Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Wyposażenie kotłowni?

godekxx88

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Potrzebuje pomocy w uzbrojeniu mojego domu w kocioł,  rekuperator, i inne urządzenia które będą potrzebne. Dom dwie pełne kondygnacje 220m ściana porotherm profi30 elewacja 20cm styropian, na całości położona podłogowka. Będzie fotowoltaika 4,5 kw zbiornik 300l dwie grzałki i wężownica z dotacji. Jaki kocioł? Jakieś grupy popowe, sprzęgła?  Stacja uzdatniania wody? Jaki rekuperator?  W planie sterowanie w pomieszczeniach temperaturą (na kabel) podobno są kotły (nowy model bosch) przy którym jest to łatwiejsza sprawa. Jedno funkcyjny dwu? Problem na dzień dzisiejszy jest taki że nie ma jeszcze tej fotowoltaiki a potrzebuje uruchomić sama podłogowke w celu położenia ceramiki. Dziękuję z góry za pomoc Ps podłogowka na rozdzielaczach bez pomp. 

Opublikowano

Zależy ile tej podłogówki jest.Ale powinno się zrobić projekt OZC budynku po czym na jego podstawie projekt podłogówki i wtedy można dobierać kotły.Aby układać płytki jastrych powinien być poddany procesowi wygrzewania a bez źródła ciepła tego nie zrobisz.

Czy potrzebne jest sprzęgło to zależy czy pompa kotłowa wydoli.Przy samej podłogówce nie są potrzebne żadne grupy pompowe.Sterowanie pogodowe wg.krzywej grzewczej,żadnych siłowników+termostaty czyli sterowania podłogówką ON/OFF.Kocioł jedno czy dwufunkcyjny  zależy jak daleko są punkty poboru ciepłej wody(jeżeli daleko to wskazana cyrkulacja CWU)Przy kotle 1F z zasobnikiem jest większy komfort użytkowania.Zmiękczacz dobra rzecz.W centralach wentylacyjnych nie siedzę ale moją uwagę zwróciła Thessla Green możesz ją wziąźć pod uwagę przy wyborze

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Malo doswiadczen i instalacji tego typu. A tez nic ciekawego nie napisales. A nikomu nie chce sie szukac. Co to jest i jak działa. Fotovoltaika ma sens ale tylko jeżeli jest to podlaczone z glowa. Pytanie jak to ma dzialac. Czy tylko do CWU czy tez ma to wspomagac CO. Bo w tym drugim przypadku potrzebny bedzie jakiś akumulator typu bufor.

Opublikowano

To co powinno być ogólnie podał kolega w poście#2, ale nic bliższego nie wiadomo o instalacji i twoich potrzebach, rzucasz jakimiś sloganami reklamowymi i nic dalej nie wiadomo.

Masz instalację to niech to dokończy ten który ją zaczął.

PS

Taka inst powinna być zrobiona z projektem i wg projektu uruchamiana a nie że ktoś rur nawrzucał, ktoś zrobił kanały reku i pytanie co dalej?

Opublikowano

to on niech skończy a ty zapłacisz nie wiadomo za co i *** wie ile. Prosze tego nie brać za komentarz obraźliwy poprostu taka jest sytuacja że montujesz za 8 tys a płacisz 38 tys i nie wiem *** za co. 

Opublikowano

I to jest właśnie podejście większości inwestorów - zrobić szybko byle jak , bez projektu i założeń a następnie siedzieć na forum i lać krokodyle łzy że drogo że źle że nie działa.

Inwestujecie w instalację 20-30 tys i klops bo tego czy innego brak, a żal jednemu czy drugiemu zapłacić parę zł za podstawowy projekt czy koncepcję i robić wg tego.

Wtedy to i wykonawca wie co i jak wycenić oraz inwestor wie ile mniej więcej ma to kosztować.

A w twoim przypadku kolego @godekxx88 nie bardzo można doradzić gdyż podałeś za mało danych oraz nie masz przemyślanej koncepcji instalacji CO 

Opublikowano

Dobrze, że napisałeś większości bo został margines. Ja miałem zupełnie odwrotną sytuację.  Miało być ładnie i pięknie a wyszło jak wyszło i nie miał kto dokończyć.  Ja po prostu chciałem zapłacić za dobrze wykonaną instalację, zgodnie ze standardami i nie uczyć się tego samemu. I co... Musiałem siedzieć na forum i lać łzy. Przez 4 lata to poprawiałem bo nie było po prostu mnie stać.

Opublikowano

Koncepcja: cały dom w podłogowce (w przyszłości sterownie w pomieszczeniach) kocioł jednofunkcyjny, fotowoltaika 4,5kw zasobnik 300l. Kocioł odpowiedzialny za wspomaganie fotowoltaiki przy zasobniki cwu. Niewiem czy przy tej wydajności fotowoltaika może wspomagać CO? Tak jak wcześniej wspomniałem jest podłogowka z rozdzielaczami bez pomp i przygotowane puszki z kablem do sterowania pomieszczeń to wszystko. Fotowoltaika będzie montowana przez firmę odrębną.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.