gmaj22 Opublikowano 5 Listopada 2018 #101 Opublikowano 5 Listopada 2018 Wg zdjęcia to 4D masz ustawiony zaledwie na 55-60 %, czyli za 4D jest nie więcej jak 40 C. Taka temperatura idzie na podmieszanie z powrotem zimnej podłogi, czyli żeby na podłoge poszło 30 C, mieszacz 3D musi sie otworzyć na co najmniej 70 %. To łatwo policzyc: masa wody1 (proporcjonalnie) x t1 + masa 2 x t2 / m1+m2 = temperatura wypadkowa po zmieszaniu. Przykład: 70 proc wody pomnożone przez temp. jak za 4D, )czyli 40C) plus 30 procent z powrotu podłogi razy temp. powrotu podłogi (20C ) i całosść podzielona przez 100 daje wypadkową za 3D około 34 C.
cinek84 Opublikowano 5 Listopada 2018 #102 Opublikowano 5 Listopada 2018 No nie mogę się zgodzić. Jak robiłem pomiar przy jakiem procencie otwarcia zaworu 3D zacznie zmieniać się temp na podłodze to mierzyłem także temp za zaworem 4D . Jak na piecu miałem ok 40 to za zaworem 2-3 st mniej. Przynajmniej tak wskazywał czujnik od podłogowki którego podpiąłem na chwilę. I tak mierzyłem do 50 stopni bo później włączył by mi się alarm od ogrzewania podłogowego to w tym momencie na piecu było ok 53 stopni. Więc właściwie za zaworem miałem zbliżona temp co na piecu. A zawór 4D ustawiony jest na 20 %.
odpowietrznik Opublikowano 5 Listopada 2018 #103 Opublikowano 5 Listopada 2018 Jaki jest Kvs tego 3D?Ewentualnie jaki typ zaworu ARV 38x?
Dragster Opublikowano 5 Listopada 2018 #104 Opublikowano 5 Listopada 2018 14 minut temu, cinek84 napisał: No nie mogę się zgodzić. Jak robiłem pomiar przy jakiem procencie otwarcia zaworu 3D zacznie zmieniać się temp na podłodze to mierzyłem także temp za zaworem 4D . Jak na piecu miałem ok 40 to za zaworem 2-3 st mniej. Przynajmniej tak wskazywał czujnik od podłogowki którego podpiąłem na chwilę. I tak mierzyłem do 50 stopni bo później włączył by mi się alarm od ogrzewania podłogowego to w tym momencie na piecu było ok 53 stopni. Więc właściwie za zaworem miałem zbliżona temp co na piecu. A zawór 4D ustawiony jest na 20 %. W ogóle dałeś dojść do ustalonej? Może chwilę potrwać zanim regulator dojdzie do zadanej czyli stanu ustalonego. Jak pójdzie chwilę w podłogę 50st to też nic się nie stanie.
cinek84 Opublikowano 5 Listopada 2018 #105 Opublikowano 5 Listopada 2018 Jaki kvs to musiałbym zobaczyć w danych technicznych. Afriso 1 cal. Piec grzeje. Temp zadana 40 st i teraz jest w tych granicach 38-40 stopni. Zawór otwarty w okolicach 80%.
odpowietrznik Opublikowano 5 Listopada 2018 #106 Opublikowano 5 Listopada 2018 Już nie musisz sprawdzać)Jak zawór 1" to ARV 384 (załącznik)jak widać na załączonym obrazku o Kvs=10 Gratuluje wyboru dla 6 pętli) Zawór co najmniej 4-krotnie przewymiarowany)Tu by wystarczył ten pierwszy DN15 o Kvs=2,5 I stąd mogą brać się twoje problemy
cinek84 Opublikowano 5 Listopada 2018 #107 Opublikowano 5 Listopada 2018 Rozumiem że ma za duży przepływ. Czyli jaki powinien być. Pogratulować możesz mojemu hydraulikowi.
Dragster Opublikowano 5 Listopada 2018 #108 Opublikowano 5 Listopada 2018 @cinek84 problemy z przewymiarowanym kvs zaworu to nie norma. Ja mam 12m3/h kvs na 7 pętli. Zawór 55% otwarcia. Na wykresie praktycznie linia prosta. Lepszy za duży niż za mały. Szukałbym problemów w regulacji.
odpowietrznik Opublikowano 5 Listopada 2018 #109 Opublikowano 5 Listopada 2018 Jeszcze lepiej)Pakujcie nadal zawory o takich Kvs-ech zobaczymy jak na tym wyjdziecie)
Dragster Opublikowano 5 Listopada 2018 #110 Opublikowano 5 Listopada 2018 Gdyby wszyscy fachowcy obliczali przepływy jak na leży do byśmy się nie pchali...
cinek84 Opublikowano 5 Listopada 2018 #111 Opublikowano 5 Listopada 2018 Być może zawór za duży ale jak narazie siłownik reguluje. Ustabilizowała się temp na podłogowce. Wydaje się że jak podłoga będzie nagrzana już na stałe to będzie mniej otwarty. Już jest mniej otwarty bo poniżej 80% a zaczynał od 90%. Narazie zostawię taki zawór skoro da się utrzymać temp.
cinek84 Opublikowano 5 Listopada 2018 #112 Opublikowano 5 Listopada 2018 Jeszcze jedno pytanie. Chce założyć jeszcze zabezpieczenie przed temperatura. Co proponujcie . I w którym miejscu poziom być założone.
odpowietrznik Opublikowano 5 Listopada 2018 #113 Opublikowano 5 Listopada 2018 Godzinę temu, Dragster napisał: Do Cinek84 Termostat przylgowy połączony z pompą podłogówki.Montaż na rurze(metalowej) na zasilaniu OP)
Dragster Opublikowano 5 Listopada 2018 #114 Opublikowano 5 Listopada 2018 Kolego @odpowietrznik ta akurat odpowiedz to nie do mnie ale ok, też mnie to interesuje. ;)
cinek84 Opublikowano 8 Listopada 2018 #115 Opublikowano 8 Listopada 2018 nie chciałbym zakładać kolejnego tematu. problem z temp. OP opanowany. jak pisałem siłownik wykonuje zadanie. temp utrzymywana jest zgodnie z zadaną także dziękuje kolegom za poradę. mam natomiast kolejny temat do skonsultowania. krótki opis. dom z poddaszem i piwnicą. grzejniki w piwnicy na parterze oraz poddaszu i podłogówka na parterze na oddzielnym obiegu. kotłownia w piwnicy. chciałbym rozdzielić obieg na grzejniki i ten na piwnicę zrobić oddzielnie od parteru z poddaszem ponieważ teraz jest to jeden obieg widoczny w poprzednich załącznikach. pomyślałem zrobić oddzielne zasilanie za zaworem 4D z dodatkową pompą i oddzielnym regulatorem pokojowym. co wy na to.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.