Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Prośba o pomoc , rotometry , nowa isntalacja

sarniak11

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam , opisze mój problem, instalacja nowa , nowy dom, 130m2, ok 1150 mb rury poszlo, piec Ariston Class Peiume Evo. 

Ogrzewanie : 
2 rozdzielacze 8 sekcyjne z roatmatami ( łacznie 16 sekcji) , 

Brak pompy w skrzybnkach - działa tylko na po pieca. tak instalatorzy mowili , ze ok na to powierzchnie. 

Problem następujący: 

rotametry chodza w zakresie 0- 1 ( nie chodza 2 -5) 
po 24h od piewszego odpalenia , temperatura w domu wzrosla o 1,5 C. 

np. Salon ( obecna temp 21C powietrza ) polaczony z kuchnia ( 40m2 - 4 obwody) na 3 podloga letnia , jeden - podloga zimna ( chodz na rozdzielaczy zasilanie tej sekcji cieple :( 

łazienka ( 9m2) jeden obwod, podloga minimalnie ciepla , temp powietrza 19,5 C 

:(:(:(:( 

na probe zamknalem jeden caly rozdzielacz ( 8 sekcji) bo myslalem ze moze pompa z pieca nie daje rady , i wtedy na tylko jednym ta sama sytuacji, romtamtery chodza w zakresie 0-1 tylko :/:/ 

O co chodzi ??

•  
Opublikowano

16 x 2 l/min = 32 l/min = 1920 l/h

Tego oczekujesz. Sprawdź parametry pompy kotła lub założenia projektowe dla ogrzewania podłogowego.

Jakie są średnice rur zasilających rozdzielacze i ich odległości od kotła.

Rozumiem, że rotametry masz otwarte na max.

Masz jakieś dodatkowe filtry na układzie? 

Co na to firma instalatorska?

Opublikowano

recznie nastwione na manipulatorze 23 stopeni,  w domu aktualnie 20, moze i 5 nierealny.

Ale mam 16 sekcji,, zakrecilem 15  to w jednej pozostawionej rotometr chodzi w zakresie 1-2,5 i dalej nie idzie ( pozostawielm obwod ok 34m rury) :/

Opublikowano

ok, licze sie z tym, ale dlaczego te rotometry nie dzialaja, za slaba pompa ( choc wykluczam bo jak zakrecilem 15 i zostawilem 1 dalej to samo) , zapowietzone?  odpowietzai u mnie wezem z kranu dodam . mam ok 1150 m rury, 16 obwodow.?

Opublikowano

Strona 16. Max tej pompy to 900 l/h. Mało. To wydajność przy oporach 2 m, a Tam będzie więcej.

Nie zmienia to faktu, że na efekty grzewcze podłogi trzeba czekać, by ocenić jej możliwości.

Ostatecznie czeka Cię domontowanie sprzęgła i mocniejszej pompy.

Opublikowano

co to opory 2m ?? ja mam domek parterowy 120m2.

To dlaczego jak zakrecielm 15 sekcji , do na jednej sekcji rotomoetr dziala tylko 0-2,5 ?? nawet jak slaba pompa to nie powinna przy jednej sekcji dzialac poprawnie ?

Opublikowano

2 m słupa wody. Jak pompa ma ciśnienie tłoczenia max 4m, to nie przetłoczy wody wyżej niż 4m w pionie. Takie obrazowe oznaczenie możliwości pompy. Tą jednostkę można przeliczyć na bary: 2 m H2O = 0,2 bara (wyższego ciśnienia tłoczenia tuż za pompa nie osiągniesz).

Obrazowo: jeśli instalacja stawia pompie opór 2 mH2O, to jej wydajność wynosi ok. 900 l/h. W rzeczywistości ważny jest jeszcze czynnik ciśnienia napływu, którego próg minimalny ma każda pompa CO.  Możesz jeszcze upewnić się, czy masz właściwe ciśnienie wody w układzie na manometrze kotła.

Tak czy inaczej nie ma co porównywać pracy rotametrów przy przelewaniu pętli wodą z sieci wodociągowej do możliwości tłoczenia pomp CO. Nie skupiałbym się na wskazaniach rotametrów, a na efektach grzania. Skoro kocioł pracuje na okrągło, to widać, że odbiór ciepła jest duży nawet przy tak mały przepływie. Jak by był większy, to zmniejszyłaby się delta zasilenie/powrót, ale kocioł też pracowałby ciągle. Podnieś temp na kotle na czas wygrzewania podłogi.

Opublikowano

na piecu mam 1 ,5 bara cisnienie, no ale dalej nie rozumiem , skoro slaba pomap, a zamknalem 15 sekcji  i zostawielm jedna mala to tam poiann przepchac, a tez rotomoetr malo sie wychula :;/

Opublikowano
3 godziny temu, sarniak11 napisał:

Oczekuje tego zeby rotometry chodzily w pelnym zakresie 1-5 abym mmial jakakolwiek kontrole.

Piszesz bzdury kolego.

Podłogówka prawidłowo działająca nie powinna przekraczać przepływów 2l/min i tak się ją projektuje oraz reguluje

Ty chcesz mieć do 5l/min to jest niemożliwe dla rur PEX16 - to przepływ ponad 4,8m3/h przez instalację  przy delcie 5C potrzebna jest moc cieplna ok 28kW!!! a prędkość wody w rurze byłaby ok 0,9m/s czyli 1,5x za dużo - rury wytrzymałyby , ale mieszkańcy uskarżali by sie na hałas.

Ale wracając do sensownych danych - ja wczoraj zaczełem grzać ok 160m2 podłogi wieczorem wpuściłem w nią ponad 100kWh ciepła i nadal nie czuję aby była ciepła, to długotrwały proces , tym bardziej że grzejesz gazem a kocioł ma pewne ograniczenia konstrukcyjne .

Jedyna rada to sprzęgło i mocniejsza pompa np 25/1-6 prod wilo, inaczej będziesz szybko to zmieniał podczas pierwszych mrozów. 

Daj jakieś fot tej instalacji.

PS

Czy samochodem jeździsz tyle ile ma na liczniku? jak nie to spróbuj może się da.

Jak nie ma przepływów w pojedynczych pętlach ( przy zamkniętych pozostałych to pętle są zapowietrzone lub jest zatkany filtr w kotle lub przed kotłem.

Opublikowano

Odświeżamy post. Pi "rozgrzaniu instalacji" parametry pracuje w zakresie 0-1.8 na wszystkich sekcjach,  już ok czy powinny przy wszystkich otwartych sekcjach więcej się zginąć podczas regulacji. ?? Zrobiłem foto pompy z pieca moze to.cos pomoże. 

20181004_193415.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.