2018 o 23:01, JacekFF napisał: Dobra teraz rozumiem. Teraz pytanie taki siłownik można potem zamontować na tym zaworze 3D czy to jest całkowicie inna grupa pompowa z takim siłownikiem? nie, na takim zaworze 3d termostatycznym, nie da rady zamontować siłownika, musi być zupełnie inny. Godzinę temu, odpowietrznik napisał: Nie udzieliłeś odpowiedzi na pytanie kolegi z drugiego postu czy kocioł pracuje w układzie otwartym czy zamkniętym(tu potrzebne stosowne zabezpieczenia) napisał W dniu 26.10.2018 o 20:48, JacekFF napisał: Układ będzie otwarty.
PioBin Opublikowano 28 Października 2018 #45 Opublikowano 28 Października 2018 13 godzin temu, krisgie napisał: Możliwe że wiem o czym piszesz, o stabilizacji odczytu czujnika temperaturą ściany - co akurat uważam za zaletę ;) . ... Tak o tym, ale samo słowo stabilizacje zamienił bym na zakłócenie a wtedy za zaletę to nie uważam ;)
Dragster Opublikowano 29 Października 2018 #46 Opublikowano 29 Października 2018 Ja mam czujnik z dala od zewnętrznych ścian i potencjalnych źródeł ciepła. Reaguje bardzo dobrze moim zdaniem. Na pewno nie jest tak że "czuje" tylko temperaturę ściany.
JacekFF Opublikowano 30 Października 2018 Autor #47 Opublikowano 30 Października 2018 Namieszałem trochę. Dziś pogadałem z instalatorem i jednak będą sterowniki. Ma to wyglądać tak że jedna grupa pompowa ma być na sterowniku od parteru a druga na sterowniku od piętra. Jednak inaczej ma to działać niż wy piszecie tzn sterowniki pokojowe mają tylko wyłączać pompy w grupach pompowych po osiągnięciu danej temp i załączać je gdy temperatura będzie spadać. Wy natomiast piszecie o jakiś sterownikach co sterują zaworami na grupach pompowych.
hajtaler428 Opublikowano 30 Października 2018 #48 Opublikowano 30 Października 2018 No to Ci piszemy że takie sterowanie jak proponuje Twój instalator to lipa - sterowanie podlogówką na zasadzie on/off to lipa - po osiągnięciu zadanej w pomieszczeniu i wyłączeniu pompy podłoga jeszcze długo będzie oddawać ciepło i będzie przegrzewać pomieszczenia(poczytaj o bezwładności op). I w drugą stronę tak samo - po spadku temperatury poniżej zadanej i włączeniu pompy będziesz czekał parę godzin na dogrzanie pomieszczenia. Tak że komfortem tego nazwać nie można
JacekFF Opublikowano 30 Października 2018 Autor #49 Opublikowano 30 Października 2018 A czy duże są te różnice temperatur między wyłączeniem pompy a jej ponownym włączeniem? Instalator twierdzi że po wyłączeniu pompy temperatura będzie spadać, to jest oczywiste, ale twierdzi że po ponownym uruchomieniu pomp temperatura szybciej rośnie gdyż już jest podłoga trochę nagrzana. Zobaczymy jak to będzie działać po pierwszym sezonie grzewczym. A tak z ciekawości to jeśli takie sterowanie by mnie nie zadowalało to można wymienić same zawory 3D w gropach pompowych na takie z siłownikiem czy trzeba całe grupy pompowe?
Gość Digitrax Opublikowano 30 Października 2018 #50 Opublikowano 30 Października 2018 Bzdury facet Tobie odpowiada. Zapytaj się go czy wie co to jest bezwładność ogrzewania podłogowego.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.