tomek351 Opublikowano 24 Października 2018 #1 Opublikowano 24 Października 2018 Czy jeżeli przy kotle z podajnikiem temperatura wyniesie 130stopni , ciśnienie 1,5 bara . zawory bezpieczeństwa 2 bary. to rozwali kocioł? instalacja zamknięta
MikiQ Opublikowano 24 Października 2018 #2 Opublikowano 24 Października 2018 A nie masz spirali schladzajacej? Ona powinna przy takim wzroście temperatury upuscic gorącej wody i dolać zimnej żeby obniżyć temperaturę. Wysłane z mojego HTC U12+ przy użyciu Tapatalka
hajtaler428 Opublikowano 24 Października 2018 #3 Opublikowano 24 Października 2018 No dokładnie jak kolega pisze - w układzie zamkniętym nie może dojść do takiej sytuacji bo jednym z jego wymaganych elementów jest wężownica schładzająca albo zawór DVB których zadaniem jest odebranie ciepła w sytuacji przekroczenia 95st
MikiQ Opublikowano 24 Października 2018 #4 Opublikowano 24 Października 2018 zawór DBV Wysłane z mojego HTC U12+ przy użyciu Tapatalka
MikiQ Opublikowano 24 Października 2018 #5 Opublikowano 24 Października 2018 Kolego z jednego litra wody powstaje 1700 litrów pary. Ja bym na Twoim miejscu przerobił ta instalacje na bezpieczna a luźniej że zastanawiał nad zaworamiWysłane z mojego HTC U12+ przy użyciu Tapatalka
Dragster Opublikowano 25 Października 2018 #6 Opublikowano 25 Października 2018 Kolego @tomek351 a co pisze DTR na temat maksymalnego ciśnienia Twojego kotła? Bo zawory otworzą się przy 2barach.
tomek351 Opublikowano 25 Października 2018 Autor #7 Opublikowano 25 Października 2018 21 godzin temu, MikiQ napisał: A nie masz spirali schladzajacej? Ona powinna przy takim wzroście temperatury upuscic gorącej wody i dolać zimnej żeby obniżyć temperaturę. Wysłane z mojego HTC U12+ przy użyciu Tapatalka Pytanie, czy dolanie zimnej wody do gotującego się kotła, jest zdrowe dla kotła? 11 godzin temu, MikiQ napisał: Kolego z jednego litra wody powstaje 1700 litrów pary. Ja bym na Twoim miejscu przerobił ta instalacje na bezpieczna a luźniej że zastanawiał nad zaworami Wysłane z mojego HTC U12+ przy użyciu Tapatalka Pytałem teoretycznie, czy w 100% sprawne 3 zawory zabezpieczą piec? 2 godziny temu, Dragster napisał: Kolego @tomek351 a co pisze DTR na temat maksymalnego ciśnienia Twojego kotła? Bo zawory otworzą się przy 2barach. maksymalne ciśnienie 2 bary
Gonzo19 Opublikowano 25 Października 2018 #8 Opublikowano 25 Października 2018 23 godziny temu, hajtaler428 napisał: No dokładnie jak kolega pisze - w układzie zamkniętym nie może dojść do takiej sytuacji bo jednym z jego wymaganych elementów jest wężownica schładzająca albo zawór DVB których zadaniem jest odebranie ciepła w sytuacji przekroczenia 95st Wężownica lub zawor DBV nie jest wymagany jeśli są inne zabezpieczenia. Jesli np. piec posiada STB i dodatkowo sterownik automatycznie otwiera wszelkie zawory i uruchamia pompy CO na max, wtedy ani DBV ani wężownica nie jest potrzebna czyli nie jest wymaganym elementem.
Dragster Opublikowano 25 Października 2018 #9 Opublikowano 25 Października 2018 11 minut temu, Gonzo19 napisał: Wężownica lub zawor DBV nie jest wymagany jeśli są inne zabezpieczenia. Przy kotle na paliwo stałe i układzie zamkniętym jest obligatoryjny.
Gonzo19 Opublikowano 25 Października 2018 #10 Opublikowano 25 Października 2018 Mylisz się. Polska norma PN-E 12828 oparta na normie europejskiej EN 12828 oraz PN-B-02414 dokładnie określa co jest potrzebne i żaden zawór typu DBV lub wężownica nie jest obligatoryjne.
Dragster Opublikowano 25 Października 2018 #11 Opublikowano 25 Października 2018 Ale DTR kotła już pewnie tak. O ile w ogóle dopuszcza montaż swojego produktu w układzie zamkniętym. Rozumiem o co Tobie chodziło.
Gonzo19 Opublikowano 25 Października 2018 #12 Opublikowano 25 Października 2018 Tak DTR kotła określa co jest wymagane do układu zamkniętego. Niektóre każą, niektóre zalecają, a niektóre nawet nie wspominają o tym. Wszystko zależy od konstrukcji/paliwa/sterownika
Dragster Opublikowano 25 Października 2018 #13 Opublikowano 25 Października 2018 No to chyba nie do końca jest tak jak piszesz bo już zwątpiłem a instalatorem nie jestem. Z DTR kotła: Cytat Przy montażu kotła w instalacji zamkniętej wymagane jest zastosowanie niezawodnego urządzenia do odprowadzania nadmiaru mocy cieplnej. Zabezpieczenie termiczne przed przegrzaniem w przypadku zakłóceń powinno być w stanie w sposób bezpieczny odprowadzić maksymalną możliwą moc cieplną lub przy częściowo wyłączanym ogrzewaniu, szczątkową moc cieplną (zgodnie z normą PN-EN 303-5:2012).
kiminero Opublikowano 25 Października 2018 #14 Opublikowano 25 Października 2018 2 godziny temu, Gonzo19 napisał: Jesli np. piec posiada STB i dodatkowo sterownik automatycznie otwiera wszelkie zawory i uruchamia pompy CO na max, wtedy ani DBV ani wężownica nie jest potrzebna czyli nie jest wymaganym elementem. Czyli wystarczy zawór bezpieczeństwa wg powyższego... bo jak braknie prądu, to żadne "prądowe" zabezpieczenie nie zadziała. Możesz zacytować odpowiedni paragraf wspomnianej przez Ciebie normy?
Gonzo19 Opublikowano 25 Października 2018 #15 Opublikowano 25 Października 2018 3 godziny temu, kiminero napisał: Czyli wystarczy zawór bezpieczeństwa wg powyższego... bo jak braknie prądu, to żadne "prądowe" zabezpieczenie nie zadziała. nie, wtedy piec zgaśnie(piszemy o piecach na pellet- na węgiel itp. nie dotyczy) i sam się schłodzi a zawór bezpieczeństwa nie zadziała. poczytaj tutaj i tutaj
kiminero Opublikowano 25 Października 2018 #16 Opublikowano 25 Października 2018 19 minut temu, Gonzo19 napisał: (piszemy o piecach na pellet- na węgiel itp. nie dotyczy) Norma nie rozróżnia kotła na pellet od "śmieciucha" w kwestii zabezpieczeń do układu zamkniętego. To ta sama kategoria kotłów na paliwo stałe. Gdybyś dokładnie pokazał gdzie w odnośnikach jest zapis, że: 6 godzin temu, Gonzo19 napisał: Polska norma PN-E 12828 oparta na normie europejskiej EN 12828 oraz PN-B-02414 dokładnie określa co jest potrzebne i żaden zawór typu DBV lub wężownica nie jest obligatoryjne. Ja tam widzę jednoznaczny zapis: "Jedną z wprowadzonych w powyższym rozporządzeniu zmian jest sposób montażu kotłów na paliwa stałe. W świetle obecnych przepisów „zabrania się stosowania kotła na paliwo stałe do zasilania instalacji ogrzewczej wodnej systemu zamkniętego, wyposażonego w przeponowe naczynie wzbiorcze, z wyjątkiem kotła na paliwo stałe o mocy nominalnej do 300 kW, wyposażonego w urządzenie do odprowadzania nadmiaru ciepła”. O jakie wg. Ciebie urządzenie chodzi?
Gonzo19 Opublikowano 25 Października 2018 #17 Opublikowano 25 Października 2018 a czy urządzenie do odprowadzania nadmiaru ciepła musi byc koniecznie "pasywne"? a jak jest to rozwiązanie aktywne? " Kocioł powinien być wyposażone w układ zabezpieczenia przed nadmierną temperaturą wody w instalacji ogrzewania. Zwykle jest to realizowane poprzez regulator kotła sterującego pracą całego urządzenia. Zgodnie z normą PN-B-02414:1999: „…Jeżeli układ zabezpieczenia wymaga zasilania w energię elektryczną, to przy braku dopływu prądu powinien on wyłączyć dopływ paliwa lub energii elektrycznej do kotła albo wyłączyć zasilanie wodą sieciową wymiennika…”. edit: niestety nie ma pełnego tekstu PN i jeszcze to
Dragster Opublikowano 25 Października 2018 #18 Opublikowano 25 Października 2018 Niech głupi czujnik temperatury kotła się zepsuje i będzie dawał stałą rezystancję to kocioł poleci na księżyc a okolica kotłowni zmieni się nie do poznania. Nie ma opcji, wężownica albo DBV musi być.
Gonzo19 Opublikowano 25 Października 2018 #19 Opublikowano 25 Października 2018 tam nie ma mowy o zwykłym czujniku
Dragster Opublikowano 25 Października 2018 #20 Opublikowano 25 Października 2018 Jak STB nie zadziała?
Gonzo19 Opublikowano 25 Października 2018 #21 Opublikowano 25 Października 2018 Zabezpieczeń musi być kilka, STB jest jednym z nich. jest jeszcze sterownik
Dragster Opublikowano 25 Października 2018 #22 Opublikowano 25 Października 2018 Prądu nie będzie i STB nie zadziała. Ciąg kominowy dalej będzie wypalał złoże palnika? Zawór bezp. zajdzie oderwanym kamieniem kotłowym. Ja mam wężownicę schładzającą, STB kotła oraz 3 wy stopniowane zawory bezpieczeństwa 1x 1.5bar i 2x2bary. Maksymalne ciśnienie kotła to 2bary wg DTR mojego kotła.
Gonzo19 Opublikowano 25 Października 2018 #23 Opublikowano 25 Października 2018 27 minut temu, Dragster napisał: Nie ma opcji, wężownica albo DBV musi być. A jak DBV sie zatnie/uszkodzi? a jak inny zawór uruchamiający sie popsuje i nie otworzy? a jak ktoś go zamknie i woda nie popłynie? Cytat Prądu nie będzie i STB nie zadziała. normalne, przeciez STB odłacza całe zasilanie od sterownika
Dragster Opublikowano 25 Października 2018 #24 Opublikowano 25 Października 2018 @Gonzo19 z całym szacunkiem dla Ciebie ale to co głosisz jest niebezpieczne dla ludzi i ich domowników. Sam prawie bym w to uwierzył... cholera jasna...
Dragster Opublikowano 25 Października 2018 #25 Opublikowano 25 Października 2018 7 minut temu, Gonzo19 napisał: normalne, przeciez STB odłacza całe zasilanie od sterownika Normalnie przy rozwartym styku STB sterownik wyłącza wentylator lub wygasza złoże i nadal zrzuca nadmiar ciepła w obiegi.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.