Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Sprawność instalacji (paliwa stałe a inne media).

bonanza

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przepraszam, ale raczej chodziło mi o wymianę doświadczeń i poprawność spalania, której nie da się ocenić bez cytowanego przez Ciebie wzoru.

Sam obserwuję, że zmiana nastaw powietrza już ma wpływ na sprawność. Ale co fajnego w takim układzie z ciepłomierzem.

Jak określimy daną sprawność i nawet z jakimś np: 10% błędem (nie znamy danych węgla), to można szybko reagować na nastawy w przypadku zmian sprawności.

Opublikowano

14 minut temu, bonanza napisał:

... to można szybko reagować na nastawy w przypadku zmian sprawności.

Chcesz wykorzystac pomiar z cieplomierza do (automatycznej) korekty ustawien kotla? Moze lepiej wykorzystac go do optymalizacji instalacji?

16 minut temu, bonanza napisał:

Przepraszam, ale raczej chodziło mi o wymianę doświadczeń i poprawność spalania,

Nie mam cieplomierza (nie liczac bufora), wiec nie wiem czy moge cos sie wymienic.

Opublikowano

Niepotrzebnie użyłem słowa szybko (szybko - pojęcie względne, w tym przypadku mówię o cyklach palenia, np: 2 dniach).

Raczej nie wiedzę ciepłomierza u układzie regulacji, ma on służyć, jak słusznie napisałeś do optymalizacji i wykrycia błędów w nastawach. Ciężko znaleźć odpowiedni czujnik do kontroli spalania (węgiel), ja bazuję na czujnikach temperatury ognia w palenisku. Słyszałem o sondzie lambda,  czujniku jasności płomienia, ale jakość trudno wcielić je do układu z węglem, chyba, że czegoś nie wiem.

Dzięki za merytoryczne odpowiedzi, pozdrawiam.

Opublikowano

Materiał z zajęć na uczelni (pewnie jedna z wielu) na temat ciepłomierzy. Może ktoś skorzysta i czegoś nowego się dowie.

Lab_PWN_cieplomierz.doc

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Próbowałem zrobić ciepłomierz. Wykorzystałem do tego czujnik przepływu 1", arduino i dwa czujniki temperatury ds18b20. Do kalibracji przepływu użyłem wodomierza. Czujniki temperatury dobrałem tak żeby miały jak najmniejszą rozbieżność między sobą, dodatkowo wprowadziłem korektę aby w takich samych warunkach wskazywały taką samą temperaturę. 

IMG_20181221_134520.thumb.jpg.94362924bb3cb6e6a3349dfb59b797e4.jpg

Wszystko pracuje tak jak na rysunku, czyli ciepłomierz zlicza energię przekazywaną na CO jak i CWU. Sam ciepłomierz wymaga jeszcze sporo pracy i kalibracji. Ale nie o tym chciałem napisać. 

Otrzymałem pierwsze wyniki i tak: wodomierz pokazał przepływ na poziomie 14,2404 m3/dobę, średnia delta w tym czasie to 7,1 stopnia. 14,2404*995,6*0,001162777*7,1=117,05kWh tyle energii pobrała moja instalacja CO i CWU. Spaliłem w tym czasie 33,1kg węgla. Producent węgla podaje kaloryczność na poziomie 23MJ/kg. 33,1*23=761,3MJ co daje 211,41kWh. Z tego wynika że sprawność mam na poziomie 55,4%. Skąd taka strata? Źle coś liczę? Średnia dla spalin wynosiła 90 stopni.

Opublikowano

Mała moc, słaby wegiel, zapewne duży współczynnik nadmiaru powietrza (bo niska temperatura spalin jak na węgiel  płomienny) - to bardzo realna sprawność, jak na kocioł węglowy.

Opublikowano

@bonanza ale na wyjściu z kotła będzie taki sam przepływ cieczy jak na powrocie.

Opublikowano

A może po prostu liczenie tym ogólnym wzorem jest zbyt wielkim uproszczenie dla zliczania ciepła w małym kotle i instalacji domowej. takie liczenie sprawdza się w bardzo stabilnych sieciach ciepłowniczych, gdzie wyjście i powrót jest stałe, tak jak napisano w tym pliku dołączonym przez @PioBin, przepływomierz na powrocie, to jedna z możliwości i też dobra.

Opublikowano
37 minut temu, bonanza napisał:

Ciepłomierz powinien być na wyjściu z pieca,  a nie powrocie. Zliczasz energię pieca, wchodzi na piec 30 C, wychodzi 60C przy danym przepływie.

Nie prawda wszystko zależy jak są czujniki zamontowane np dawniej polskie ciepłomierze były do montażu na powrocie + drugi czujnik na zasilaniu.

Obecnie są oba wykonania i trzeba tego pilnować inaczej będzie błąd - ciepłomierz pokaże bzdury lub wyświetli błąd.

Mam oba typy - do kotła na pellet jest przepływomierz + układ elektroniczny  na zasilaniu , do kotła DS odwrotnie.

często wynika to z tego że elektronika może nie wytrzymać wysokich temperatur., np u mnie w DS-ie często jest ponad 105C na zasilaniu, na powrocie 5C-i więcej mniej.

Opublikowano

Czy na zasilaniu czy powrocie decyduje umieszczenie miejsca pomiaru przepływu czyli "wodomierz". Czujniki temperatury muszą być  w obu przypadkach i tu i tu.

W ciepłomierzach jest to narzucone z góry lub możliwość konfiguracji poprzez parametry. Wynika to ze zmian gęstości wody (pomiar przepływu) przy zmianie jej temperatury.

8 godzin temu, AdamMa napisał:

Próbowałem zrobić ciepłomierz. Wykorzystałem do tego czujnik przepływu 1", arduino i dwa czujniki temperatury ds18b20. Do kalibracji przepływu użyłem wodomierza. Czujniki temperatury dobrałem tak żeby miały jak najmniejszą rozbieżność między sobą, dodatkowo wprowadziłem korektę aby w takich samych warunkach wskazywały taką samą temperaturę. 

IMG_20181221_134520.thumb.jpg.94362924bb3cb6e6a3349dfb59b797e4.jpg

Wszystko pracuje tak jak na rysunku, czyli ciepłomierz zlicza energię przekazywaną na CO jak i CWU. Sam ciepłomierz wymaga jeszcze sporo pracy i kalibracji. Ale nie o tym chciałem napisać. 

Otrzymałem pierwsze wyniki i tak: wodomierz pokazał przepływ na poziomie 14,2404 m3/dobę, średnia delta w tym czasie to 7,1 stopnia. 14,2404*995,6*0,001162777*7,1=117,05kWh tyle energii pobrała moja instalacja CO i CWU. Spaliłem w tym czasie 33,1kg węgla. Producent węgla podaje kaloryczność na poziomie 23MJ/kg. 33,1*23=761,3MJ co daje 211,41kWh. Z tego wynika że sprawność mam na poziomie 55,4%. Skąd taka strata? Źle coś liczę? Średnia dla spalin wynosiła 90 stopni.

Błędów może być kilka i co gorsza mogą nakładać się na siebie. Pomiar przepływu "wodomierzem" - dokładność?, różnica temperatur na czujnikach - dokładność?, uwzględniłeś wsp. temperatury wody od jej gęstości (przepływ)?, Co ile dokonywałeś pomiaru energii i następnie jej zliczania w czasie? Co sekunde, co minute, co godzine?

Opublikowano

Sam układ przepływomierza jest prosty - wiatraczek lub coś podobnego ważna jest elektronika która uwzględnia wszystkie potrzebne parametry i przelicza to na jednostki ciepła lub mocy chwilowej.

Odwrotne podłączenie czujników dawałoby wynik ujemny - czyli niedopuszczalny.

W tym linku co podawałem są instrukcje z danymi tech  ciepłomierzy.

Nowe ciepłomierze są legalizowane na 7- 10 lub więcej lat i na tyle powinna starczyć im bateria litowa zasilająca elektronikę.

Opublikowano
1 godzinę temu, AdamMa napisał:

@bonanza ale na wyjściu z kotła będzie taki sam przepływ cieczy jak na powrocie.

Czy w [m3/h] - przepływ wolumetryczny?

Czy w [kg/h] - przepływ masowy?

Czy ciśnienie po obu stronach jest jednakowe? Czy temperatura jest jednakowa?

Opublikowano

W dniu 21.12.2018 o 22:50, Andrzej_M_ napisał:

To niech kolega @AdamMa najpierw "przyzna się" (opisze) w jaki sposób mierzy temperaturę obiegu wody CO tymi czujnikami elektronicznymi ds18b20.

Mierzę temperaturę rury, tak jak napisał Sambor. 

Czujnik przepływu jest na powrocie gdzie temperatura ma około 50 stopni. Dla takiej temperatury przyjęta jest gęstość wody w programie(988,07kg/m3).

Moim celem nie było zrobienie super dokładnego urządzenia, nie potrzebuję takiego. Chciałem sprawdzić w przybliżeniu ile energii potrzebuje mój dom. 

Opublikowano

Dokładnie jak pisze Sambor - jeżeli zapomnimy o znaku, wartość bezwzględna ciepła się zgadza. A sprawność to smutna prawda zatem.

Opublikowano
20 minut temu, AdamMa napisał:

...

Moim celem nie było zrobienie super dokładnego urządzenia, nie potrzebuję takiego. Chciałem sprawdzić w przybliżeniu ile energii potrzebuje mój dom. 

Plusik dla Ciebie ze sie chcialo.

Opublikowano

AdamMa, ale ten podany przykład dotyczył zupełnie innych parametrów, z przyjętych liczb wynika, że gęstość wody powrotnej to 30C, średnia delta 7,1C, to jakiej właściwie sprawności oczekiwałeś, chyba, że mnie się w tym liczeniu coś pierdzieli, to wybacz.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.